Пошук

У 188 річницю з дня народження Степана Руданського у Калинівці посівали, щедрували, жартували та вшановували відомого земляка

Дата: 16.01.2022 14:26
Кількість переглядів: 2666

Фото без описуЦьогоріч Всеукраїнське свято сатири та гумору імені Степана Руданського проходить ювілейний сороковий раз. І хоча через епідемію коронавірусу свято відбулося без традиційного масового гуляння, від цього воно не втратило своєї теплоти та щирості. Справжні шанувальники творчості Степана Руданського прийшли до пам’ятника відомого земляка, щоб вшанувати його пам'ять. На святі також були присутні військовослужбовці строкової служби військової частини 3028.

Урочистості розпочалися із покладання квітів до пам’ятника поета-гумориста. У ці святкові новорічно-різдвяні дні не обійшлося без веселої щедрівки та щедрих віншувань юних посівальників.

З вітальними словами до гостей звернулися Калинівський міський голова Василь Поліщук, депутат обласної ради Ілля Гуменчук, начальниця управління культури та креативних індустрій Вінницької ОДА Ольга Дернова, директорка обласного Центру народної творчості Тетяна Цвігун, голова обласної спілки письменників Вадим Вітковський, голова Хмільницької районної ради Юрій Слабчук та виконуюча обов'язки старости Хомутинецького старостинського округу Оксана Мудрик.

-Вже кілька років свято проходить не у звичному форматі. Пожежа на арсеналі, епідемія коронавірусу внесли свої корективи у його хід. І я дуже вдячний всім вам за те, що ви прийшли віддати шану нашому славетному землякові. Сьогодні незвичний формат свята, але це не значить, що ми менше почали поважати Степана Руданського. Він з розумінням віднісся б до такого рішення. Адже ситуація з коронавірусом нині не проста, як і не проста ситуація на кордоні, на Сході України, - звернувся до присутніх Калинівський міський голова Василь Поліщук. – Але при цій ситуації Калинівська громада не здається. У таких складних умовах ми не плачемось, а продовжуємо працювати, розбудовувати громаду. Дякую за це усім патріотам нашого краю.

Начальниця управління культури та креативних індустрій Вінницької ОДА Ольга Дернова вручила дипломи цьогорічним лавреатам премії імені Степана Руданського та подякувала міській раді та Калинівському міському голові за підтримку культури, відродження та збереження закладів культури.

Цьогорічними лавреатами премії імені Степана Руданського стали уродженець Павлівки священник Української православної Церкви, кандидат богослів'я і кандидат технічних наук Борис Пентюк, член національної спілки письменників України та національної спілки журналістів України Микола Пасічник та поетеса Зоя Красуляк.

-Я вдячний калинівчанам за допомогу, павлівчанам, які допомагали, були моїми співучасниками. Але ще більше вдячний калинівчанам за те, що вони висунули мою кандидатуру на здобуття премії. Сам Василь Кіндратович підписав документ та представив мене, - зазначив у своїй промові лавреат першої премії імені Степана Руданського Борис Пентюк. - Я хочу звернути вашу увагу на те, що прізвище Степана Руданського йде з Калинівки. Торік я дослідив той момент, що в храмі Святої Параскеви у 1774 році служив прапрадід Степана Руданського.

Борис Пентюк – перший священник, який здобув премію імені Степана Руданського. Уродженця Павлівки відзначили за книгу «Степан Руданський. Сторінки духовності». В ній автор вперше дослідив подільський рід священиків-пращурів поета в чотирьох поколіннях; розглянув особливості навчання в духовних закладах Поділля. Борис Пентюк провів велику роботу, досліджуючи родовід С.Руданського, і розшукав на старому цвинтарі могили дідуся та бабусі поета, впорядкував їх, поставив хрести, відслужив молебень, зробив ці місця меморіальними.

На святі звучали гуморески Степана Руданського, які читали переможці територіального конкурсу читців Олексій Козуб, Катерина Лисюк, Марія Козак та Антоніна Кравчук.

А творчі колективи – народний ансамбль української пісні «Кумасеньки», ансамбль української пісні «Рута-мята», зразковий ансамбль сучасного танцю «Грація», вокальний квартет «Чарівниці», народний хоровий колектив «Співоча родина» та викладач Київського національного університету культури Ірина Прядун подарували глядачам веселі та запальні пісні та композиції.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних