Як жителям Калинівської громади запобігти харчовому отруєнню
При вживані в їжу неякісних продуктів харчування, їх неправильне приготування і зберігання, може виникнути харчове отруєння. Пік харчових отруєнь припадає на літо, адже через спеку продукти швидко псуються.
У спекотну пору року та при постійному вимкнені електроенергії кількість осіб, які отруюються внаслідок споживання неякісних продуктів, різко зростає.
Як повідомила завідувачка інфекційним відділенням Калинівської ЦРЛ Наталя Кацай, у Калинівській громаді вже зареєстровані випадки харчових отруєнь. На даний час троє хворих перебувають на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні. У зоні підвищеного ризику – діти і люди похилого віку.
Як розпізнати харчове отруєння, чим лікуватися та коли звертатися до медиків?
Які продукти найчастіше провокують харчове отруєння
Будь-які продукти, термін дії яких закінчився. Досить легко отруїтися салатами, заправленими майонезом, а також м’ясом, грибами, випічкою з кремом та молочкою. Влітку отруєння можуть викликати немиті овочі та фрукти, забруднені мікробами та їхніми токсинами. Найнебезпечнішим є отруєння неякісними продуктами тваринного походження. Особливо легко інфікується подрібнене м’ясо – паштети, фарш, холодець.
Як розпізнати харчове отруєння
Отруєння бувають:
- інфекційні (збудниками є бактерії та віруси)
- неінфекційні (викликаються після споживання отруйних ягід, грибів та трав).
Якщо інфекційні харчові отруєння ще можна побороти вдома, то отруєння токсинами досить сильні тому допомога медиків тут необхідна.
Характерними ознаками харчового отруєння є:
- загальна слабкість,
- блідість шкірних покривів,
- нудота,
- блювота,
- болі в животі,
- частий рідкий стілець,
- спрага,
- зниження артеріального тиску,
- підвищена температури тіла.
Перша допомога при отруєнні
Насамперед потрібно постаратися максимально вивести токсини з організму. Необхідно в першу чергу промити шлунок. Для цього необхідно випити близько двох склянок теплої води кімнатної температури і викликати блювоту. Процедуру бажано проводити до виходу зі шлунку чистої води.
Окрім води, можна пити й сольовий розчин, який допомагає відновити водно-електролітний баланс.
Важливо не займатися самолікуванням, а проконсультуватися з лікарем.
Коли потрібно звертатися до медиків
Якщо людина, яка отруїлася, дотримується водного режиму, п’є сорбенти, а її стан не покращується – підвищується температура тіла, почастішало блювання та з’явився пронос, необхідно негайно звернутися до медиків.
Обов’язково викликати швидку допомогу, якщо:
- отруївся дитина до 3 років, вагітна жінка чи літня людина,
- отруєння супроводжується діареєю більше 10 рази за добу, нестримним блюванням або наростаючою слабкістю,
- отруєння супроводжується нехарактерними симптомами:
- часті епізоди блювання та нездатність утримувати рідини;
- кров'янисте блювання або діарея;
- діарея понад три дні;
- сильний біль чи спазми у животі;
- температура вище 38 °C;
- ознаки або симптоми зневоднення - надмірна спрага, сухість у роті, мале сечовипускання або його відсутність, сильна слабкість, запаморочення або непритомність;
- неврологічні симптоми, такі як нечіткість зору, м'язова слабкість та поколювання в руках.
Як запобігти харчовому отруєнню
Найпершою умовою для запобігання харчового отруєння є дотримання гігієнічних норм:
- Під час приготування їжі, особливо після контакту з сирим м’ясом, рибою та овочами, ретельно мийте руки.
- Тримайте в чистоті кухонне приладдя.
- Усі овочі та фрукти мийте у проточній воді.
- Купуючи продукти у магазинах, звертайте увагу на термін придатності.
- Не вживайте салати з майонезом наступного дня.
- Також не забувайте після спілкування з домашніми тваринами мити руки з милом.