Пошук

Павлівський старостинський округ: Онлайн подорож селами Калинівської громади

Дата: 27.09.2021 09:00
Кількість переглядів: 3070

Фото без опису

Продовжуємо рубрику «Онлайн подорож селами Калинівської громади», в якій ми розповідаємо про те чим і як живуть мешканці громади. Тут ви зможете також дізнатися 5 цікавих фактів про кожне село, а ще, багато, багато фото, бо, як кажуть: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути».

Знайомтеся – Павлівський старостинський округ

До складу Павлівського старостинського округу входить одне село Павлівка, яке розташоване на берегах невеликої притоки Південного Бугу - річки Верхів на межі міста Калинівки та за 16 км від Вінниці і за декілька метрів від залізничної станції Калинівка II. У селі нараховується 1700 домогосподарств та мешкає 3798 жителів.

Село Павлівка було відоме ще у XV ст. Існує легенда про заснування села. Як розповідають старожили, коли села ще й близько не було, а скрізь росли величезні дуби, простягався тут чумацький шлях. Любили наші люди чумакувати, подорожуючи світом, знаходячи все нові й нові території для поселення. Ось один чумак, що звався Павло, проїжджав густющим чорним лісом і зупинився на перепочинок біля річечки. Сподобалася цьому чолов'язі місцина, та й вирішив він залишитися. Побудував хату край ставка, першу хату. Потім інші люди почали оселятися тут. Так виріс спочатку хутір, згодом — маленьке поселення і, нарешті, село. І вирішили люди назвати його на честь першого поселенця, що жив у цих краях. З того часу село зветься Павлівкою. Та ніхто не знав прізвища чи то чумака, чи то козака запорозького. Відомо лише, що він родом з Умані. Почали прозивати його Уманчуком. З часом до слова «приклеїлася» літера «Г», і прізвисько змінилося на Гуменчук. Тому й найпоширеніше павлівське прізвище звучить так само.

У XVIII ст. Павлівка входила до складу королівських земель Вінницького староства і знаходилась у володінні Людвіка Калиновського, полковника військ коронних. Калиновський збудував у селі греко-католицьку церкву. В 1748 році Калиновський розділив село між поміщиками.

У селі здавна був гончарний промисел. Гущинці, Кам'яногірка, Іванів, Павлівка, Майдан-Бобрик складали так званий Янівський район гончарного промислу, який в колишній Подільській губернії посідав друге місце за кількістю осіб, зайнятих цією справою і за збутом виробів. На початку ХХ ст. в цих селах нараховувалось 255 гончарів. Нині майстри гончарної справи збереглись у трьох селах: Павлівці, Кам'яногірці та Гущинцях.

Після 1775 року Павлівкою володіла Соломія Холоневська. За часи її володіння, в 1785 році, тут нараховувалось 124 двори з 620 селянами — греко-католиками.

З 1 грудня 2020 року очолює старостинський округ виконуюча обов'язки старости Тетяна Зубко.

Фото без опису

У селі працює ЗОШ І-ІІІ ступенів, в якій навчається 402 учні, за результатами ЗНО Павлівська школа вже декілька років поспіль займає провідні позиції в рейтингу шкіл Вінниччини. У 2013 році школа відсвяткувала свій 100-літній ювілей. У 2014 році поремонтували та утеплили фасад, в класах встановили комп'ютерне обладнання, а у 2017 році побудували спортивний зал. Цьогоріч завершили перекриття покрівлі та повністю оновили зовнішні стіни школи. Для підвезення учнів місцева влада придбала шкільний автобус.

У 1998 році після тривалої перерви знову відкрився ДНЗ «Сонечко», який відвідує 75 дітей дошкільного віку. У 2018 році збільшили площу земельної ділянки дитячого садочка та виготовили проєктно-кошторисну документацію на добудову нового корпусу. Найперший дитячий садочок відкрили у Павлівці у 1923 році і знаходився він у приміщенні теперішньої контори ПП «Павлівка», його відвідувало 5 дітей.

Також у селі є сільська бібліотека та центр позашкільної освіти «Школа мудрості», у якому працюють гуртки та секції.

У Павлівському старостинському окрузі є Павлівський сільський будинок культури, який у 2018 році капітально відремонтували, закупили нові меблі та апаратуру. У будинку культури діє народний фольклорний ансамбль «Журавка» та народний зразковий духовий оркестр «Юність».

У Павлівському старостинському окрузі також є ДП Калинівський райагроліс ВОКСЛП ВІНОБЛАГРОЛІС, амбулаторія загальної практики сімейної медицини, у якій працює денний стаціонар, а у 2020 році для обслуговування місцевих жителів придбали новий автомобіль.

Функціонують відділ зв'язку, 17 магазинів, банкетний зал, кафе, салон краси, автозаправна станція, шиномонтаж.

У селі постійно покращується та удосконалюється благоустрій, у 2011 році огородили та окультурили усі 3 кладовища та встановили нові автобусні зупинки. У 2019-2021 роках облаштували освітлення більшої частини вулиць села та асфальтували деякі вулиці.

У 2021 році у Павлівському старостинському окрузі відкрили поліцейську станцію, яка стала найпершою у Калинівські ТГ.

У Павлівці народився, навчався та проживав герой російсько-української війни Юрій Бабко, який загинув 14 липня 2015 року під час виконання бойового завдання. Нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно).

98 жителів села –учасники бойових дій антитерористичної операції на сході.

У селі проживає 2 ветерани Другої світової війни, засновник партизанського руху Вінниччини, – Григорій ЮхимовичГуменчук та Олександр Пилипович Причишин .

5 цікавих фактів про Павлівський старостинський округ

Факт № 1: У Павлівці народився генерал-лейтенант Василь Семенович Нікіфоров

Фото без опису

Фото без опису

У Павлівці народився генерал-лейтенант Василь Семенович Нікіфоров (4 серпня 1954 — 7 березня 2015).

Був заступником командувача Повітряних Сил з авіації — начальником авіації Командування Повітряних Сил Збройних Сил України, військовий льотчик-снайпер. Загальний наліт складає понад 3300 годин.

З 2014 року воював на Сході України. Нагороджений Орденом Богдана Хмельницького I ст. (9 квітня 2015, посмертно), Орденом Богдана Хмельницького II ст. (6 грудня 2013), Орденом Богдана Хмельницького III ст. (28 серпня 2009).

Ще за життя льотчик – ас Василь Нікіфоров в пам'ять про свою матір у день її смерті щороку здійснював політ на своєму бойовому СУ-27 і виконував фігури вищого пілотажу над рідною хатою.

Факт № 2: На території Павлівського старостинського округу знаходиться одна з найпотужніших сонячних електростанцій

Фото без описуФото без описуФото без описуНаземна сонячна електростанція СЕС Павлівка-2 знаходиться в с.Павлівка й займає 53 гектари землі.

Електростанція введена в експлуатацію у 2019 році із встановленою потужністю - 19.52 МВт. ТОВ "Сан Віледж" - юридична особа, що є відповідальною за діяльність електростанції. Компанія отримала ліцензію на виробництво електроенергії 10.12.2019 та здобула Зелений тариф 15.03 євроцентів у гривневому еквіваленті починаючи з 20.12.2019.

Факт № 3: У Павлівці знаходиться музей просто неба «Родинна оселя»

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Родинну садибу переобладнали у музей брати Пентюки, Борис та Володимир. Почалося все з напівзруйнованого будиночка, який довелося підіймати з руїн. Спочатку перекрили дах очеретом, а потім почали проводити ремонт інтер'єру.

Це невелика хатинка, кухня, світлиця, комора наповнені цікавими історичними експонатами, які можна потримати у руках, а якщо є охота, випробувати у роботі. Усі ці речі господарі підтримують у робочому стані, аби показати дітям та дорослим як працює керогаз, патефон, ступа… Біля хатинки брати побудували ще й справжнього вітряка, який є точною копією павлівського вітряка, тільки у 2 рази менший від оригіналу, але він справний і в ньому можна молоти борошно.

Борис Пентюк також є відомим істориком, публіцистом та священнослужителем, який досліджує родоводи та пише книги про історичне минуле своїх предків.

Факт № 4: У Павлівці на території кладовища росте віковий дуб

Фото без описуФото без опису

Це дерево настільки широке, що троє дорослих чоловіків, взявшись за руки, не можуть його обійняти. Дуб охороняється законом і за словами старожилів стоїть ще з часів заснування Павлівки, точний вік дерева визначити неможливо, одні кажуть що 100, 200, 300, інші приписують усі 500 років, але говорять люди, що під ним ще чумаки відпочивали з далекої дороги і через століття дуб не втратив своєї могутності та величі

Висота дерева близько 25 метрів, таких велетнів небагато на Україні, бо навіть на топографічній карті його позначили, щоб льотчики з літаків мали орієнтир.

Факт № 5: У кожному населеному пункті Калинівської громади є об'єкти, які розписала виконуюча обов'язки старости Тетяна Зубко

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Напевне, в Калинівській громаді немає такого населеного пункту, де б не було настінних розписів виконуючої обов'язки старости Павлівського старостинського округу Тетяни Зубко. А почалося все дев'ять років тому, коли Тетяна Зубко вперше взялася розписувати стіни й розмалювала перехід у лікарні.

З того часу художниця немає спокою. Дитячі садки, будинки культури, амбулаторії, школи Калинівської громади – скрізь залишилися картини на стінах, які написала Тетяна Зубко.

Остання творча робота Тетяни Зубко – розпис фасаду Павлівської загальноосвітньої школи.

Павлівський старостинський округ у фото

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь