Пошук

Всесвітній день боротьби проти раку: що варто знати жителям Калинівської громади

Дата: 04.02.2022 14:41
Кількість переглядів: 564

Фото без описуЩороку 4 лютого відзначають Всесвітній день боротьби проти раку. За інформацією лікаря-онколога Калинівської центральної районної лікарні Володимира Присяжнюка, на обліку у медичному закладі перебуває 1580 хворих з онкологією. За 2022 в Калинівсьській громаді вперше виявили онкологію у 224 осіб. Серед них 36 хворих звернулися у медичний заклад на четвертій стадії захворювання. Найбільше, 34 випадки, зареєстровано хворих із раком молочної залози, рак шкіри виявили у 28 хворих, рак легень — у 18, рак шлунку — у 15 хворих. Лікар-онколог пояснює що таке рак та як спосіб життя та щоденні звички впливають на здоров’я.

Що таке рак

Рак виникає зі зміненої клітини, яка «втратила контроль» і почала надмірно ділитися, формуючи пухлину. Це може ускладнювати роботу прилеглих органів або витісняти здорові клітини мутованими. Ситуація погіршується, коли невеликі грудочки ракових клітин відокремлюються від материнської пухлини і розносяться з кровотоком в інші органи, формуючи метастази. Це призводить до порушення роботи багатьох органів і систем, виснаження організму та смерті хворого.

Мутації можна успадкувати від одного з батьків. Утім, вони переважно виникають спонтанно. До цього може призвести багато факторів: радіація, забруднення довкілля. На сьогодні науковці дійшли висновку, що визначний вплив має спосіб життя людини. Науковці Інституту медицини у співпраці з колегами із Національної дослідницької ради США виявили п’ять основних чинників, що підвищують імовірність захворіти:

  • тютюнопаління;
  • низька фізична активність;
  • ожиріння;
  • неправильний раціон;
  • вживання алкоголю.
  • як паління підвищує ймовірність захворіти на рак.

За даними Центру раку Амбренсона, у США щороку від спричинених палінням онкологічних захворювань, помирає 443 тисячі людей. 49 тисяч смертей з них стаються через пасивне вдихання тютюнового диму некурцями. У сигаретному димі міститься кілька десятків токсичних і канцерогенних речовин. Вони всі здатні викликати зміни у генах і спровокувати розвиток раку. Велике епідеміологічне дослідження Національного інституту раку США свідчить, що куріння підвищує ризик появи злоякісних пухлин у таких органах, як легені, горло, стравохід, шлунок, підшлункова залоза, нирки, сечовий міхур, шийка матки, груди і мозок.

Недостатня фізична активність і рак

За результатами дослідження Американського департаменту здоров’я і соціальних служб, фізична активність знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, гіпертонії, депресії, остеопорозу, діабету і раку. Інше дослідження, опубліковане у Nature Reviews Cancer свідчить, що приблизно чверть усіх випадків раку у світі пов’язана з недостатньою фізичною активністю та зайвою вагою — спорт допомагає знизити ризик появи раку молочної залози, товстої кишки, жовчного міхура та інших видів злоякісних пухлин.

Як пов’язані зайві кілограми і ризик появи ракової пухлини

Людина має ожиріння, коли її індекс маси тіла (відповідність ваги до зросту) є вищим за 30. Це є свідченням аномально високого відсотка жирової тканини. Між її клітинами здатні накопичуватися фактори запалення. Це призводить до появи мутацій у прилеглих клітинах. Дослідження, опубліковане в Nature Oncogene, пояснює, що люди з надмірною вагою схильні до розвитку раку стравоходу, підшлункової залози, товстої і прямої кишки, молочної залози, нирок, щитовидної залози та жовчного міхура.

Неправильний раціон

Науковці з Італії провели масштабне дослідження впливу раціону на ризик появи злоякісних пухлин і довели, що 25% випадків раку можна було уникнути, змінивши харчові звички. Раціон збагачений червоним або обробленим м’ясом (ковбаси, шинка, балик, бекон) підвищує ризик появи раку підшлункової залози, кишківника і шлунку. Захоплення продуктами з високим вмістом білків і жирів також асоційоване із розвитком раку, зокрема кишківника і грудей. З іншого боку, споживання великої кількості фруктів і овочів може знизити ризик розвитку онкологічних захворювань. Корисними є продукти, багаті на:

  • селен (міститься у крупах, горіхах, яйцях та ін.);
  • фолієву кислоту (свинина, м’ясо птиці, листова зелень, яйця та ін.);
  • вітамін B12 (риба і морепродукти, м’ясо, яйця, сир та ін.);
  • вітамін D (риба, гриби, яйця, сир та ін.);
  • хлорофіл (зелень);
  • каротиноїди (кольорові овочі та фрукти).

Наскільки небезпечно вживати алкоголь

Дослідження, опубліковане в журналі Oncology, демонструє зв’язок між споживанням алкоголю і раком ротової порожнини, горлянки, гортані, стравоходу, товстої та прямої кишки та молочної залози. Мутації в клітинах цих органів, кажуть автори дослідження, викликає ацетальдегід — основний метаболіт спирту, а також вільні радикали кисню і азоту, які утворюються в організмі людини після вживання алкоголю.

На які ще фактори ризику людина може вплинути самостійно

Ультрафіолет сонячного світла може викликати рак шкіри або меланому. За даними Інституту дослідження раку Великої Британії 9 з 10 випадків меланом спричинені ультрафіолетом. Він провокує мутації у клітинах шкіри та, як наслідок, ріст меланом.

Кілька вірусів людини також можуть призвести до появи раку:

  • вірус папіломи людини провокує розвиток раку шийки матки, горла і пеніса. Щонайменше 12 його штамів здатні викликати рак;
  • вірус гепатиту С спричиняє появу раку печінки та неходжкінської лімфоми;
  • герпесвірус Епштейна-Барр, який поширюється через слину, підвищує ризик розвитку лімфоми Беркітта, деяких типів лімфоми Ходжкіна, неходжкінської лімфоми та раку шлунку;
  • гірус гепатиту B поширюється через інфіковану кров, сперму та інші рідини організму. Він є основною причиною раку печінки;
  • вірус гепатиту С поширюється через інфіковану кров і може спричинити рак печінки та неходжкінську лімфому;
  • ВІЛ поширюється через інфіковану сперму, вагінальні рідини, кров і грудне молоко. Він не спричиняє появу злоякісних пухлин безпосередньо, а пошкоджує імунну систему. Це знижує захист організму від інших вірусів та появи ракових клітин;
  • вірус герпесу людини 8 типу пов’язаний із розвитком саркоми Капоші у людей з ослабленою імунною системою.

Як змінити повсякденні звички, щоб знизити ризик розвитку раку

Спеціалісти найбільшої некомерційної організації, що проводить дослідження медичних питань, Мейо радять:

  • якнайшвидше кинути палити;
  • якомога більше рухатися. Це може бути ходьба, біг, танці чи будь-яка інша активність, яка приносить задоволення;
  • змінити раціон, додавши більше овочів, фруктів, злаків, бобових та риби. Звести до мінімуму вживання червоного м’яса та ковбас;
  • знизити вагу відповідно до зросту і намагатися більше не набирати;
  • відмовитись або мінімізувати вживання алкоголю;
  • перед виходом на вулицю завжди наносити сонцезахисний крем на відкриті ділянки тіла;
  • вакцинуватися від вірусу папіломи людини і гепатиту В;
  • практикувати лише захищений секс;
  • регулярно відвідувати лікаря задля профілактичних оглядів, адже рання діагностика раку підвищує шанс побороти захворювання.

Пам’ятаймо, профілактика раку є найбільш економічно ефективним методом боротьби з раком — вона призводить до значної економії витрат на лікування, збільшення тривалості життя та якості життя пацієнтів, а також запобігання стражданню від хвороб.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь