Пошук

Вакцинація під час пандемії COVID-19: від яких хвороб варто зробити щеплення жителям Калинівської громади

Дата: 14.12.2021 11:47
Кількість переглядів: 495

Фото без описуМайже 2 роки Україна живе в умовах пандемії коронавірусної хвороби. В повсякденному житті кожного українця сталося багато змін у порівнянні з докарантинним часом. Карантинні заходи та різні обмеження наклали глибокий відбиток на наше повсякдення. Триває щеплювальна кампанія проти Covid – 19. Постало багато питань, на які важко дати однозначні відповіді.

Одним із таких питань є вакцинація дітей і дорослих від інфекційних хвороб, проти яких вже давно існують вакцини і які включено до національного календаря профілактичних щеплень. В Україні таких хвороб нараховується – 10 і їх ще називають вакцинокерованими інфекціями (туберкульоз, гепатит В, поліомієліт, дифтерія, правець, кашлюк, гемофільна інфекція, кір, паротит та краснуха).

За інформацією міського педіатра Віталія Мокряка, станом на 30 листопада у Калинівській громаді вакцинацію проти паротиту, краснухи та кору зробили 75,6 % дітей віком 1 рік та 82,7% дітей, віком 6 років, від туберкульозу - 90%, від гепатиту В 73% дітей до 1 року, від поліомієліту - 72%, гемофільної інфекції - 84,3%, від дифтерії, правцю, кашлюка - по 69%.

-Нині система охорони здоров’я і наука не можуть дати відповіді скільки триватиме епідемія коронавірусної хвороби, але вже зрозуміло, що рахунок йтиме на роки. Якщо весь цей час не у повному обсягу щеплювати дітей проти вакцинокерованих інфекцій, прошарок нещеплених зросте до такої критичної величини, що почнеться некероване розповсюдження тих інфекцій, про які людство стало забувати. Ми знову згадаємо, що таке поліомієліт, правець, дифтерія, кір, кашлюк та інше, - зазначає Віталій Мокряк. - Отже, згідно із рекомендаціями ВООЗ, будь-яке переривання планової імунізації призведе до підвищення спалахів вакцинокерованих інфекцій. Це стане критичним навантаженням на систему охорони здоров’я, яка і так «виснажена» коронавірусною інфекцією.

Чому люди зараз «бояться» щеплюватися? В основному відповідають, що бояться заразитися коронавірусною інфекцією під час відвідування медзакладів, або що щеплення знижує імунітет і він не спрацює при контакті з коронавірусом.

Дійсно, при численних контактах з оточуючими, збільшується ризик захворіти, але при виконанні певних умов, цей ризик можливо наблизити «до нуля».

Що стосується навантаження на імунітет людини при плановій вакцинації, то доказовою медициною доведено, що це навантаження у здорової людини є мінімальним і абсолютно неспівмірним із, наприклад, контактом із будь-якою вірусною чи бактеріальною інфекцією.

Отже, вибір має бути на користь планової вакцинації при дотриманні певних умов.

-В амбулаторіях ЗПСМ Калинівської ОТГ дані умови виконуються, тому ми запрошуємо вас і ваших дітей на вакцинацію. Сімейний лікар надасть вам всю детальну інформацію у вашому конкретному випадку, - продовжує Віталій Мокряк. - Додатково рекомендуємо щепитися від сезонного грипу, вакцина від якого наявна в аптечній мережі. У цьому році дана вакцинація актуальна, як ніколи раніше.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь