Пошук

Тридцять років соціальна робітниця з Лемешівки допомагає літнім односельцям

Дата: 10.12.2021 08:00
Кількість переглядів: 1291

Фото без опису10 грудня у Валентини Борівської ювілей. Але це не день народження і не річниця весілля. Тридцять років тому Валентина Борівська почала працювати соціальною робітницею у Територіальному центрі надання соціальних послуг. У її трудовій книжці лише один запис про місце роботи. За тридцять років жінка жодного разу не зрадила своїй професії, колективу та підопічним, для яких часто ставала не просто помічницею, а рідною людиною.

-Я рано втратила маму, тому після школи не мала можливості далі навчатися, вийшла заміж. Потрібно було десь працевлаштуватися й у сільській раді мені запропонували попрацювати соціальною робітницею. Я погодилася, бо іншої роботи у селі для мене не було, - пригадує Валентина Євгенівна. - Було важко. І це не у плані фізичного навантаження, а психологічно. До кожної бабусі чи дідуся потрібно було знайти підхід, спільну мову. Це сьогодні я вже з тридцятирічним досвідом знаю коли потрібно пожартувати, коли промовчати чи перевести мову на іншу тему. А тоді все пізнавалося на власних помилках та на власному досвіді.

Сьогодні у соціальної робітниці 9 підопічних, які мешкають у Лемешівському старостинському окрузі. А були часи, коли на її допомогу та підтримку очікувало 16 – 17 літніх односельців. Кожному потрібно було допомогти по господарству, зробити закупи продуктів та ліків, допомогти з оформленням документів на субсидію чи розв’язати інші побутові проблеми. Тому з перших днів роботи жінка навчилася планувати свій робочий день, складати графік коли та до кого вона має прийти.

-Люди різні бувають: одним не вистачає спілкування і вони хочуть просто наговоритися, розповісти про своє життя, свої проблеми. Це історії, про які не прочитаєш у книзі, бо їх написало життя. Багато вчуся від таких людей, набираюсь досвіду й розуму. А бувають такі, що контролюють кожну хвилину, щоб я не була у них, боронь Боже, менш як дві години, - продовжує соціальна працівниця. – Але з кожним можна знайти спільну мову. За тридцять років я не спрацювалася лише з однією бабусею. З рештою у мене гарні стосунки.

Була в житті Валентини Євгенівни й інша підопічна – Ніна Іванівна Філіна, яка стала для жінки близькою людиною, дала материнську любов, якої з дитинства не вистачало Валентині Борівській.

-Бабуся Ніна жила сама. Вона завжди виглядала мене, переживала за мене. Якщо мене немає, вже швиденько телефонує чи, бува, нічого не сталося. До неї я також прикипіла душею. Доглянула її, як рідну, до смерті, - пригадує жінка. – У моїй роботі найважче – це втрачати дідусів та бабусь. Щоразу важко переживаю смерть своїх підопічних.

Але життя триває і щодня на допомогу Валентини Борівської очікує дев'ять односельців, про яких вона дбає, наповнює їх життя турботою та добротою.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних