Працівники Держпродспоживслужби проводять у закладах торгівлі в Калинівці роз’яснювальну роботу щодо зберігання харчових продуктів під час віялових відключень електроенергії
У зв’язку із віяловими відключеннями систем електропостачання, що впливає на виробництво та обіг харчових продуктів, працівники Хмільницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області проводять обстеження закладів торгівлі щодо умов зберігання харчових продуктів з дотриманням температурних режимів.
Так, під час огляду 30 торговельний об’єктів у м.Калинівці, у 8 виявили відсутність генераторів, які б забезпечували електроенергією холодильні установки в години відсутності електроенергії.
Також під час відвідин закладів торгівлі працівники Держпродспоживслужби проводять роз’яснювальну роботу та роздають листівки, надають рекомендації, як уникнути негативних наслідків для здоров’я споживачів.
Планується така робота і по всіх населених пунктах територіальної громади.
Для того, аби мінімізувати ризики харчових отруєнь, Держпродспоживслужба, з врахуванням рекомендацій МОЗ, пропонує дотримуватись таких правил:
- Потрібно дотримуватись правил сусідства продуктів — продукти розділяються на групи — молочні продукти, риба, овочі та фрукти, готові страви — зберігаються окремо (різні контейнери, ящики, окремі полиці). Сирі продукти не поєднуються з готовими стравами; продукти, які споживаються без попередньої теплової обробки не повинні бути поруч з сирим м’ясом, рибою, овочами, фруктами, яйцями. Різні овочі та фрукти необхідно зберігати в окремих тарах, оскільки вони прискорюють гниття одне одного. Оскільки молочна продукція має здатність швидко вбирати сторонні запахи — її слід зберігати в упаковці.
- М’ясо та рибу при кімнатній температурі зберігають не більше двох годин, молочні продукти без холодильника через аналогічний термін починають скисати та псуватися. Зелень та свіжі пряні трави зберігають свої властивості до доби. Стиглі ягоди через дві доби починають в’янути та псуватися, виноград - не більше п’яти діб.
- Оптимальна температура у холодильнику повинна бути +4 оС, у морозильній камері -18 оС. При низькій температурі у холодильному обладнанні не розмножуються патогенні мікроорганізми й сповільнюються фізичні процеси. Завдяки природній циркуляції важке холодне повітря опускається у нижню частину холодильної камери. Найтепліша зона холодильної камери — дверцята і верхня частина біля них (при кожному відкритті — температура різко зростає і повільно приходить у норму). Продукти не повинні розташовуватися близько один до одного, тому що погіршується циркуляція холодного повітря.
- Також не варто пробувати їжу на смак, аби перевірити її “свіжість” і безпечність — це може призвести до отруєння організму. Якщо маєте сумніви, не вживайте її. Не вживайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою. Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника.
Рекомендуємо зробити певний запас продуктів, які не потребують особливих умов зберігання. Це може бути хліб, печиво, сухарі, консерви.
Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час.
Пам’ятайте, при відключеній електроенергії у закритому холодильнику продукти залишаються безпечними до 4 годин, у повній морозильній камері — 48 годин, у напівпорожній — 24 год. Завчасно заморозьте контейнери з водою. При відключенні електроенергії понад 4 години, помістіть даний лід поруч з продуктами харчування та контролюйте їх температуру. Після розморожування продукти необхідно обробити упродовж 24 годин, повторне заморожування не допускається!
Пам’ятайте й про те, що харчові продукти також можна зберігати у термосумці, у погребі чи підвалі.
Наразі, враховуючи високу температуру на вулиці та періодичні відключення електроенергії, реєструються випадки кишкових інфекцій та харчових отруєнь.