Пошук

Котюжинецький старостинський округ: Онлайн подорож селами Калинівської громади

Дата: 22.11.2021 14:37
Кількість переглядів: 1434

Фото без описуПродовжуємо рубрику «Онлайн подорож селами Калинівської громади», в якій ми розповідаємо про те чим і як живуть мешканці громади. Тут ви зможете також дізнатися 5 цікавих фактів про кожне село, а ще, багато, багато фото, бо, як кажуть: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути».

Знайомтеся — Котюжинецький старостинський округ

До складу Котюжинецького старостинського округу входять три населені пункти – Котюжинці, Гулівці й Тарасівка, в яких проживає 1010 жителів.

За письмовими джерелами село Котюжинці відоме ще з 1635 року. Першим його поселенцем був селянин-втікач за прізвищем Орел. З часом сюди почали прибувати інші селяни-втікачі, які згодом утворили поселення під назвою Орлівка. Згадка про попередню назву існує й досі, адже в центрі села знаходиться ставок з назвою Орлів.

Основним заняттям переселенців було хліборобство. В середині ХІХ ст. в селі нараховувалось понад 2000 жителів. Землі належали польському пану Лісовському. Пан відбирав селянські землі, силою змушував селян розчищати ділянки лісу і переселятися на місця вирубки. За найменшу провину та непокірність селян катували. Від цього існує версія теперішньої назви села Котюжинці (від слів карати, катувати, катюга).

У 1861 році в Котюжинцях відбувся страйк селян. Коли люди відмовились відробляти панщину, пан Лісовський відібрав землі селян та продав їх панам Фількевичу, Старшевському і пані Васькевич.

Очолює Котюжинецький старостинський округ Василь Олексійович Сторч.

Фото без опису

За останні роки у селі відремонтували будинок культури, в якому нині знаходиться адмінприміщення старостинського округу, відкрили  дитячий садок, відремонтували приміщення ФАПу, облаштували освітлення деяких вулиць, побудували водогін у Гулівцях.

 У старостинському окрузі діє Котюжинецька філія дошкільної та початкової освіти опорного закладу ЗСО І-ІІІ ступенів с. Корделівка, яку відвідують 33 учнів та вихованців, будинок культури, в якому діє фольклорний аматорський ансамбль «Вербиченька», сільська бібліотека, ФАП.

На території старостинського округу проживає 22 учасники АТО.

5 цікавих фактів про Котюжинецький старостинський округ

Факт №1: У Котюжинцях росте сад пам’яті

Фото без опису

У 2015 році учні та педагогічні працівники школи, за ініціативи учасника АТО Олександра Гребіня висадили сад пам'яті.

Яблуні, груші, черешні, кущі смородини нагадують учням та мешканцям села про героїв, які віддали життя за незалежність та територіальну цілісність української держави.

Факт №2: Біля Гулівців знаходяться залишки ставки Германа Ґерінґа

Фото без описуФото без опису

Поблизу Гулівців знаходяться залишки ставки командувача військово-повітряних сил Третього Райху, «нациста №2» Германа Ґерінґа «Штайнбрух» (в перекладі каменярня).

Будівництво розпочали в грудні 1941 року. Роботи виконувало спеціальне військово-будівельне утворення, яке споруджувало різноманітні об’єкти під час Другої світової війни. Також до робіт залучили військовополонених та жителів довколишніх сіл.

В липні 1942 року будівельні роботи завершились і об’єкт під назвою “Штайнбрух” був готовий до використання. Близько півтора року, до грудня 1943 року, він був ставкою Ґерінґа.

Після того, як стан справ на Східному фронті змінився і Вермахт почав відступати, було прийнято рішення знищити “Штайнбрух”. В грудні 1943 року звідси вивезли все обладнання і, ймовірно, підірвали приміщення. Що не встигли знищити нацисти зруйнували радянські війська та час. Залишки колишньої ставки - це переважно величезні кам’яні брили та залишки фундаментів будівель.

Факт №3: Навчальному закладу у Котюжинцях у серпні виповнилося 107 років

Фото без опису

У 1914 році за кошти земства в селі закінчили будівництво великої двоповерхової цегляної школи. В ній було чотири просторих класи та квартири для вчителів. В цьому будинку і сьогодні знаходиться навчальний заклад.

Регулярно школа почала працювати тільки з 1921 року, тоді в ній навчалося до ста учнів.

У 1930 – 1931 роках запровадили обов’язкове початкове навчання. Початкова школа у Котюжинцях стала неповно-середньою. У 1934 році відбувся її перший випуск. Семирічну освіту одержали 12 селянських дітей.

Перед Другою світовою війною в 1-7 класах школи вчилося понад 200 учнів. У роки війни школа зазнала занепаду та руйнування. У 1943 році її приміщення фашисти використовували як госпіталь. Після звільнення села вчителі приступили до відбудови й вже у квітні почалось навчання.

В чотирьох класних кімнатах у дві зміни навчались в 1944 році 311 учнів. Їх навчали 10 учителів. Майже не було підручників, в класах було холодно.

З 1978 року школа працювала за кабінетною системою. Лише за післявоєнні роки школу закінчило понад 1500 учнів.

У 2013 році на території школи відкрили дитячий садок «Чебурашка».

Нині це Котюжинецька філія дошкільної та початкової освіти опорного закладу ЗСО І-ІІІ ступенів с. Корделівка, яку відвідують 33 учнів та вихованців.

Факт №4: Пасічник з Котюжинців Микола Крук започаткував у селі екологічну акцію

Микола Курук - пасічник, який проживає у Котюжинцях, започаткував незвичайну екологічну акцію з озеленення свого населеного пункту. За шість років він висадив до чотирьох тисяч саджанців акації та липи.

Саджанці акації чоловік вирощує на своєму городі, а потім висаджує їх вздовж дороги, на місці старих дерев, біля ставка. Так чоловік показує приклад для своїх односельців та інших пасічників,  що природу та навколишнє середовище потрібно берегти й залишити після себе своїм дітям та онукам не смітники, а зелені парки та ліси.

Факт №5: Олег Чепаков з Котюжинець виготовляє вироби з дерева

Фото без описуФото без описуФото без опису

Майстер із Котюжинців може виготовити із дерева не лише хлібницю, скриньку чи гарну рамку на картину. Він з легкістю виготовить навіть ліжко.

Котюжинецький старостинський округ на фото

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото Калинівка Сity

Фото без опису

Фото Калинівка Сity

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь