Пошук

Мешканцям громади, комунальним підприємствам та місцевій владі потрібно разом докладати зусиль для цього, щоб Калинівка стала чистим містом

Дата: 07.09.2021 16:32
Кількість переглядів: 2221

Фото без опису

За інформацією комунального підприємства «Управляюча компанія «Житловик», у житловому фонді Калинівки є 38 точок збору твердих побутових відходів, з них 30 облаштованих майданчиків, на яких розмістили 111 контейнерів. У приватному секторі є 60 точок, на яких розміщено 102 контейнери і ще 52 точки з 114 контейнерами організацій.

-За останні роки підприємство не отримувало жодного фінансування на заміну чи ремонт контейнерів, - каже управитель комунального підприємства «Управляюча компанія «Житловик» Віталій Шатов. – В 2021 році ми вперше отримали кошти від місцевої влади на ремонт та виготовлення нових контейнерів для сміття. Ми закуповували метал, місцеві підприємства – Калинівський машзавод та Агромаш на своєму обладнанні різали нам цей метал, а потім наші працівники зварювали нові контейнери. Власними силами ми замінили 60 контейнерів та відремонтували ті, які ще можна було відремонтувати, бо до цього нашим працівникам доводилося лопатою підтримувати дно контейнерів, які вилітали. Кошти на заміну контейнерів обіцяють виділяти й надалі. Також ми пройшли процедуру закупівлі і вже зовсім скоро придбаємо нового сміттєвоза.

Здавалося б, із встановленням нових контейнерів ситуація мала б стабілізуватися, але зі сміттям у Калинівці щодня виникають нові проблеми. Контейнерів як і раніше не вистачає, а деякі майданчики для збору сміття перетворюються на стихійні сміттєзвалища.

-У договорі, які ми укладаємо із мешканцями громади, чітко визначається – вивезення твердих побутових відходів. А наші мешканці намагаються запхати у контейнер все, що тільки можуть, а що не можуть – складують біля майданчиків, висипають на купи біля контейнерів, - продовжує Віталій Шатов. – В обов’язки водія сміттєвоза не входить прибирання території біля майданчика. Якщо мешканці громади прагнуть, щоб там було чисто, вони, в першу чергу, мають самі подбати про чистоту, викидати сміття у контейнери, а не біля них. А щоб було в достатній кількості контейнерів та сміття вивозилось регулярно – укладати угоди. Адже від кількості угод і від сплати за послугу залежить як часто будуть вивозити сміття і скільки контейнерів буде на вашій вулиці.

Що мешканці Калинівки викидають у контейнери та які проблеми виникають в наслідок цього знають працівники сміттєсортувального комплексу.

-Нам доводиться діставати з контейнерів трупи тварин – телят, собак, котів, бур’яни, гуму для машин та ще багато іншого непотребу. Мене дивує як можна любити тварину, доглядати за нею, а потім викинути до смітника. Ще одна проблема - будівельні матеріали та інший непотріб, якого не мало б бути у контейнері для сміття. Одного разу хтось з жителів вулиці Пушкіна навіть вичистив туалет у контейнер. Потім довелося все сміття вивести на полігон та ще й мити машину, - бідкається завідувач сміттєсортувального комплексу Максим Магла. – У людей таке розуміння, що викинув сміття з квартири чи з будинку, а ви що хочете, те з ним і робіть. І те, що людям вручну доводиться перебирати цей непотріб – це одна проблема. Інша - в тому, що важкі будівельні матеріали, які потрапляють до контейнерів, бур’яни – виводять з ладу техніку, псують обладнання, яке доводиться ремонтувати.

Підтвердження слів Максима Магли - відро, наповнене цементом, яке вивантажили зі сміттєвоза. Якби такий «сюрприз» не помітили працівники і не дістали з ями, під дією ваги воно могло б пошкодити лінію чи барабан. Від важких та об’ємних будівельних залишків псуються й сміттєвози, які намагаються спресувати таке сміття. Тому часто й трапляються ситуації, коли два автомобілі виходять з ладу, а одному доводиться обслуговувати все місто.

По конвеєру сміття, яке вивантажують із сміттєвоза, потрапляє до спеціального барабана. Тут найбільша біда для барабана – це бур’яни та габаритне сміття, які забивають отвори, ламають та виводять барабан з ладу. В цьому барабані дрібні органічні відходи відсіваються та завантажують на причіп після чого їх вивозять до компостної ями, решта сміття потрапляє на конвеєр вздовж якого стоять працівники і вручну перебирають весь непотріб, відбираючи пластик, поліетилен, папір. Після чого відібране сміття пресують та запаковують у тюки, а рештки – вивозять на полігон.

-Біда у тому, що у нас відсутня культура поводження зі сміттям. В ідеалі було б найкраще, якби господарі сортували сміття на вологе, сухе та будівельні матеріали. Повірте, сухого сміття, а це різні обгортки, коробки, скло, пластик тощо, значно менше, ніж вологого. Кількість органічного сміття останнім часом значно збільшилася, - продовжує Максим Магла. – І нашим людям не доводилося б перебирати гнилу картоплю, залишки продуктів та інший непотріб. Всю органіку відразу б вивозили та компостували. А сухе сміття здавали на утилізацію. Ще одна проблема – це будівельне сміття. Багато свідомих калинівчан вже звертаються у наше комунальне підприємство «Благоустрій міста Калинівки» та привозять до нас таке сміття. За автомобільний причіп їм потрібно сплатити п’ятдесят гривень, за тракторний – десь сто п’ятдесят. Але сміття потрапляє відразу ж на полігон і не засмічує місто. Так само деякі господарі замовляють вивезення великогабаритного сміття, бур’янів тощо. Але таких свідомих громадян ще обмаль. Більшість хоче, щоб нікому ні за що не платити, але щоб у місті було чисто та щоб у нього не було проблем зі сміттям.

Для того, щоб Калинівка стала чистим та затишним містом, не потрібно шукати хто винен, а потрібно всім разом – мешканцям громади, комунальним підприємствам та місцевій владі докладати зусиль для цього.

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь