Пошук

За п’ять днів у Калинівській громаді ліквідували двадцять дві пожежі в природних екосистемах

Дата: 22.03.2022 12:50
Кількість переглядів: 1369

Фото без описуЗа інформацією начальника відділу організації пожежно-профілактичної роботи та заходів цивільного захисту Хмільницького РУ ГУ ДСНС України у Вінницькій області Максима Бондарчука, з початку 2022 року на території Калинівської міської територіальної громади в природних екосистемах виникло 30 пожеж на площі 31,4 га. Із них у Калинівці – 10 пожеж, у Сальнику –  7 пожеж, у Мирному – 3 пожежі, та по одній пожежі в Уладівському, Гулівцях, Лісовій Лисіївці, Павлівці, Хомутинцях, Мізякові, Черепашинцях, Люлинцях, Корделівці та Райках, якими завдано матеріального збитку на загальну суму 1 704 500 грн.

Так, лише з 18 по 23 березня поточного року в природних екосистемах на території громади виникло – 22 пожежі, внаслідок яких вогонь знищив 1 нежилий будинок в Мирному та 2 господарчі споруди дачного масиву у Сальнику, пошкодив 1 будинок дачного масиву у Сальнику та 1 господарчу споруду в Мирному. Під час гасіння пожежі, яка сталася 20 березня у Мирному, місцевий житель  отримав термічні опіки полум’ям.

Причинами, що призводять до цих пожеж, з року в рік є: неконтрольоване випалювання сухої трави, луків, пасовищ, очерету, ділянок із степовою, водно-болотяною, іншою природною рослинністю і навіть сміттєзвалищ, проведення сільськогосподарських робіт на власних присадибних ділянках. Це, у свою чергу, стає причиною розповсюдження полум'я на лісові насадження, торфовища, сільгоспугіддя, а також на об’єкти житлового сектору громадян та території і об’єкти підприємств. Внаслідок цього завдаються значні матеріальні та екологічні збитки.

Багато громадян мають хибну думку про те, що випалювання сухої рослинності є корисним, однак спалювання негативно впливає на стан навколишнього середовища і загрожує здоров’ю людей. Зокрема, під час горіння виділяються різноманітні речовини, які загострюють або викликають захворювання, переважно серцево-судинної системи та дихальних шляхів.

Шановні мешканці громади, не провокуйте пожеж в екосистемах. Пам’ятайте, що спалювання сухої рослинності завдає значного збитку державі та, в першу чергу, навколишньому середовищу, може спричинити пожежі у житловому секторі, знищити лінії електромереж, лісові насадження, не кажучи вже про серйозну загрозу для життя та здоров’я громадян.

Не завдавайте шкоди собі та оточуючим, сумлінно дотримуйтеся правил пожежної безпеки:

  • не кидайте непогашені сірники та цигарки;
  • не розпалюйте вогнища ближче ніж 30 метрів від будівель та споруд, а у суху і вітряну погоду бажано утриматись взагалі;
  • перш ніж розпалити багаття, розчистіть місце під нього від сухої трави у радіусі одного метра;
  • не залишайте непогашеного вогнища – залийте його водою, засипте землею, піском тощо та не відходьте від нього доти, доки йде дим або пара;
  • не залишайте в лісі, галявинах, луках, пасовищах промаслений і просочений горючими речовинами обтиральний матеріал;
  • не залишайте склотару, розбите скло та консервні бляшанки в місцях відпочинку (фокусуючи сонячні промені вони можуть стати джерелом пожежі);
  • пожежу, що починається, загасіть водою, гілками листяних дерев або закидайте землею;
  • в екстрених ситуаціях телефонуйте до Служби порятунку «101».

Запам'ятайте, на період воєнного стану в державі – спалювання сухої рослинності прирівнюється до диверсійної роботи. Особи винні у виникненні пожеж в екосистемах будуть притягненні до відповідальності відповідно до чинного законодавства, яке передбачає покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь