Пошук

Встановлювати і використовувати будь-які газові балони у багатоквартирному будинку заборонено

Дата: 22.11.2022 14:56
Кількість переглядів: 405

Фото без описуЦьогоріч напередодні зими українці придбали багато газових балонів для приготування їжі, або ж запаслися газовими пальниками. Що треба знати про правила експлуатації газових балонів, зокрема і маленьких побутових? Чи безпечні вони у багатоквартирних будинках та за яких умов такий балон може вибухнути? На ці запитання відповідає Олег Попенко, засновник Спілки споживачів комунальних послуг.

-Чи дозволено законодавством використовувати побутові газові балони безпосередньо у квартирах?

-Скажу одразу. Встановлення і використання будь-яких газових балонів у багатоквартирному будинку заборонено. Наведу приклад. Кілька днів тому в Києві стався випадок ― поставили балон, забули про нього, а він вибухнув.

-Які правила експлуатації газового балону у приватному будинку?

-Балон проходить технічне обслуговування щоразу під час заправки. Його оглядають, перевіряють вентилі тощо. Ви купуєте балон у спеціальної організації, яка також несе відповідальність за його якість. У приватному будинку ви запрошуєте фахівця, який вам приєднує балон. Компанія, яка постачає вам цей газ, і ви у своєму будинку несете спільну відповідальність за безпеку. Ми розуміємо, що раптом буде завдано якоїсь шкоди, то конкретно цьому домогосподарству, всі інші не постраждають.

-Якщо купити порожній вживаний балон і просто зарядити його газом на АЗС ― в чому тут небезпека?

-Купуючи вживаний балон, ви не знаєте його стан, чи він пройшов технічну перевірку. У ньому, наприклад, може пропускати вентиль. Ви приєднаєте несправний балон удома ― і може статися вибух або ви можете задихнутися. Тому, купуючи балон, ви маєте бути на 200 відсотків упевнені, що він нормальний.

-Коли мешканці вмикають газові плити, щоб просто зігрітися, які є ризики?

-Накопичення чадного газу. Потрібно розуміти, що на сьогодні у більшості багатоквартирних будинків димовентиляційні канали практично не обслуговуються. За часи незалежності мільйони квартир були перебудовані, зроблені ремонти, об’єднали де можна і де не можна кухні з ванними, ванни зі спальнями тощо. І все це напряму впливає на вентиляційну систему багатоквартирного будинку. Іноді вентиляція, що запроєктована, може бути закидана будматеріалами, закрита якоюсь перегородкою, коли щось переробляли у квартирі. У 1990-ті й на початку 2000-х років цими питаннями взагалі ніхто не опікувався. Отже, формується чадний газ, який залишається у квартирі. Ви його не відчуваєте, але можете просто задихнутися. Датчиків чадного газу у квартирах немає. Хоча ви можете придбати його і встановити у квартирі, але таких відповідальних мешканців ― одиниці.

-Про використання генераторів.

-Ними також можна користуватися лише у приватному будинку, я б навіть рекомендував. Але зараз дуже висока ціна на них, наприклад, п’ятикіловатний генератор сьогодні коштує від 60 тисяч гривень. За ці гроші можна перебути зиму десь в іншому місці.

Щоб зігрітися у квартирі, можна встановити кондиціонер, але перед тим обов’язково перевірити стан електричної мережі у багатоквартирному будинку: обстежити стан щитової у підвалі та щитка, який розташований на вашому поверсі. Щоб ваша електропроводка не загорілась.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь