Пошук

Уладівський старостинський округ: Онлайн подорож селами Калинівської громади

Дата: 04.10.2021 09:00
Кількість переглядів: 3096

Фото без опису

Продовжуємо рубрику «Онлайн подорож селами Калинівської громади», в якій ми розповідаємо про те чим і як живуть мешканці громади. Тут ви зможете також дізнатися 5 цікавих фактів про кожне село, а ще, багато, багато фото, бо, як кажуть: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути».

Знайомтеся – Уладівський старостинський округ

Уладівський старостинський округ розташований за 25 км від м. Калинівки.

До складу округу входить чотири населених пункти: Уладівське, Антонопіль, Вишневе та Яблуневе, в яких проживає 1409 жителів.

Уладівське, у порівнянні з іншими селами громади, молоде село, йому лише 133 роки.

До 1988 року село мало іншу назву - відділення Нове і було центром Уладово-Люлинецької дослідно-селекційної станції, найстарішої на Україні, яка була заснована в 1888 році при Уладівському пісочно-рафінадному цукровому заводі (нині с. Уладівка Літинського р-ну, Вінницької обл.).

У 1925 році село почали розбудовувати, з’явилися нові житлові будинки, їдальня, гуртожитки, будинки для приїжджих. А в 1926 році тут побудували елеватор біля станції «Люлинці», адже по селу проходила вузькоколійка й елітне насіння цукрових буряків відправляли на поля України, Киргизії, Прибалтики, Росії. Вузькоколійкою, яка була побудована ще до революції, переправляли і цукрові буряки на цукрові заводи, її ліквідували в 1965 році.

В 1938 році на території села Уладівське побудували науковий лабораторний корпус, в який з Уладівки переїхали відділ селекції цукрових буряків, лабораторія агрохімії.

До 1960 року село Вишневе мало назву – Попівка. У 1885 році у колишньому власницькому селі Попівка Малокутищанської волості Вінницького повіту Подільської губернії мешкало 468 осіб, налічувалось 69 дворових господарств, існували каплиця, постоялий будинок і вітряний млин. З 1960 по 2016 рік село мало назву Жовтневе, а після декомунізації жителі села вирішили перейменувати його у Вишневе.

З 2020 року Уладівський старостинський округ очолює виконуюча обов’язки старости Тетяна Леонідівна Носова.

Фото без опису

В Уладівському старостинському окрузі є дитячий садок, будинок культури, 2 клуби, бібліотека, поштове відділення зв’язку, амбулаторія, загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, в якій навчається 140 учнів. До школи ходять місцеві діти, а також діти із сусідніх сіл округу і навіть сіл Кустивці та Рогинці (Хмільницького р-ну). У селах Вишневе та Антонопіль провели водогони.

5 цікавих фактів про Уладівський старостинський округ

Факт № 1: Уладівська дослідна селекційна станція

Фото без описуФото без описуФото без опису

У 1938 р. на території села Уладівське побудували науковий лабораторний корпус, в який з Уладівки переїхали відділ селекції цукрових буряків, лабораторія агрохімії. В липні 1938 р. дослідні поля станції відвідав вчений - генетик зі світовим ім’ям Микола Іванович Вавілов. Приїздив він сюди й в 1940 році.

У науковому корпусі 1985 році почав діяти музей історії УЛДСС, який має унікальну колекцію матеріалів історії вітчизняної науки по землеробству. В експозиціях - документи, листи, фотографії і публікації, нагороди і особисті речі Л.Л.Семполовського, зібрані в меморіальній кімнаті вченого. Загальне число експонатів, зібраних музеєм 2250, із них оригінальних - 750. Завідуває музеєм О.В. Шикирява.

Жили і працювали в с. Уладівське і такі видатні постаті, як Д.Д.Садовнік, К.П.Швайко, А.М. Розвадовський - це люди, які зробили великий вклад в розвиток села та науки.

Факт № 2: В Уладівському жив та працював Лев Людвигович Семпаловський

Фото без описуФото без опису

Лев Людвигович Семпаловський (1868-1960 рр.) - один з основоположників вітчизняної науки та практики по селекції цукрових буряків. Приїхавши на Уладівську дослідну станцію тридцятирічним чоловіком, він віддав їй свої знання і талант.

Це була людина глибоких знань і всебічної ерудиції. Він досконало знав практику селекційної роботи першокласних селекційних фірм Західної Європи, вільно володів німецькою, польською, англійською, французькою, російською, українською мовами. Був безмежно відданий науці і закоханий у професію селекціонера.

Всього за 52 роки своєї наукової і дослідницької діяльності Семпаловський вивів 79 високопродуктивних сортів цукрових буряків і 1 сорт кормової моркви.

В 1960 році на 92 році життя вчений помер. Поховали Льва Людвиговича Семпаловського перед науковим корпусом станції, якій Лев Людвигович віддав все своє життя. Тут же встановили бронзовий бюст селекціонера.

Факт № 3: В Уладівській загальноосвітній школі діє краєзнавча музейна кімната «Музей рідного краю»

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Краєзнавчу музейну кімнату «Музей рідного краю» створила учитель історії Л.П. Міщенко. У ньому зібрано багато цікавих експонатів з усіх сіл старостинського округу.

Факт № 4: В Антонопілі народився Семен Микитович Олійничук – український кріпак-вільнодумець, просвітитель-гуманіст, демократ

Фото без описуФото без описуСемен Микитович Олійничук народився в кріпацькій сім'ї у 1798 р. У 1818—1824 роках таємно від поміщика Собещанського здобув освіту в Подільській гімназії, яка тоді знаходилася у Вінниці. Живучи під чужим прізвищем, у 1824—1839 роках учителював у Правобережній Україні, пізніше — у Білорусі.

1839 року Олійничук повернувся в Україну, де його заарештували і кілька років тримали в тюрмі за втечу від поміщика. У 1845 році Олійничук визволився з кріпацтва. 1847 року від імені селян Острозького повіту Волинської губернії звернувся до російського імператора Миколи І з листом про переведення селян з панщини на чинш.

Автор незакінченого твору з історії українського селянства «Історична розповідь природних або корінних жителів Малоросії Задніпровської, тобто Київської, Кам'янець-Подільської і Житомир-Волинської губерній, про своє життя і буття» в якому піддав різкій критиці кріпосницький лад та розкрив прагнення народних мас до кращої долі. У жовтні 1849 року під час роботи над твором його заарештували за антикріпосницькі погляди. За наказом імператора Миколи I Олійничука, як особливо небезпечного державного злочинця, навічно ув'язнили у Шліссельбурзьку фортецю. Помер він у 1852 р. На честь і в пам’ять про С. М. Олійничука на будівлі клубу в Антонополі відкрили меморіальну дошку.

Факт № 5: В роки Другої світової війни в Уладівському діяла підпільна організація

Фото без описуФото без опису

Восени 1942 року на селекційній станції Л.П. Ізбінський організував Уладово-Люлинецьку підпільну організацію, яка в основному проводила роботу з поширення антифашистських листівок.

В 1943 р. партизани із сусіднього лісу зайшли в село і розстріляли німецького офіцера Шнайдера. Німці помстилися: привезли вісьмох людей з Уладівки і розстріляли. Цим показали, що буде так із кожним хто посміє протестувати.

Звільняли село радянські воїни 569-го стрілецького полку 161 стрілецької дивізії з 8 на 9 березня 1944 року, але при звільненні загинули вісім розвідників, які відбивали контратаку, розпочату гітлерівцями на центральну садибу селекційної станції.

У 1947 році прах воїнів перенесли до братської могили, що знаходиться на території школи. Імена їх стали відомі з «Виписки» журналу бойових дій з архіву МО СРСР, яку прислав Герой Радянського Союзу В.Федотов, який керував 569-им стрілецьким полком 161 стрілецької дивізії.

Уладівський старостинський округ у фото

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь