Пошук

Чому майданчики для збору твердих побутових відходів у Калинівці перетворюються на стихійні сміттєзвалища

Дата: 20.10.2021 15:39
Кількість переглядів: 1369

Фото без описуЩодня працівники комунального підприємства «Управляюча компанія «Житловик» вивозять з майданчиків для збору сміття у Калинівці до двохсот метрів кубічних твердих побутових відходів. Але і при такому навантаженні ситуація із твердими побутовими відходами не покращується.

-Біля багатоповерхівок ми забираємо сміття щодня, - каже директор комунального підприємства «Управляюча компанія «Житловик» Віталій Шатов. - А із тих майданчиків, де проживає менша кількість населення, або ж там, де не укладені угоди про вивезення твердих побутових відходів, сміття забираємо раз у два дні. Патові ситуації виникали через брак техніки, яка застаріла і постійно виходить із ладу. Придбання нового сміттєвоза та ще два нових сміттєвози та два трактори, які пообіцяв нам придбати міський голова, значно покращить ситуацію, але лише у тому випадку, коли мешканці нашої громади стануть свідомішими та відповідальнішими. І, найголовніше, коли вони усвідомлять, що насправді відноситься до твердих побутових відходів та почнуть поважати працю інших.

Отже, тверді побутові відходи – це відходи (залишки речовин, матеріалів, предметів, виробів, товарів, чи продукції), які утворилися в процесі життєдіяльності людини та не використовуються нею. До твердих побутових відходів відносяться: газетний, пакувальний або споживчий папір, картон, різного роду тара (дерев’яна, скляна, металева); предмети та вироби з дерева, металу, шкіри, скла, пластмаси, текстилю та інших матеріалів, що вийшли з ужитку або втратили споживчі властивості; зламані або застарілі побутові прилади; сміття, а також харчові відходи. Але до твердих побутових відходів не відносяться опале листя та гілля, будівельні відходи, трупи тварин та меблі.

Оглянувши у Калинівці понад десять майданчиків для збору твердих побутових відходів, відразу стає зрозуміло, що поняття про тверді побутові відходи у калинівчан відрізняються від загальноприйнятих. На майданчики для збору твердих побутових відходів несуть усе: гілля, листя, поламані телевізори, бампери, старі шини, меблі тощо. А в один зі сміттєвих баків по вулиці Щорса невідомі господарі викинули усі відходи після забою короля. І ні в кого не виникло думки, що завтра ці фекалії, внутрішні органи, рештки тварини потраплять на лінію і працівникам сміттєсортувальної станції доведеться їх перебирати.

-Кролі у сміттєвих баках, це «квіточки», у порівнянні з тим, що привозять нам, - бідкається директор комунального підприємства «Благоустрій міста Калинівка» Михайло Долюк. – Бувають і тушки свиней, і собак, і, навіть, мішки із фекаліями, які вичистили із вбиралень у приватних будинках. Нашим людям не звикати до такого. Ми не повинні вивозити той увесь непотріб, який приносять до майданчиків. Як у всіх цивілізованих країнах – це інший вид побутового сміття, яке утилізується за додаткову плату. Так, можна все списати на необізнаність людей, на нашу бідність, але вивезення будівельних матеріалів, гілля тощо – не коштує дуже дорого. Чому ми з легкістю віддаємо в місяць кілька сотень на поповнення рахунку мобільного, але заплатити за своє сміття не хочемо. Варто лише зателефонувати у робочий час за номером 2-12-31, і вас проконсультують яке сміття, як утилізується і скільки це буде коштувати.

А поки що біля майданчиків зі збору твердих побутових відходів утворилися справжні стихійні сміттєзвалища. Для їх ліквідації потрібно витратити не один день. І перш ніж вивезти весь непотріб його доведеться спочатку посортувати.

-Ви бачите, що на всіх майданчиках контейнери для сміття порожні або напівпорожні, а все сміття люди повикидали біля майданчиків. Багато сміття викидають і біля контейнерів, комусь просто «важко» викинути його у контейнер, - проводить екскурсію га майданчиках Віталій Шатов. – На маршрут виїжджає водій разом із «штурманом», який допомагає водієві закріпити контейнера. В їхні обов’язки не входить прибирання території біля контейнерів, але їм часто доводиться це робити. Хоча є майданчики, де не реально навести лад, щоразу там з’являються купи сміття, на ліквідацію яких потрібно витратити багато часу. Кілька таких майданчиків і про графік вивезення твердих побутових відходів можна забути.

Для того, щоб проблема із вивезенням твердих побутових відходів у Калинівці вирішилась позитивно, необхідно дві важливих складових – злагоджена робота комунальних служб та відповідальність і порядність мешканців громади. В іншому випадку проблема так і залишиться проблемою і ми вічно бідкатимемось, що живемо у брудному місті.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь