Пошук

У Калинівській громаді зросли борги населення за комунальні послуги

Дата: 27.10.2022 11:01
Кількість переглядів: 750

Фото без описуЗ початком повномасштабної війни змінилося життя кожного українця. Війна зробила як людей, так і підприємства менш платоспроможними. Мешканці громади поділилися на дисциплінованих платників та тих, хто використовуючи введення воєнного стану, не платить за комунальні послуги.

Так, борг населення комунальному підприємству «Калинівкаводоканал» складає 1 367 800 гривень. Ще 168 тисяч 200 гривень заборгували підприємства. За період повномасштабної війни борг зріс на 321 тисячу 800 гривень.

За вивезення побутових відходів жителі Калинівської громади за 10 місяців 2022 року заборгували комунальному підприємству «Благоустрій міста Калинівка» 235 078 гривень.

А загальна заборгованість населення комунальному підприємству «Керуюча компанія «Житловик» становить 1 800 000 гривень.

При цьому, незважаючи на заборгованість населення, комунальні підприємства не припинили своєї діяльності та продовжують надавати послуги.

-Ми виживаємо з останніх сил, адже під час війни збільшилися ціни на реагенти у зв’язку з тим, що постачальники реактивів знаходяться в містах ведення бойових дій. Так, в січні коагулянт коштував 9 999 гривень, а в вересні ми змушені були купувати його вже по 30 300 гривень. Тобто ціна коагулянта збільшилася на 303%. На 327% зросла ціна на хлор. Якщо на початку війни ми платили 27 564 гривень за тонну, то нині платимо 90 000 гривень. Завдячуючи фінансовій підтримці Калинівської міської ради ми ще тримаємося на плаву, і навіть продовжуємо замінювати старі труби водогонів та водовідведення. Лише цьогоріч ми вже замінили два з половиною кілометри водогонів та вісімдесят метрів каналізації. Однак скільки часу зможемо протриматися, важко сказати, - каже директор комунального підприємства «Калинівкаводоканал» Олег Гилюк.

У подібній ситуації опинилися й інші комунальні підприємства.

-Основні витрати на вивезення побутових відходів складаються з витрат на енергоносії, пальне та запчастини на автотранспортну техніку, ціни на які збільшуються щоденно. Для прикладу, одна з найбільших складових витрат – це пальне. При затверджені тарифів було закладено 30 гривень, а станом на 21 жовтня вартість пального складає 51 гривня за літр палива, - зазначає директор комунального підприємства «Благоустрій міста Калинівка» Михайло Долюк.

В Україні під час воєнного стану відключення абонентів від надання послуг ЖКГ, а також припинення їх надання через борги заборонені. А тому несвідомі громадяни доводять підприємства до банкрутства. І самі ж від цього постраждають, бо можуть залишитися без води, з горами сміття та бруду на вулицях, наодинці зі своїми проблемами через поламки в системі каналізації, водовідведення тощо.

-Ми розуміємо, що сьогодні люди збідніли і готові йти їм на зустріч. Зараз у нас запроваджується практика реструктуризації боргів. Це зменшення боргу завдяки зміні умов у кращий бік для платника, який не має можливості погасити поточну заборгованість. Таким чином нам вдалося погасити заборгованість у двісті тисяч гривень, - каже директор комунального підприємства «Керуюча компанія «Житловик» Віталій Шатов.

Калинівська міська рада надає субвенцію комунальним підприємствам громади, щоб забезпечити їх стабільну роботу та щоб покращити інфраструктуру громади. Але і від кожного з нас залежить майбутнє нашого міста та сіл, робота  комунальних закладів. Вчасний розрахунок за житлово-комунальні послуги – це також ваш внесок у нашу спільну Перемогу. Адже ворог намагається знищити Україну і ми не повинні допомагати йому зробити це.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь