Пошук

Мирненський старостинський округ: Онлайн подорож селами Калинівської громади

Дата: 20.09.2021 09:00
Кількість переглядів: 1418

Продовжуємо рубрику «Онлайн подорож селами Калинівської громади», в якій ми розповідаємо про те чим і як живуть мешканці громади. Тут ви зможете також дізнатися 5 цікавих фактів про кожне село, а ще, багато, багато фото, бо, як кажуть: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути».

Знайомтеся – Мирненський старостинський округ

Мирненський старостинський округ знаходиться у 20 км від Калинівки та 50 км від обласного центру. До складу старостинського округу входять три села - Мирне, Польова Лисіївка та Забара, в яких проживає 1041 житель.
Село Мирне раніше мало назву Кіровка й було перейменоване в ході декомунізації в травні 2016 року. До 1934 року село мало назву Псярівка.

Село виникло в кінці ХУІ століття. За народними переказами, на місці теперішнього Мирного поселився писар Новогребельського пана Псярова. Звідси й перша назва - Псярівка.

Щодо назви Польової Лисіївки існує легенда, в якій говориться, що у давнину тут водилися лосі. Цю місцевість мисливці стали називати Лосівкою, а оскільки до лісу прилягали поля, то стали іменувати Польовою Лосіївкою. Такою назва села і залишалася, але в останні десятиліття стали писати Польова Лисіївка.

Перша письмова згадка про село датується 1755 роком.

Село Забара у 2016 році також потрапило під дію Закону про декомунізацію й було перейменованим із с.Червона Трибунівка. У ході обговорення можливих варіантів нової назви жителі села повернули стару назву села і запропонували перейменувати село на с.Забара.

Легенда розповідає, що селяни-кріпаки довго чекали пана, який десь поїхав і забарився. Тому й назвали село с.Забарою. А у «Географічному словнику Королівства Польського» йдеться про те, що один із володарів Прилуки Станіслав Варшицький створив ферму за дубовим бором неподалік Десни в 1628 році. Там обробляли землю і доглядали худобу. Ферма «за бором» зростала і розширювалась. Уже в 1630 році там були хати зі зрубу, в яких проживало 12 сімей. Так зародилось с.Забара.

27 років очолює громаду виконуючий обов’язки старости Василь Васильович Бондарець.

На території старостинського округу працюють: ТОВ «Турбів агро», фермерське господарство «Поділля К», фермерське господарство «Юхимчуки», ТОВ «СХК Вінницька промислова група», ТОВ «Калинівська Сільгосптехніка», СВК «Колос», ТОВ «Колорит агро», фермерське господарство «Україна» с.Стара Прилука, фермерське господарство «Лілія К».

У старостинському окрузі є дві загальноосвітні школи І-ІІ ступенів с.Мирне та І ступеня - дитячий садок с.Польова Лисіївка, два будинки культури, дві сільські бібліотеки, два фельдшерські пункти, поштове відділення, 5 магазини.

На будівлі школи у Мирному встановили меморіальну дошку на честь солдата Олександра Мартинюка, який загинув в перші дні російсько-української війни.

5 цікавих фактів про Мирненський старостинський округ
Факт №: Школа у Мирному носить ім'я Героя Радянського Союзу Іллі Потаповича Коновченка

У 1915 році в Мирному, а на той час Кіровці, народився Ілля Потапович Коновченко, якому 20 жовтня 1943 року присвоїли звання Героя Радянського Союзу.
Вересневої ночі 1943 року передовий загін 222-го гвардійського стрілецького полку форсував Дніпро на північ від Києва. Кілька днів Коновченко у складі воїнів передового загону відбивав контратаки гітлерівців, які намагалися скинути гвардійців у Дніпро. Під час відбиття однієї з них Ілля Коновченко загинув.

Факт №2: У Мирному проживав Леонід Іванович Цвірко, який викопав за життя 500 криниць

В Мирному проживав Леонід Іванович Цвірко - чоловік без однієї ноги, який за своє життя викопав 500 криниць.
На фронті Другої світової війни Леонід Іванович втратив ногу. Першу свою криницю вирішив викопати у своєму дворі, але духу вистачило тільки до половини - завершував роботу сусід. Було важко, заважав протез - довга не гнучка труба алюмінієвої милиці. Потім, коли призвичаївся, криницю по 10 -12 метрів копав не довше двох днів.
У 2005 році в Мирному впродовж місяця працювала знімальна група, яка відзняла документальний фільм про Леоніда Івановича Цвірка.

Факт № 3: У Польовій Лисіївці мешкали праведники народів світу Павліна та Наталія Коцюбенки

В Польовій Лисіївці жили Павліна та Наталія Коцюбенки, які в роки Другої світової війни, ризикуючи власним життям та життями своїх рідних, наважилися рятувати євреїв – надавали їм притулок, їжу, допомогли їм вижити.

Обом жінкам присвоїли звання «Праведник народів світу» - почесне звання, яке згідно із законом про увічнення мучеників і героїв, присвоюється людям різних національностей та віросповідань, які під час Голокосту рятували євреїв від переслідування та знищення.

Факт №4: Дванадцять вишивальниць, які мешкають у Мирненському старостинському окрузі

Славиться Мирненська та Польоволисіївська земля своїми вишивальницями. Це Вікторія Казимирівна Тарнавська, Цезарія Казимирівна Дмитренко, Людмила Семенівна Цаль, Надія Тимофіївна Коцепуд, Жанна Станіславівна Славінська, Тамара Василівна Ходаківська, Любов Григорівна Довженко, Анастасія Вікторівна Дубинська, Валентина Петрівна Космина, Лілія Кирилівна Величко, Галина Василівна Чайківська, Тетяна Михайлівна Лесько.

Роботи кожної майстрині унікальні й не схожі одна на одну. Їх неодноразово презентували на різних виставках в селі, в районі та області.

Факт №5: Мирненський янгол з соломи – переможець обласного онлайн конкурсу на виготовлення кращого дідуха «Дідух – української родини оберіг»

Торік працівниці будинку культури с. Мирне Ванда Коваль та Лариса Федоришенко створили незвичайного дідуха - солом’яного ангела, який тримає в руках глобус із картою України та голубом миру. Цей дідух представили у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею на 72-й виставці образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. І він став переможцем обласного конкурсу «Дідух – української родини оберіг».

Це не перший дідух майстринь з Мирного. Їх роботи з соломи експонуються на різних виставках та культурно-масових заходах.

До 30-річниці Незалежності України Ванда Коваль та Лариса Федоришенко створили символічний оригінальний оберіг-ляльку із соломи, осоки та цвіту кукурудзи, яка в руках тримала прапор із колосків пшениці, підфарбований в жовтий і синій кольори та багато різних дідухів, які експонувалися на площі в Калинівці до Дня Незалежності.

Мирненський старостинський округ у фото


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь