У Черепашинцях приготували для українських захисників рибні консерви та домашні оселедці
П’ятсот кілограмів свіжої риби переробили жителі Черепашинецької громади на консерви та домашні оселедці. Усю рибу виловили у громадському ставку. За вилов риби взялися місцеві чоловіки, які відвезли свій улов до місцевого кафе Наталії Бортник, яке перетворилося на «гарячий цех».
-Така акція у нас проходить не вперше, - розповідає виконуюча обов’язки старости Черепашинецького старостинського округу Наталя Черниш. - З перших днів війни наші люди плетуть сітки, роблять м’ясні та рибні консерви, печуть смаколики. Перший раз чоловіки нашої громади ловили рибу у ставку десь на другий тиждень війни. Тоді ми вперше спробували робити консерви з риби. Приміщення, як і цього разу, надала Наталя Бортник, а до роботи взялися жінки нашої громади. Щось виходило, щось ні. Зате тепер ми маємо чітку технологію нашого «виробництва», якої дотримуємося.
І цього разу працювали дружно та завзято. З частини риби приготували домашні оселедці, з решти – консерви. Чистять рибу, вимочують, маринують, розкладають у банки в кафе. А потім банки з консервами розбирають по домівках власники автоклавів та повертають уже готові консерви.
-Першу партію оселедців ми вже відправили двом нашим військовим на передову, - продовжує виконуюча обов’язки старости. - Також мешканці нашого села прийняли ще одне рішення – роздати по рибині, а риба у нас ловиться і по сім - десять кілограмів, кожній родині мобілізованих до війська. Адже передати консерви чи оселедці кожному нашому захисникові ми не маємо можливості. Двадцять вісім сімей вже отримали гостинці від громади, з нового вилову відвеземо рибу й решті родин.
За словами Наталії Черниш, спільна праця об’єднує, згуртовує громаду. Раніше міська рада надавала громаді зарибок, а нині люди самі приносять кошти на закупівлю зарибка. Вони побачили, що в сільському ставку може вирости така велика риба і, що її можна використати з користю для громади, а під час війни – для допомоги нашим військовим.