Пошук

Що жителям Калинівської громади варто знати про процедуру ввезення на територію України насіння і садивного матеріалу

Дата: 25.07.2024 13:48
Кількість переглядів: 143

Фото без описуНасіннєві компанії можуть вирощувати та експортувати насіння сортів, які не зареєстровані в Україні, але внесені до Переліку сортів рослин Організації економічного співробітництва та розвитку (далі – ОЕСР).

Згідно зі статтею 20 Закону України "Про насіння і садивний матеріал" ввезення на територію України насіння і садивного матеріалу сортів ОЕСР можливе виключно для цілей розмноження та подальшого вивезення за межі України, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна. На сьогодні це 5 схем:

  • схема ОЕСР сортової сертифікації насіння зернових культур;
  • схема ОЕСР сортової сертифікації насіння кукурудзи;
  • схема ОЕСР сортової сертифікації насіння сорго;
  • схема ОЕСР сортової сертифікації насіння хрестоцвітних та інших олійних або прядивних культур;
  • схема ОЕСР сортової сертифікації насіння цукрового та кормового буряка.

Порядок ввезення на територію України насіння і садивного матеріалу сорту ОЕСР, визначений постановою Кабінету Міністрів України №964 "Про затвердження Порядку ввезення на територію України насіння і садивного матеріалу сорту, не занесеного до Реєстру сортів рослин України, але занесеного до Переліку сортів рослин Організації економічного співробітництва та розвитку, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна, для цілей розмноження та подальшого вивезення за межі України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2016 р. №762" (далі – Постанова).

Згідно з Постановою, ввезення на територію України та вивезення за її межі насіння і садивного матеріалу сортів рослин ОЄСР передбачає послідовність таких дій:

  • подання до компетентного органу (Мінагрополітики) в електронній або паперовій формі заяви щодо підтвердження відомостей про сорт рослини/сорти рослин ОЕСР у Переліку сортів рослин ОЕСР;
  • згоди (угоди) на розмноження насіння сорту рослини ОЕСР за формою згідно з додатком 1 до Постанови.
  • Протягом поточного року Мінагрополітики вже видало підтвердження для семи європейських сортів гібридної кукурудзи, відомості про які містяться у Переліку сортів рослин ОЕСР, що висіяні на території Вінницької області.

Ввезення для цілей розмноження, сертифікація та подальше вивезення насіння сорту рослини ОЕСР згідно з цим Порядком здійснюється заявником відповідно до вимог, встановлених Законами України "Про насіння і садивний матеріал" та "Про карантин рослин", а також схемами ОЕСР сортової сертифікації або контролю насіння, призначеного для міжнародної торгівлі, до яких приєдналася Україна, та іншими нормативно-правовими актами, які регулюють обіг насіння.

Під час ввезення на територію України насіння і садивного матеріалу сорту, не внесеного до Реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, але внесеного до Переліку сортів рослин ОЕСР, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна, для цілей розмноження та подальшого вивезення за межі України обов'язковим є дотримання вимог пункту 18 Постанови Кабінету Міністрів України від 19 січня 2024 р. №53 "Про затвердження Порядку проведення перевірки документів та інформації, зазначеної у документах, що супроводжують вантаж із насінням і садивним матеріалом, дослідними та офіційними зразками насіння і садивного матеріалу, державним фітосанітарним інспектором під час здійснення фітосанітарного контролю та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України".

Відповідно до нього, крім згоди (угоди) на розмноження (підтвердження), виданого Мінагрополітики, насіння що ввозиться має супроводжуватись:

  • фітосанітарним сертифікатом (фітосанітарним сертифікатом на реекспорт);
  • копією сертифіката ОЄСР;
  • підтвердженням відомостей щодо сорту рослини ОЄСР в Переліку сортів рослин ОЄСР тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна.

Після завершення розмноження насіння сорту рослини ОЕСР та процедури сертифікації орган із сертифікації не пізніше 20 робочих днів з дня видачі сертифіката на насіння ОЕСР надсилає його копію компетентному органу та Держпродспоживслужбі.

Заявник забезпечує вивезення за межі території України розмножене насіння сорту рослини ОЕСР до завершення граничного строку дії підтвердження.

Звертаємо увагу, що матеріал має роз'яснювально-інформаційний характер і не містить нових правових норм.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних