Пошук

У Глинську завершили будівництво водогону: Чотириста сімдесят домогосподарств тепер мають якісну артезіанську воду

Дата: 13.07.2022 10:27
Кількість переглядів: 1511

Фото без описуУ Глинську завершили будівництво четвертої черги водогону. Це остання черга водогону протяжність якої майже три кілометри. Загалом воду у свої оселі отримали 470 домогосподарств. Загальна протяжність водогону – двадцять шість кілометрів. Воду у село подають з двох артезіанських свердловин. Їх глибина сто п’ять та сто чотири метри.

На завершення будівництва водогону жителі старостинського округу очікували з нетерпінням, адже у селі відчутна проблема з водою й у деяких криницях вона зовсім зникла.

-Раніше на полях були озера, які ніколи не засівали. Навіть біля нас було два озера, що їх об’їжджали. А тепер цієї води не стало. В нас ще є вода в криниці, але її вже наполовину менше. А от у сусідки вже немає. Візьме п’ять – шість відер і все. На Ковалівці теж води немає. А без води немає життя, - розповідає  жителька Глинська Леокадія Кравчук. – Ми навіть не думали, що дочекаємося такого часу, що в нас буде водогін. Відкрив кран і вода тече, не потрібно йти до криниці, нести воду. Спасибі міському голові, нашому старості, підприємцям, що в такий важкий для країни час знайшли можливість добудувати наш водогін та дати людям воду.

Будівництво водогону у Глинську розпочали ще у 2016 році. Згідно з планом, будівництво проводилося у чотири черги. Дольова участь мешканців громади складала сім тисяч гривень з домогосподарства, ще 380 тисяч гривень виділила на будівництво водогону Калинівська районна рада. Однак усіх цих коштів вистачило лише на будівництво двох черг та придбання матеріалів для третьої черги. Прокуратура порушила справу про розкрадання коштів місцевим обслуговуючим кооперативом «Глинське джерело», а сто сорок домогосподарств залишилися без водогону.

Для того, щоб не залишити людей без води Калинівська міська рада взяла Глинський водогін на баланс, щоб мати законні права та допомогли громаді побудувати решту водогону -  допомогли з технікою та працівниками.

-Допомога була суттєвою, бо винайняти зараз техніку для того, щоб викопати траншею та винайняти працівників зараз коштує недешево. А самим людям вручну було б це не під силу зробити, - каже виконуючий обов’язки старости Глинського старостинського округу Олег Боримський. – Не залишили нас у скруті й наші підприємці Леонід та Петро Івчуки, Андрій Лобурець, Олександр Завальнюк, Степан Бондар, які допомагали пальним та технікою. Переймалися долею водогону й мешканці нашого села. За підрахунками, які ми зробили, будівництво третьої та четвертої черги водогону обійшлося нам в декілька разів дешевше, ніж витратили наші попередники на будівництво першої та другої черги. Документи по будівництву першої та другої черги водогону вилучила служба безпеки, нині вони перебувають на експертизі в Харкові. Через воєнні дії розслідування затягнулося, але ми очікуємо на результат перевірки.

А поки правоохоронці проводять розслідування, жителі Глинська вже мають централізоване водопостачання у своїй громаді. Вартість одного кубометра води у Глинську - дев’ятнадцять гривень двадцять чотири копійки. На загальних зборах мешканці старостинського округу вирішили надати пільги на користування водою у 50% для учасників АТО та для сімей військових, які нині захищають Україну.

-В країні війна і ми всіма силами закінчували будівництво четвертої хвилі водогону, яке розпочали у листопаді минулого року. Пільги ми надаємо за рахунок наших  підприємств, які платитимуть за використану воду більше, ніж населення, - каже голова кооперативу «Глинське джерело» Микола Бортюк. – Ми щиро вдячні усім, хто долучився до нашого будівництва водогону. Нині усі наші домогосподарства мають якісну воду. Наші свердловини оснащені сучасним новим обладнанням, яке працює в автоматичному режимі. Люди задоволені, проблему із водопостачанням у нашому старостинському окрузі вже вирішили.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь