Як уникнути захворювання на кишкові інфекції та харчові отруєння: поради спеціаліста
За інформацією лікаря із загальної гігієни відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Калинівського управління ГУ Держпродспоживслужби Світлани Шибаєвої, у літній період почастішали випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов'язаних з вживанням бактеріально забруднених харчових продуктів та питної води.
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.
Для кишкових інфекцій характерними є спільні шляхи розповсюдження. Основними є вода і харчові продукти, з якими збудник може потрапити в організм людини. Забруднення води може відбуватися при потраплянні у воду випорожнень, що містять патогенні мікроорганізми, незадовільного рівня санітарного облаштування населених місць, незадовільного утримання туалетів, невірної організації збору видалення і знезараження нечистот. В цих випадках збудники хвороб легко проникають, як на поверхню, так і в ґрунтові води, і людина заражається при купанні, при вживанні цієї води.
Використання забрудненої води для поливу городів може привести до зараження овочів та фруктів, а їх вживання в їжу без санітарної обробки приводить до зараження людини.
Інші продукти можуть забруднюватись збудниками кишкових інфекцій в результаті недотримання хворими і бацилоносіями правил особистої гігієни. В багатьох продуктах мікроби не тільки тривалий час зберігають свою активність, але розмножуються і накопичуються.
Ось чому, в теплу пору слід бути особливо обережними, постійно дотримуватись чистоти рук, посуду, споживати лише добре вимиті фрукти та овочі, свіжі, охайно приготовлені страви, вживати чисту воду. Тобто, необхідно зробити все для того, щоб у шлунок не потрапили мікроби.
Важливе значення в профілактиці гострих кишкових захворювань має дотримання санітарних правил приготування й зберігання їжі, бо саме тут може приховуватися джерело небезпеки розмноження хвороботворних мікроорганізмів.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь Калинівське управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендує:
- НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати харчові продукти тільки у спосіб зазначений на упакуванні та у встановлений термін.
- НЕ купувати продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
- Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
- НЕ вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
- При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.
- Не готувати продукти про запас. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.
- НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
- НЕ готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), в незабезпечених умовах.
- При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обробити окропом.
- НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо).
- Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутельовану.
- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом.
- Обов'язково мити руки після відвідування туалетів.
- На відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.
- У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне.