Пошук

Нападівський старостинський округ: Онлайн подорож селами Калинівської громади

Дата: 06.09.2021 11:00
Кількість переглядів: 1923

Фото без опису

Продовжуємо рубрику «Онлайн подорож селами Калинівської громади», в якій ми розповідаємо про те чим і як живуть мешканці громади. Тут ви зможете також дізнатися 5 цікавих фактів про кожне село, а ще, багато, багато фото, бо, як кажуть: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути».

Знайомтеся – Нападівський старостинський округ

До складу Нападівського старостинського округу входить два населених пункти - село Нападівка та село Мончинці, в яких проживає 645 жителів.

У писемних джерелах Нападівка вперше згадується у 1777 році - тоді тут збудували дерев'яну церкву. За легендою, у селі над річкою Волокою жили працьовиті люди. Вони займалися хліборобством, бджільництвом, ковальством, тож жили заможно. Тому на них часто нападали вороги. Та ось з'явився у селі юнак-велетень, який зібрав ватагу дужих хлопців і відбив напад ворогів. На радощах посланець побіг у село і вигукував: «Нападів катма!» Звідси й виникла назва села - Нападівка.

Місцеві дослідники стверджують, що майже на околиці села проходив Чорний шлях, яким татари вели в полон невільників. Також існує легенда про те, що військо Богдана Хмельницького, відступаючи, в сосновому бору за селом викопало яму, щоб сховати діжку із золотом, але вода забрала те золото.

Село Мончинці розташоване на пагорбах, його омиває невеличка річка Волока, яка впадає в сільський ставок. Від місця розташування села і пішла назва, яка з часом змінилась – мочарі - драговина, трясовина, де росла осока та очерет. Село знаходиться біля дороги, яку ще називають Чорним шляхом та Водорозділом. Адже вода з однієї сторони дороги тече та впадає в Південний Буг, а з іншої сторони дороги річки є притоками Дніпра.

Радянська влада зруйнувала окрасу сіл – церкви, а від дубового лісу, яким пишався колишній поміщик, залишилась тільки назва місцини - Дубина.

З 2010 року громаду очолює Неля Олександрівна Пивовар.

Фото без опису

За її керівництва та допомоги місцевої влади зробили капітальний ремонт сільського клубу в Мончинцях та дошкільного навчального закладу в Нападівці, ремонт сільської бібліотеки та загальноосвітньої школи в Нападівці, висипали та проклали асфальт на сільських дорогах громади, в Нападівці діє кабельний інтернет.

Також на території старостинського округу діють загальноосвітня школа І-ІІ ступенів, в якій навчається 60 дітей, дитячий садок, який відвідують 20 діток, будинок культури у Нападівці та сільський клуб у Мончинцях, 2 ФАПи, бібліотека та 4 магазини.

13 жителів територіальної громади - учасники бойових дій антитерористичної операції на сході нашої країни,  двоє із них й на даний час воюють на передовій.

В різні часи села Нападівка та Мончинці були, і як один колгоспом, так і реформувались в окремі господарства. З 2012 року вони входять до складу ПОСП «Нападівське» с. Нападівка.

5 цікавих фактів про Нападівський старостинський округ

Факт № 1: У Мончинцях народився Колесник Степан Павлович - лавреат Державної премії України ім. Тараса Шевченка

Фото без описуКолесник Степан Павлович народився 12 лютого 1932 року у Мончинцях.

Степан Колесник - вчитель багатьох журналістів, відомий письменник, яскравий публіцист, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка.

Правдиво мислити, творити і так само жити – ці принципи завжди є для Степана Колесника ключовими. І вони, мабуть, були закладені батьками, рядовими колгоспниками з Мончинець. Тато й мама Степана Павловича мали великий авторитет у селі та багато похресників. І коли їхні похресники грали весілля, то після «розпису» дорогою неодмінно повертали до оселі Колесників – аби благословили… на щастя у цім світі.

До речі, свою дружину Степан Колесник також зустрів у Нападівці, де вона вчителювала.

У селі зберігся будинок, в якому проживала родина Колесників. Рідні Степана Павловича часто відвідують рідне село.

Факт №2: На території громади знаходиться одне з найпотужніших сільськогосподарських  підприємств – ПОСП «Нападівське»

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуПОСП «Нападівське» займається сільськогосподарським виробництвом рослинного і тваринного походження, а також належить до переліку найперспективніших підприємств аграрної галузі України, адже від початку застування підприємство демонструє високі результати у вирощуванні зернових і технічних культур.

У господарстві розводять чотири породи великої рогатої худоби: голштинську, українську чорно-рябу молочну, українську червоно-рябу молочну та сименталку. Господарство у 2015 році отримало статус племзаводу з розведення української чорно-рябої молочної породи та племрепродуктора з розведення української червоно-рябої молочної.

Факт № 3: Родовід художниці Людмили Соболь має коріння у Нападівці

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуУ Нападівці народився батько Людмили Соболь - Іван Соболь. Тут проживали її рідні, та пройшло її дитинство. Людмила Соболь – художник декоративно-прикладного мистецтва, Член Національної Спілки Художників України з 1999 року.

За словами самої художниці, любов до живопису прищепила її бабуся, чудова майстриня національного української творчості. Приголомшливі «писанки» в руках бабусі перетворювалися в шедевр, що залишило незгладимий слід у серці майбутньої художниці. Вперше Людмила випробувала пензель, розмалювавши піч своєї бабусі. Побачивши її хист до малювання, рідні вирішили його розвивати.

Людмила Соболь навчалась в Вінницькій дитячій художній школі, Київському технікумі декоративно-прикладного мистецтва та Львівській національній академії мистецтв. У 2001 році визнана народним українським майстром декоративно-прикладного мистецтва.

Факт № 4: Родовий маєток поміщика - генерала Міхнова

Фото без описуДо Жовтневої революції Нападівка, як родовий маєток, належала поміщикові-генералу Дмитру Олексійовичу Міхнову, який мав у власному користуванні 600 десятин орної землі, 6 десятин саду, 2 стави, 2 водяних млини.

Родина Міхнова емігрувала за кордон, селяни почали громити маєток поміщика. Невдовзі там відкрили школу, яка проіснувала в цьому приміщені до 1992 року. Поруч побудували нову сучасну школу. А про розкішний поміщицький сад нагадують сосни та акації рідкісного виду, що прикрашають територію школи.

Факт №5: У Нападівському старостинському окрузі часто змінювався адміністративно-територіальний устрій.

Напевно, жоден із населених пунктів Калинівської громади не відчував зміни адміністративно-територіального устрою так, як села Нападівка та Мончинці за останні 98 років.

До Жовтневої революції села належали до Мало-Кутищанської волості Вінницького повіту Кам’янець-Подільської губернії. Після соціалістичної революції входять до складу Мало-Кутищанської волості, яка знаходилась в Малих Кутищах, а після в с. Люлинцях. З ліквідацією волостей і утворенням районів села Мончинці та Нападівка входило до складу Махнівського району Бердичівського округу. В 1933 році Махнівський район перейменували на Комсомольський район, а з ліквідацією округів і утворенням областей села входило до складу Комсомольського району з центром у селі Комсомольське Вінницької області.

В 1962 році села Мончинці та Нападівка входить до складу Козятинського району Вінницької області, а надалі до Калинівського району.

Нападівський старостинський округ у фото

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь