Пошук

Лісоволисіївський старостинський округ: Онлайн подорож селами Калинівської громади

Дата: 20.10.2021 12:00
Кількість переглядів: 1892

Фото без описуПродовжуємо рубрику «Онлайн подорож селами Калинівської громади», в якій ми розповідаємо про те чим і як живуть мешканці громади. Тут ви зможете також дізнатися 5 цікавих фактів про кожне село, а ще, багато, багато фото, бо, як кажуть: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути».

Знайомтеся — Лісоволисіївський старостинський округ

До складу Лісоволисіївського старостинського округу входить одне село — Лісова Лисіївка, в якому проживає 1050 жителів.

Село Лісова Лисіївка засноване на початку 17 ст. Розташований населений пункт по обидва береги річки Жердь, яка впадає в річку Десенка і знаходиться на північний схід від Вінниці, та за 8 кілометрів від районного центру.

На півдні та на сході село межує з Вінницьким та Липовецьким районами.

До складу нинішнього села Лісова Лисіївка входить село Холявинці, яке було приєднано у 1950 році, у зв’язку з укрупненням колгоспів.

До 1917 року Лісова Лисіївка входила до складу Кам’янецьподільської, а село Холявинці — до Київської губернії. Все сільське населення займалось землеробством.

Зі спогадів старожилів відомо, що основна земля належала почергово поміщикам Потоцьким, Косаківським, Поповським. У кожному селі були церковноприходські школи.

Німець-переселенець тримав в селі млин, крупорушку, січкарню, які сприяли економічному розвитку села.

У 1929 році на території сіл створили два колгоспи: ім.Ворошилова с.Л.Лисіївка та «Перемога» с. Холявинці.

З 2008 року розпайовані землі орендує ФГ «Україна».

З 2020 року очолює старостинський округ Людмила Федорівна Кучерук.

Фото без опису

Лісоволисіївський старостинський округ неодноразово був переможцем обласного конкурсу проєктів. Завдяки співфінансуванню у селі встановили спортивний майданчик зі штучним покриттям, провели реконструкцію вуличного освітлення на шести вулицях села, утеплили фасад та замінили вікна в школі, висадили два яблуневі садки, заасфальтували частину центральної дороги. За допомогою підприємця, депутата Калинівської міської ради Василя Кривенка в селі розчистили два ставки, де люди мають можливість відпочити та порибалити.

У Лісоволисіївському старостинському окрузі діють будинок культури з бібліотекою, загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів — дошкільний навчальний заклад с. Лісова Лисіївка, де навчається 80 учнів, а також амбулаторія загальної практики сімейної медицини, відділення зв’язку, чотири магазини.

5 цікавих фактів про Лісову Лисіївку

Факт № 1: Храм у Лісовій Лисіївці — пам’ятка архітектури та містобудування

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

У селі Лісова Лисіївка знаходиться Українська православна церква Московського патріархату Івана-Богослова, яка визнана пам’яткою архітектури та містобудування. Церкву побудували ще в 1875 році.

У 2010 році храм реконструювали — замінили покрівлю, куполи, оновили фасад, провели внутрішні ремонтні роботи, також біля храму збудували «недільну школу». У 2019 році замінили огорожу.

Факт № 2: У Лісовій Лисіївці діє музей старожитностей, який заснував місцевий житель Василь Гнида

Фото без опису

Фото Калинівка Сity

Фото без опису

Фото Калинівка Сity

Фото без опису

Фото Калинівка Сity

Фото без опису

Фото Калинівка Сity

Фото без описуФото без опису

Василь Степанович Гнида ще шестикласником мріяв зробити в батьківській хаті музей. 

У батьківській хатині, де він проживає і нині, у двох кімнатах він облаштував музей. Тут зібрані старовинний одяг, побутові речі: прядки, праски, глечики, патефони, радіоли, швейні машинки, годинники, картини, старовинні книги, набір металевих та паперових грошей.

Знаючи захоплення Василя Степановича рідні та друзі приносили йому старожитності, цікаві експонати.

Збереглися і родинні речі, що передавалися із покоління в покоління. Тут є і батьківсько-материнська кімната: на столі залишилися мамині прикраси, цукерки, які вона любила, на грубці — документи, на стіні — годинник.

Василь Степанович, мріє розширити територію музею, тому на даний час музей знаходиться на реставрації.

Факт № 3: У Лісовій Лисіївці проживав відомий поет, сатирик-байкар, член Національної Спілки журналістів та Вінницького куреня гумористів, лавреат Всеукраїнської премії імені Степана Руданського Микола Сарахан

Фото без опису

Фото без опису

Микола Сарахан почав писати вірші ще у школі. Починав з лірики. Першу збірку гуморесок видав у 2002 році.

Загалом Микола Сарахан видав 11 поетичних сатирично-гумористичних збірок. За збірку байок та гуморесок «Чемерпільська відьма» отримав Всеукраїнську премію імені Степана Руданського.

Микола Сарахан мав дві вищі освіти. Вивчився на фельдшера, а за вісім років здобув омріяну професію журналіста. Все життя працював у районній газеті «Прапор перемоги».

Микола Сарахан помер у січні 2021 року, поховали його в селі Лісова Лисіївка.


Факт № 4: У Лісовій Лисіївці спорудили меморіал євреям, розстріляним в роки Другої світової війни

Фото без опису

У лісі неподалік від Лісової Лисіївці знаходиться меморіал євреям, розстріляним в роки Другої світової війни. У лютому 1943 року на цьому місці фашисти розстріляли триста жінок та дітей, які до цього часу утримувалися ув’язненими у Турбові.

На місці розстрілу збереглося сім братських могил. А в 2012 році за сприяння депутата районної ради Наума Щерба тут побудували невеликий меморіал.

За територією меморіалу постійно доглядають учні та вчителі місцевої школи.

Факт № 5: У Лісовій Лисійвці у 2019 році встановили бюст Тарасові Шевченку

Фото без описуФото без опису

Бюст Тарасу Шевченку, з нагоди 205 річниці від дня народження поета, встановив на своєму подвір’ї Василь Степанович Гнида.

Василь Степанович мешкає на вулиці Шевченка, закоханий у поезію Тараса Шевченка, знає напам’ять з десяток творів, у домашньому музеї, що облаштував у материнській хаті, зберігає кілька «Кобзарів» різних років видань.

Лісоволисіївський старостинський округ у фото

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь