Пошук

Що варто знати жителям Калинівської громади, аби не допустити біди під час роботи газових приладів

Дата: 31.01.2024 15:24
Кількість переглядів: 383

Фото без описуПід час відлиги, вологої та вітряної погоди, яку ми очікуємо найближчим часом, значно погіршується тяга в димових та вентиляційних каналах. В окремих випадках може утворитися так звана зворотна тяга, коли шкідливі продукти горіння не виводяться назовні, а навпаки – затягуються в приміщення.

На практиці саме порушення тяги в димових та вентиляційних каналах спричиняє найбільшу кількість отруєнь чадним газом. Тож від їх справності залежать безпека, життя та здоров’я споживачів та їхніх близьких. Тим більше, що опалювальний сезон триває і природний газ використовується в досить значних обсягах.

Вінницька філія ГАЗМЕРЕЖІ закликає споживачів не ризикувати власним життям та здоров’ям, слідкувати за станом димових та вентиляційних каналів, дотримуватися правил безпечного використання газу в побуті.
Чадний газ не має ні кольору, ні запаху, ні смаку. Легко змішується з повітрям, швидко зв'язується з кров’ю та викликає тяжке отруєння. Концентрація у 0,05% чадного газу в повітрі може призвести до фатальних випадків.

Для вчасного виявлення небезпечних концентрацій чадного та/або природного газу в повітрі встановіть сигналізатор загазованості. Прилад подає звукові та світлові сигнали про небезпеку. А при встановленні клапана-відсікача ще й припинить подачу газу в приміщення.

Аби не допустити біди під час роботи газових приладів потрібно забезпечити приплив свіжого повітря, слідкувати за наявністю тяги в димовентиляційній системі, періодично її обстежувати, прочищати й ремонтувати. Димові та вентиляційні канали мають обстежуватися одночасно, двічі на рік, а ті, що працюють сезонно – один раз на рік. Димоходи із перетином, меншим за перетин димовідвідного патрубка газового приладу, мають обслуговуватись щонайменше кожні 2 місяці.

Чи є тяга, кожен споживач може перевірити за допомогою легкої смужки паперу. Її слід прикласти до отвору вентканалу. Якщо папір втягується, то тяга є, залишається нерухомою – тяги нема, відхиляється у приміщення – тяга зворотна.

Якщо тяга відсутня або зворотна, газові прилади слід вимкнути і негайно викликати спеціалістів. До усунення несправностей використовувати газові прилади заборонено.

Особливо пильними треба бути при користуванні газовими приладами з відводом продуктів згорання в димоходи - котлів та водонагрівачів. Для уникнення зворотної тяги у приміщеннях, де працюють такі газові прилади, категорично заборонено використання електровитяжки. Встановлення, заміну та ремонт газових приладів довіряйте виключно фахівцям.

Подбайте про власну безпеку та безпеку ваших рідних.

Детально правила безпеки при користуванні газом в побуті на сайті Вінницької філії «ГАЗМЕРЕЖІ» https://vn.grmu.com.ua/ у розділі «Важлива інформація».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь