Що жителям Калинівської громади варто знати про профілактику ботулізму
Хмільницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області відповідно до Доручення Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та Доручення начальника головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує щодо необхідності:
- операторам ринку з виробництва та обігу риби та рибної продукції здійснювати вироблення лише патраної риби в літній період для зниження ризику захворювання на ботулізм;
- операторами ринку харчових продуктів дотримуватися вимог законодавства щодо безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, зокрема забезпечення гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу, проведення навчання із гігієни персоналу потужностей, який працює у зоні поводження з харчовими продуктами;
- операторам ринку харчових продуктів на агропродовольчих ринках дотримуватися вимог законодавства стосовно безпечності та окремих показників якості харчових продуктів під час реалізації риби та рибних продуктів;
- неприпустимості придбання населенням риби та рибної продукції у невстановлених (незареєстрованих) операторів ринку, що реалізують свою продукцію через інтернет мережі та в місцях стихійної торгівлі.
Нагадаємо, що ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико - інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікроорганізмами групи клостридій.