Пошук

Глинський старостинський округ: Онлайн подорож селами Калинівської громади

Дата: 30.08.2021 08:47
Кількість переглядів: 3367

Фото без опису

Продовжуємо рубрику «Онлайн подорож селами Калинівської громади», в якій ми розповідаємо про те чим і як живуть мешканці громади. Тут ви зможете також дізнатися 5 цікавих фактів про кожне село, а ще, багато, багато фото, бо, як кажуть: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути».

Знайомтеся – Глинський старостинський округ

Глинський старостинський округ знаходиться за 18 кілометрів від міста Калинівки та 47 кілометрів від міста Вінниці. До складу Глинського старостинського округу входять два населені пункти — Глинськ та Панасівка, в яких проживають 1280 мешканців.

Через Глинськ протікає річка Постолова – ліва притока Південного Бугу.

Згідно з історичними джерелами, село Глинськ заснували ще в 1445 році. Належало село до Подільського воєводства – адміністративно-територіальної одиниці Речі Посполитої. Село назвали Глинськом на честь його засновника і власника Василя Глинського, який заснував тут замок-фортецю для захисту від набігів татар. У ХVІ ст. Глинськ належав українським магнатам Кмітам з роду Александровичів. Після несподіваної смерті Кміта Філона замок перейшов князям Друцьким-Горським. А від них - до Януша Острозького. В 1618 році власниками глинських земель стали князі Заславські. У ХVІІ ст. Глинськ був зруйнований і спалений кримськими татарами, внаслідок чого він довго не згадується в письмових джерелах.

З грудня 2020 року очолює старостинський округ виконуючий обов’язки старости Олег Олексійович Боримський.

Фото без опису

На території села діє ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Глинськ, в якій навчається 120 учнів. Для найменших мешканців села працює ДНЗ «Сонечко», який відвідують 40 дітей.

Також у старостинському окрузі є будинок культури, сільська бібліотека, відділ зв’язку, амбулаторія загальної практики сімейної медицини, перукарня, швейна майстерня, кафе та 8 магазинів.

У Глинську функціонує вуличне освітлення, під'єднали швидкісний інтернет, зробили капітальний ремонт дитячого садочка, на завершальному етапі будівництво централізованого водопостачання, протяжність якого 27 кілометрів.

П’ять цікавих фактів про Глинськ

Факт №1: Рукотворні дива Віктора Сірого - джерело Вікторія та озеро Слави

Фото без описуФото без описуФото без описуЗ 1993 року у Глинську проживає талановитий майстер, борець за чисте довкілля та патріот України Віктор Іванович Сірий.

У 2000 році Віктор Іванович знайшов на околиці села і розкопав джерело та назвав його Вікторія. Це одне з найкращих місць для відпочинку у селі. Біля джерела росте калина – символ України, майстер побудував місточок, є криниця із символікою України. Вода у криниці надзвичайно чиста, прозора.

А вже у 2005 році Віктор Іванович розпочав будівництво дамби під озеро. І з часом, він, власноруч, побудував озеро Слави, яке назвав на честь захисників України. Озеро Слави – це ще одне місце для відпочинку у Глинську.

Факт №2: Пам’ятник Тарасу Григоровичу Шевченку

Фото без опису

Село Глинськ – єдине у Калинівській громаді, де встановили пам’ятник Тарасові Шевченку. В інших селах громади пам’ятників Шевченку немає, а в Калинівці є один, на території військової частини 3028.

У Глинську погруддя Шевченка встановили в центрі села, поблизу сільського будинку культури. Погруддя Кобзаря стоїть на посфтаменті, на якому раніше стояв пам’ятник Володимиру Леніну.

Факт №3: Глинський старостинський округ має рекордні 15 ставків

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису

На території Глинська та Панасівки знаходиться найбільша кількість ставків – п’ятнадцять.

Зі слів старожилів села, кожний ставок має свою назву та історію – «Рибгоспний», «Забурта», «Івасиків», «Сеничий», «Біликовий», «Перший ставок», «Другий ставок», «Третій ставок», «Четвертий ставок», «За лісом», «За голіниками», «Мальовнича долина».

Вісім ставків на території села були облашували за ініціативою колишнього голови колгоспу Петра Петровича Маковецького, для відпочинку односельців.

Ставок «Бурта» має свою у історію, адже біля нього знаходиться урочище з великим насипом: там колись височів палац, що належав князеві Глинському, на честь якого і назвали село. Один з його синів вирішив тут поселитися. На лівому березі невеликої річки було зроблено насип, на якому побудовано фортецю.

Факт 4: Жителька Панасівки Людмила Григорівна Браніцька випікає хліб на черені

Фото без опису

Зі слів старожилів, хліб на черені вважається окрасою Глинської територіальної громади. Людмила Григорівна перейняла секрети хлібопекарського мистецтва від свекрухи. Свою першу хлібину вона спекла ще у 1985 році. Їй настільки сподобалось це захоплення, що вона й нині займається ним .

Сьогодні мало хто пече хліб вдома, оскільки цей процес довготривалий, потребує терпіння та чималої фізичної сили. Набагато простіше купити буханець у магазині. Проте той, хто хоча б раз у житті скуштував домашній хлібчик, спечений у справжній сільській печі на черені, ніколи не забуде його смаку, аромат та апетитну хрумку скоринку.

Факт 5: У Глинську розводять перепілок

Фото без описуФото без описуФото без опису

На території Глинська працює фермерське господарство «Поділля Еко Продукт», яке займається розведенням перепілок.

У 2015 році родина Івчуків зацікавилась розведенням перепілок для особистих потреб. Але згодом цей процес настільки їх захопив, що вони вирішили побудувати уже справжню ферму для розведення перепілок. Це їх улюблена справа, яка приносить не тільки задоволення, але й дохід.

У 2017 році родина Івчуків розпочала будівництво ферми для розведення перепілок. А у 2019 році вони повністю запустили фермерське господарство. Продукція з реалізації перепелиних яєць має попит у Вінниці, Запоріжжі, Одесі.

Глинський старостинський округ у фото

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь