Пошук

Праця «в тіні» позбавляє соціального захисту та державних гарантій: Що жителям Калинівської громади варто знати про трудові відносини з роботодавцем

Дата: 27.02.2024 11:07
Кількість переглядів: 417

Фото без описуЗа даними статистики понад  20% працездатного населення України повністю або частково не декларують трудові відносини з роботодавцем. В умовах дії воєнного стану ця цифра  помітно зросла.  Найчастіше працювати «в тіні» погоджується   молодь, котра шукає підробітки і пенсіонери, котрі  переживають за соціальні виплати. Найбільш вразливі галузі – сільське господарство, будівництво, торгівля.

 Для роботодавців використання незадекларованої праці -  це уникнення сплати податків, в той час, коли в країні кожна гривня  має спрямовуватися на підтримку ЗСУ. Тіньова зайнятість справляє значний негативний вплив на розвиток економіки країни та  життєвий рівень людей.

Погоджуєтеся працювати без трудового договору?

- не розраховуйте на гідні умови праці та виконання усних домовленостей;

- вас можуть необґрунтовано оштрафувати, звільнити без повідомлення, не заплатити лікарняні чи компенсацію в разі нещасного випадку;

- не сподівайтеся на гідну пенсію у старості;

- відсутність гарантій у трудових відносинах – погані умови праці, штрафи, відсутність впевненості у завтрашньому дні, соціального захисту і, зрештою, трудова експлуатація.

І пам’ятайте: «стажування» працівників на підприємстві, в установі, організації без належного офіційного оформлення трудових відносин, як би цього не хотіли роботодавці, є незаконним, так як чинне законодавство не містить поняття «стажування» при працевлаштуванні роботодавцем працівника.

Тому не відкладайте оформлення своїх трудових  відносин на останок. Дбайте про своє майбутнє вже зараз.

Ви власник бізнесу і наймаєте працівників без трудового договору? Будьте готові витрачати час і ресурси на навчання – досвідчені спеціалісти до вас не підуть або швидко знайдуть краще місце. Вам буде складніше отримати банківські кредити, інвестиції. А в разі перевірки інспекції праці на вас можуть накласти відчутний штраф за порушення трудового законодавства.

Тільки задекларована праця допоможе захистити нашу країну, сприятиме розвитку економіки та зробить наше життя кращим.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь