Пошук

Жителі Калинівської громади можуть отримати компенсацію для відновлення свого житла, яке постраждало внаслідок ракетних обстрілів під час війни

Дата: 25.01.2024 14:30
Кількість переглядів: 861

Фото без описуДвадцять четвертого січня відбулося чергове засідання виконавчого комітету Калинівської міської ради. Серед основних питань, які розглянули члени виконкому, було розгляд 7 заяв, щодо надання компенсацій за пошкоджені об’єкти нерухомого майна, спричинених внаслідок збройної агресії рф проти України та внесення їх до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

З 10 травня 2023 року в Україні стартувала Програма відбудови житла «єВІдновлення». Цією послугою вже скористалися 81 власник пошкоджених домоволодінь Калинівської громади, які отримали компенсацію на загальну суму понад 5 млн гривень. Комісією з розгляду питань щодо надання компенсацій за пошкоджені об’єкти нерухомого майна, спричинених внаслідок збройної агресії рф проти України у Реєстрі пошкодженого та знищеного майна опрацьовано 384 інформаційних повідомлень про пошкоджене майно, із загальної кількості 513 повідомлень.

-На жаль, наша громада також постраждала внаслідок ракетних обстрілів. Багато будівель зазнали пошкоджень, тому кожен мешканець громади, майно якого постраждало в результаті дій російських окупантів, може отримати компенсацію від держави, - зазначив Калинівський міський голова Василь Поліщук. – Для цього потрібно лише дотримуватися алгоритму дій при нарахуванні компенсації, який передбачений Постановою 381.

Який порядок отримання допомоги?

Перш за все слід подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно. Це можна зробити на порталі чи в застосунку «Дія», а також через ЦНАП або нотаріуса.

Далі потрібно відкрити спеціалізований рахунок «єВідновлення» в одному з банків-учасників програми. Відкрити картку можна, як у банківському застосунку, так і в фізичному відділенні банку.

Після цього варто подати заяву на компенсацію в Дії. Після подання заявки спеціальна Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, створена при органі місцевого самоврядування, розгляне заяву, проведе обстеження пошкодженого майна (тому треба забезпечити допуск членів комісії до будинку), внесе дані про нього в Реєстр пошкодженого та знищеного майна та визначить вартість його відновлення.

Строк розгляду заяви та прийняття рішення щодо компенсації не повинен перевищувати 30 календарних днів з дня її подання.

Після цього громадянин, який подав заяву на компенсацію, отримає підтвердження та кошти на спеціалізовану картку «єВідновлення».

Хто не може претендувати на цю допомогу?

Отримувачем компенсації не можуть бути:

  • особи, до яких застосовано санкції відповідно до Закону України «Про санкції»;
  • особи, які мають судимість за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених розділом I «Злочини проти основ національної безпеки України» Особливої частини Кримінального кодексу України;
  • спадкоємці осіб, визначених абзацами другим та третім цього пункту, у разі, коли належний спадкодавцю об’єкт нерухомого майна був пошкоджений за життя такого спадкодавця.

Чи має хтось пріоритетне право на отримання допомоги?

Через велику кількість руйнувань, спричинених бойовими діями і регулярними російськими обстрілами, держава визначила категорії громадян, які мають пріоритетне право на отримання допомоги:

  • учасник бойових дій, особа з інвалідністю внаслідок війни;
  • особа, призвана на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. № 65 «Про загальну мобілізацію» та якій не надано статус учасника бойових дій;
  • особа з інвалідністю I та II групи;
  • багатодітна сім’я;
  • батьки-вихователі дитячого будинку сімейного типу;
  • прийомні батьки;
  • патронатні вихователі;
  • особи з числа дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • опікуни/піклувальники.

Які умови отримання допомоги (компенсації)?

Умови за якими надається допомога:

  • об’єкт нерухомого майна був пошкоджений після 24 лютого 2022 р;
  • об’єкт нерухомого майна розташований на території України, крім територій активних бойових дій, територій активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, або тимчасово окупованих Російською Федерацією територій України, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції, для яких на дату подання заяви не визначена дата завершення бойових дій або тимчасової окупації;
  • відомості про право власності на пошкоджений об’єкт внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Якщо перераховані вище умови виконані, слід звернутися із заявою про надання допомоги до Центрів надання адміністративних послуг чи нотаріуса (маючи лише ідентифікаційний код, паспорт та електронну пошту; у разі наявності пільгової категорії – надати документ, що її підтверджує) або через застосунок «Дія».

Важливо: на час звернення потрібно, щоб було зареєстровано право власності на житло у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (в іншому разі допомоги бути не може).

Якщо власник пошкодженого житла подав заяву для отримання компенсації, але впродовж тривалого часу не отримав відповіді на своє звернення, йому варто звернутися до спеціалістів ЦНАП Калинівської міської ради та уточнити стан справ. Можливо, при оформленні заяви власник надав неправдиві чи невідповідні дані, які вплинули на хід розгляду справи, або ж виникли інші проблеми із нарахуванням компенсації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних