Пошук

Мізяківський старостинський округ: Онлайн подорож селами Калинівської громади

Дата: 11.10.2021 08:00
Кількість переглядів: 1730

Продовжуємо рубрику «Онлайн подорож селами Калинівської громади», в якій ми розповідаємо про те чим і як живуть мешканці громади. Тут ви зможете також дізнатися 5 цікавих фактів про кожне село, а ще, багато, багато фото, бо, як кажуть: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути».

Знайомтеся – Мізяківський старостинський округ

До складу Мізяківського старостинського округу входять три населені пункти – Мізяків, Мізяківська Слобідка і Павленки, в яких проживає 1038 жителів.

Мізяків - одне з найдавніших поселень. Дві річки розділяють село на три частини - за річкою Південний Буг знаходиться Мізяківська Слобідка , а зв річкою Згар – Зазгар’я. 

Село Мізяків назване в історичних джерелах Медзяков, Недзяків, Межиків. До 1545 року — це одне з трьох господарських сіл. У ньому мешкають 70 осіб господарських людей. Належало до Вінницького замку.

Поселення Мізяків було важливим господарським селом Брацлавщини: тут функціонувала кузня, церква, лазня, пекарня, корчма, а також розташовувались при потребі військові загони.

Село ніколи не належало панам, хоча частка території біля села у 1492 — 1628 роках була у власності роду Микулинських.

У 1735 році селяни Мізякова приєдналися до гайдамацького руху.

Наприкінці ХІХ століття у Мізякові проживало 178 євреїв і діяла синагога. Згадки про єврейське населення села є у «Російській єврейській енциклопедії». Тут зазначено, що ще на початку ХХ століття євреям належала аптека, млин, склад лісу та сім бакалійних лавок, у 1941 році фашисти розстріляли усіх євреїв. Біля Павленок є могила розстріляних євреїв.

На західній околиці села знаходиться зоологічна пам'ятка місцевого значення «Боброве поселення». Об’єкт оголошений природоохоронним згідно з рішенням обласної ради.

Очолює старостинський округ виконуюча обов'язки старости Любов Василівна Мусієнко.

У Мізяківському старостинському окрузі діють НВК ЗОШ І-ІІ ст. дитячий садок, в якому навчається 59 учнів та відвідують дитячий садок 38 дошкільнят, пересувне відділення зв’язку, 7 магазинів, 2 ФАПи, нова пошта, бібліотека. В селі провели проводовий інтернет.

П’ять жителів громади мають статус учасника АТО.

5 цікавих фактів про Мізяківський старостинський округ

Факт№1: У Мізякові проживав та мав частку землі першодрукар Іван Федоров

За твердженнями краєзнавців у Мізякові проживав та мав частку землі на «поповому полі» першодрукар Іван Федоров.

У 1570 році Гетьман Григорій Хоткевич радив Івану Федорову припинити друкарську діяльність «та звести на ніщо мистецтво рук наших і провадити на селі життя хліборобське». Тут мається на увазі повернення першодрукаря у Мізяків. На що той відповів: «Та не зручно було мені вік свій проводити за плугом чи сіючи зерно. Бо ж замість плуга я маю мистецтво рук і приладів, а замість житніх зерен я маю розсівати по світі зерна духовні…».

Факт №2: Дерев’яна церква зі столітньою історією

За переказами, на передмісті Зазгар'я на кладовищі була церква св. Параскеви, яку зруйнували татари.

Церква св. Михаїла була заснована 1783 р. Потім вона згоріла.

Нова кам'яна церква збудована у 1811 р. на її місці.

В 1906 році у Мізякові побудували нову дерев’яну церкву святого Феодосія Чернігівського, якій цьогоріч виповнюється 115 років.

Факт №3: Водяний млин

Триповерховий водяний млин побудували у Мізякові в 1648 році.

Донедавна млин повноцінно функціонував та на даний час добре зберігся.

Факт №4: Мізяківська загальноосвітня школа - одна з найстаріших шкіл Калинівщини

У 1902 році у Мізякові на кошти громади побудували нову 4 – х класну школу. У Мізяківській школі навчались крім мізяківських дітей діти із Байківки, Медвідки, Лаврівки, Гущинець.

Факт №5: Мізяків – колиска роду Боржковських

У Мізякові народився учений, громадсько-політичний діяч, етнограф, фольклорист, історик Поділля Валеріан Васильович Боржковський.

Його батько священник-протоієрей Василь Григорович користувався шаною серед селян. З його ініціативи у 1902 році в Мізякові відкрили нову церковно-приходську школу та заклали фундамент церкви Феодосія Чернігівського, яка була побудована у 1906 р.

За 50-тирічну службу на одному місці був нагороджений орденом Святого князя Володимира IV ступеня. Похований батько вченого біля церкви.

Валеріан Боржковський відомий як дослідник етнографії, економіки та історії краю. Свої розвідки друкував на сторінках «Киевской старины», «Матеріалів до української етнографії», «Экономической жизни Подолии». Вчений вивчав соціально-побутові, культурні явища, етнопсихологічні особливості селянства, це зокрема дослідження «Лірники», «Парубоцтво как особая группа в малорусском сельском обществе». Окремим виданням побачила світ історико-краєзнавча праця «Старе місто» (1911 р.) про лівобережну частину Вінниці. Валеріан Боржковський записував пісні, легенди, апокрифи. На жаль, архів ученого не зберігся.

Мізяківський старостинський округ у фото


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь