Пошук

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо реорганізації (пониження ступеню) закладів освіти Калинівської міської територіальної громади

Дата: 29.08.2022 13:07
Кількість переглядів: 289

Фото без опису1. Найменування організатора громадського обговорення – Калинівська міська територіальна громада.

2. Мета: врахування думки жителів Калинівської міської територіальної громади щодо реорганізації (пониження ступеню) закладів освіти, а саме:

       - ліцею з дошкільним підрозділом с. Мізяків Калинівської міської ради Вінницької області  у гімназію з дошкільним підрозділом с. Мізяків Калинівської міської ради Вінницької області ;

        - ліцею з дошкільним підрозділом с. Хомутинці Калинівської міської ради Вінницької області у гімназію дошкільним підрозділом с. Хомутинці Калинівської міської ради Вінницької області;

 - гімназії з дошкільним підрозділом с. Дружне Калинівської міської ради Вінницької області у гімназію  з дошкільним підрозділом та початковою школою с. Дружне Калинівської міської ради Вінницької області;

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26) реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника (стаття 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

На даний час у громаді функціонує 25 закладів загальної середньої освіти, в яких здобувають освіту 5289 учнів.  Прогнозована перспективна кількість учнівського контингенту в закладах на найближчий період залишається негативною в окремих населених пунктах громади.

Значною проблемою є постійне зменшення кількості учнів. Відповідним чином збільшується кількість закладів загальної середньої освіти, у яких кількість учнів не перевищує 40 осіб. А в закладах загальної середньої освіти  такий показник навіть менший, при тому, що проектна потужність таких шкіл розрахована на 100-250 учнів. Збільшується кількість класів, в яких учнів менше 5 і де доводиться організовувати педагогічний патронаж.

Відтак, з року у рік зростає середня вартість утримання одного учня.

Такі  затрати не забезпечують якість освіти, а спрямовуються на утримання приміщення, оплату праці та комунальних платежів.

Окрім того, у школах з малою наповнюваністю учнів у більшості класів, де  організовано індивідуальне навчання, відсутня повноцінна позакласна, спортивно-масова, виховна робота, що не сприяє соціалізації учнівської молоді.

Вищенаведені дані характеризують динаміку змін у мережі сільських шкіл як тривожну і таку, що все більше втрачає здатність забезпечувати високу якість загальної середньої освіти на селі.

Типовими стали такі проблеми сільської школи, як застаріла матеріально-технічна база, відсутність основного навчального обладнання, недостатнє навчально-методичне забезпечення. Усе більшого  поширення набуває проблема інклюзивного навчання. З року в рік кількість дітей на цій формі навчання збільшується. Перш за все у закладах освіти необхідно створити освітнє середовище, яке б відповідало потребам і можливостям кожної дитини, незалежно від особливостей її психофізичного розвитку.

Отже, головна суперечність окремих сільських шкіл, – нездатність забезпечити якісну освіту сільським дітям.

Проте сільські школи різні. Особливо великі труднощі в наданні учням якісної освіти мають заклади з малою кількістю дітей та малокомплектні школи. Під час розроблення Плану було проаналізовано демографічну ситуацію в районі і в окремих населених пунктах, стан економіки району, освітніх ресурсів, географічне розташування освітніх закладів,  контингенти шкіл, освітні потреби населення, рівень професіоналізму кадрів, зайнятих в освіті тощо.

Важливу роль у поліпшенні якості освіти відіграє забезпечення оптимальних умов для навчання кожної дитини, до яких у нашій громаді належить, насамперед, організація підвозу. У громаді наявна достатня кількість доріг з твердим покриттям. Питання  підвезення дітей та педагогів вирішено частково, оскільки заклади недостатньо забезпечений шкільними автобусами.

Важливим інноваційним кроком у сфері освіти є профільне навчання у старшій школі. У сільських школах району відсутні  класи з поглибленим вивченням окремих предметів.. В умовах невеликих малокомплектних закладів надзвичайно складно забезпечити якісне профільне навчання.

Метою плану модернізації   мережі закладів загальної середньої освіти Калинівської міської територіальної громади на 2022-2023 роки є цілеспрямований перехід освітньої системи до Нової української школи, що дасть можливість забезпечити нову якість освіти, доступність освітніх послуг, підвищення ефективності використання освітніх ресурсів. Наступним етапом в реалізації НУШ стане 2022-23 н.р. коли 5 клас почне працювати за новим державним стандартом і програмами.

Шляхи модернізації та оптимізації мережі закладів освіти:

  • реорганізація деяких навчальних закладів (пониження ступеня, закриття);
  • створення навчальних закладів нового типу;
  •  зміцнення матеріальної бази опорних шкіл району.

Очікувані результати реалізації Плану:

  • підвищення якості та доступності освіти;
  • забезпечення здобуття якісної освіти з урахуванням здібностей, інтересів, нахилів та індивідуальних особливостей дітей, їх подальших професійних прагнень;
  • подальший розвиток державно-громадського управління освітою, залучення громадськості, активних суб’єктів господарювання до вирішення проблем навчальних закладів;
  • використання різних джерел фінансування навчальних закладів та зміцнення їх навчально-матеріальної бази.

Розробляючи план модернізації та оптимізації шкільної мережі, ми виходили з розрахунків, які чітко демонструють, що малокомплектні школи району, що функціонують в обмеженому соціально-культурному середовищі, де низька народжуваність, наявні проблеми з  інфраструктурою, соціально-культурною та виробничими сферами села, не мають значної перспективи розвитку.

3. До участі в обговоренні запрошуються всі  мешканці Калинівської міської  територіальної громади, депутати Калинівської міської  ради, тощо.

4.  Формат проведення громадського обговорення:

У зв’язку з продовженням карантину, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 та забороною масових зібрань та Указу Президента України від 24.02.2022 р. № 2102-IX «Про внесення воєнного стану в Україні», пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 22400, Вінницька область, м.Калинівка, вулиця, В.Нестерчука, 47 (відділ освіти, молоді та спорту Калинівської міської ради), електронна адреса: 

kalynivka_miskvo@ukr.net

Також із дотриманням усіх заходів безпеки публічне громадське обговорення передбачатиме на території сіл с.Мізяків, с.Хомутинці, с.Дружне: громадських слухань, зборів, зустрічей з громадськістю та колективами ЗЗСО.

5. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення:

Адреса: 22400, Вінницька область, м.Калинівка, вулиця, В.Нестерчука, 47 (відділ освіти, молоді та спорту Калинівської міської ради), електронна адреса: 

kalynivka_miskvo@ukr.net

6. Прізвище та імя особи, визначеної відповідальною за громадське обговорення – Фурман Галина Василівна  начальник відділу освіти,  молоді та спорту Калинівської міської ради, телефон: (04333)2-24-01

Контактна особа – Гаврилюк Олена Миколаївна – юрист відділу освіти, молоді та спорту Калинівської міської ради, телефон: (04333) 2-14-90

7. Строк і спосіб оприлюднення результатів обговорення:

Звіт за результатами обговорення буде оприлюднений на офіційному веб-сайті Калинівської міської  ради у строки, передбачені чинним законодавством.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних