Пошук

Радівський старостинський округ: Онлайн подорож селами Калинівської громади

Дата: 16.08.2021 10:45
Кількість переглядів: 2271

Продовжуємо рубрику «Онлайн подорож селами Калинівської громади», в якій ми розповідаємо про те чим і як живуть мешканці громади. Тут ви зможете також дізнатися 5 цікавих фактів про кожне село, а ще, багато, багато фото, бо, як кажуть: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути».

Знайомтеся – Радівський старостинський округ

Радівський старостинський округ знаходиться за 15 кілометрів від Калинівки, праворуч автошляху Київ – Вінниця. До складу Радівського старостинського округу входять два села – Радівка та Софіївка, які розділяє річка Волох. У двох населених пунктах проживає 1120 осіб.

В селі Радівка існує повір’я, яке передається із покоління в покоління про те, що на радівській землі в далекому минулому існувало село Рудавка. Воно знаходилося в районі Гулівецької руди, що у 2-х кілометрах від сучасної Радівки.

Село Софіївка отримало свою назву після прийняття селянами православної віри. З отриманням власної назви воно стало самостійним. Назву Софіївка селу дали на честь Святої Софії, що означало мудрість.

Історично склалось так, що радівськими та софіївськими поміщиками були польські пани, які з’явились на Поділлі завдяки існуванню посесійного права в Польщі та в Росії. З 1795 року, коли Росія підпорядкувала собі Польщу, поміщики прийняли російське підданство і стали поміщиками Росії.

У Радівці на початку 1900-х років 600 гектарів землі купив пан Василь Семенович Куксін, він був останнім поміщиком в Радівці до революції. А в Софіївці останнім поміщиком до 1917 року був пан Казьмірський (поміщик польського походження).

З 2006 року громаду очолює Валерій Пачевський.

У Радівці функціонує середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, в якій навчається 121 учень. Школа збудована в 1986 році. Неподалік від школи розмістився дитячий садок «Сонечко», який відвідують 30 дошкільнят.

У селі є бібліотека – філія, спортивний комплекс, відділення зв’язку, сільський клуб. Медичну допомогу жителі села отримують в фельдшерсько-акушерському пункті.

На території старостинського округу працюють сім магазинів та аптечний пункт.

Тут діє єдине ПП «Радівське» по ВСГП. Це сучасне багатогалузеве господарство, яке очолюють Валентин Анатолійович та Ігор Анатолійович Пачевські.

5 цікавих фактів про Радівку та Софіївку

Факт №1: Радівський старостинський округ має два Герої України

На території старостинського округу виріс, жив і працював перший на Вінниччині Герой України Анатолій Мартинович Пачевський, який 1992 року очолював місцеве господарство КСП «Росія» в подальшому реорганізоване в ПП «Радівське» по ВСГП.

Коротка довідка:

  • у 1954 році - закінчив Радівську семирічну школу;
  • у 1957 році - Корделівську середню школу;
  • з 1958 по 1960 р.р. – працював завідуючим тваринництвом місцевого колгоспу с.Радівка;
  • з 1960 по 1965 р.р. - навчався в Українській сільськогосподарській академії;
  • з 1965 року, після закінчення академії, працював у місцевому колгоспі с.Радівка інженером-механіком і за сумісництвом – секретарем парторганізації;
  • з 1969 по 1976 р.р. – голова колгоспу «Більшовик» с.Дружного Калинівського району;
  • з червня 1976 року - головний інженер укрупненого колгоспу «Росія» с.Радівка;
  • з 1986 по 1990 р.р. – секретар парткому в с.Радівка;
  • з 1990 року – голова колгоспу «Росія» с.Радівка;
  • після першого етапу реформування на селі в 1992 році обраний головою КСП «Росія» с.Радівка. При подальшому реформуванні з 2000 року - голова приватно-орендного сільськогосподарського підприємства «Радівське» с.Радівка, а з 2005 року - директор приватного підприємства «Радівське» по виробництву сільськогосподарської продукції.
  • помер Анатолій Мартинович Пачевський 30 серпня 2017 року.

В селі Софіївка Радівського старостинського округу народився і виріс ще один Герой України Іван Арсентійович Боримський.

Іван Арсеньович Боримський – Герой України, кавалер трьох орденів «За заслуги», має грамоти Верховної Ради України, нагороджений Почесною відзнакою «За заслуги перед Вінниччиною», заслужений працівник сільського господарства.

Сорок один рік поспіль Іван Арсеньович очолює господарство села Черепашинці - СТОВ «Промінь».

Факт №2: Школа із трьохсотлітньою історією

У 1898 році на кошти земства збудували дерев’яну школу, приміщення якої пережило Першу Світову війну, революцію 1917 року, Другу Світову війну та існує і функціонує до цього часу в ній розмістилися шкільна їдальня та майстерня. Будівля є історичною пам’яткою села в трьох століттях.

Факт №3:  Клуб, збудований у 1927 році

У 1927 році з каменю було збудовано сільський клуб, який є центром культурного розвитку та історичною пам’яттю життя села.

За переказами старожилів, спочатку у селі планували побудувати церкву. На її будівництво у село завезли камінь. Однак революція змінила плани і замість церкви у 1927 році побудували сільський клуб.

Нині у сільському клубі діють народний хор «Радівські самоцвіти», ансамбль «Рута-М’ята», духовий оркестр.

Факт №4: Перший лабораторний млин

В 1968 році з Москви привезли у Радівку перший лабораторний млин, за допомогою якого визначався якісний клас зерна та переробленої продукції. Млин добре зберігся та функціонує до цього часу.

Факт №5: Маєток останнього поміщика до революції 1917 року пана Казьмірського в селі Софіївка

У 1998 році, з туристичною групою до Софіївки приїжджав син пана Казьмірського пан Станіслав, який привіз з собою та показав карту володінь пана Казьмірського, а також архівні матеріали, які йому передав батько перед смертю.

В наш час, на жаль, будівля маєтку не збереглась, на його місці виросли приватні новобудови.

Радівський старостинський округ у фото:

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь