Пошук

Ухилення населення від сплати за послуги та брак техніки - основні причини проблем із вивезенням сміття у Калинівській громаді

Дата: 03.09.2021 15:13
Кількість переглядів: 2201

Фото без опису

Останнім часом у соціальних мережах активно обговорюється проблема із вивезенням сміття у Калинівській громаді – невчасне вивезення сміття із майданчиків, брак контейнерів, засміченість майданчиків. Калинівська міська рада спробувала розібратися у причинах проблеми та відшукати шляхи розв'язання даної проблеми.

У 2017 році переможцем конкурсу на вивезення твердих побутових відходів стало комунальне підприємство «Житловик», нині комунальне підприємство «Управляюча компанія «Житловик». Підприємство обслуговувало Калинівську об’єднану громаду, до складу якої на той час входили місто Калинівка та села Рівнинне і Дружелюбівка. У процесі децентралізації громада значно зросла, до Калинівки приєдналися двадцять три старостинські округи, а матеріально-технічна база підприємства залишилася на рівні 2017 року.

-Ми не маємо технічної можливості надавати якісні послуги населенню, - визнає управляючий комунальним підприємством «Управляюча компанія «Житловик» Віталій Шатов. – Три одиниці техніки, які вивозять сміття, давно потребують заміни. Найстаріший автомобіль – ГАЗ 53, придбали ще у 1985 році. Автомобіль давно відпрацював свій ресурс. Розрівнювач сміття в бункері відсутній, тому помічник водія змушений на кожній точці підійматися на бункер машини та в ручному режимі розрівнювати сміття. Найновіший автомобіль – МАЗ, придбаний у 2003 році. Автомобіль за документами новий, а насправді зібраний з трьох частин. Більшість деталей нетипові і їх важко замінити. Лише за два останні роки на ремонт цього автомобіля підприємство витратило близько ста тисяч гривень. Автомобіль і нині перебуває в незадовільному стані. Минулого місяця він виходив на маршрут лише чотири дні, у позаминулому – сім. На такій техніці охочих працювати обмаль, тому більшість працівників нашого підприємства – це люди пенсійного або ж передпенсійного віку. І завтра, можливо, у нас не буде ким їх замінити.

Однак застаріла техніка, якої до того ж ще й бракує, не єдина причина проблеми з вивезенням сміття. Комунальне підприємство «Управляюча компанія «Житловик» працює за рахунок самофінансування. Тобто, виплата заробітної плати працівникам, покращення матеріально-технічної бази, придбання нової техніки напряму залежить від сплати населенням за комунальні послуги та вивезення сміття. А заборгованість населення перед «Житловиком» на початок вересня складає 665,5 тисяч гривень. Є власники квартир, які заборгували підприємству 16648, 14116, 15930 гривень. Ситуація зі сплатою за вивезення сміття не краща. Якщо у багатоквартирних будинках 99% користувачів послугами уклали договори про вивезення твердих побутових відходів з підприємством, то у приватному секторі – лише 60%. І тут також існує заборгованість.

-Мешканці нашої громади хочуть жити як у Європі, але не хочуть бути соціально відповідальними як європейці та платити як вони. Кожна родина без вагань щомісяця витрачає сотні гривень за послуги зв’язку, інтернет, а шістнадцять гривень з однієї особи за вивезення твердих побутових відходів для них – це вже забагато, - продовжує Віталій Шатов. – Є такі господарі, які приховують реальну кількість мешканців будинку чи квартири. Вказують одну особу, а насправді таких кілька. Але цим самим вони ж самі ж собі і шкодять, бо кількість контейнерів на вулиці та графік вивезення сміття напряму залежать від укладених договорів та кількості осіб, які користуються послугами. Наприклад, на вулиці, де уклали з нами лише п’ять договорів, не може бути три чи чотири контейнери і щодня забирати сміття. Перш ніж вимагати від влади змін люди повинні самі змінитися.

Наприклад, у Любліні, як і у більшості польських міст, тарифи на вивіз сміття також прив’язують до кількості людей, які проживають у помешканні. З однієї людини там треба заплатити 12 злотих на місяць (приблизно 80 грн), за двох людей – 25 злотих (166 грн), від трьох осіб і більше – 39 злотих (260 грн). Це стосується багатоповерхівок. У приватних будинках ціна становить відповідно 30 злотих (200 грн), 39 злотих (260 грн) і 50 злотих (333 грн).

-Питання твердих побутових відходів – одне з найболючіших у нашій громаді, - каже Калинівський міський голова Василь Поліщук. – Щоб його вирішити ми провели ретельний аналіз роботи наших комунальних підприємств, вивчили проблеми й потреби. Зрозуміло, що вирішити їх всі й відразу ми не можемо через брак коштів. Але перші кроки до покращення роботи наших комунальних підприємств вже зробили. Закінчуємо процедуру купівлі і незабаром наша громада матиме нову одиницю техніки (новий сміттєвоз), яка значно покращить роботу комунальних служб. В нинішньому році ми встановили шістдесят нових контейнерів для сміття, які виготовив наш «Житловик». На останній сесії Калинівської міської ради Комунальне підприємство «Управляюча компанія «Житловик» призначили управителем багатоквартирними будинками м.Калинівка. І з жовтня за вивезення сміття, ліквідацію стихійних сміттєзвалищ відповідатиме лише комунальне підприємство «Благоустрій міста Калинівка». Сподіваюся, що наші намагання покращити ситуацію отримають підтримку і в населення, мешканці громади таки укладуть договори на вивезення твердих побутових відходів, будуть вчасно розраховуватись за послуги та поважатимуть працю людей і не засмічуватимуть майданчики для збору сміття.

Фото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь