Пошук

30 років Незалежності – це свято кожного українця

Дата: 13.08.2021 14:04
Кількість переглядів: 1077

Фото без опису

30 років Незалежності України – це тридцять святкових заходів, які підготували та провели культпрацівники Калинівщини. Якими вони були, чим відрізнялися і чим запам’яталися пригадує Марія Шелешко – директорка Центру культури та дозвілля Калинівської міської ради. Саме їй та її колективу випала честь започатковувати перші традиції святкування Дня Незалежності, стояти у витоків перших урочистостей з нагоди Дня народження держави.

-За тридцять років не було такого, щоб ми не святкували День Незалежності. Так, були роки, після початку війни на Сході, коли ми святкували без розмаху, але все одно свято відбувалося, - ділиться спогадами директорка Центру культури та дозвілля Калинівської міської ради Марія Шелешко. – Кожне свято зворушливе, до нього готуєшся, переживаєш, щоб воно вдалося, але, напевне, найбільше запам’ятався перший рік Незалежності. Свято відбулося на стадіоні, була святкова хода, в якій взяли участь усі творчі колективи, тоді ще були величезні калинівські хори, які нараховували понад шістдесят учасників. З першого року ми почали виконувати пісню Тараса Петриненка «Боже, Україну бережи. Господи, помилуй нас». І було дуже зворушливо, коли така сила артистів виконувала цю пісню. Дуже запам'яталися перші ювілеї – п'ята та десята річниці Незалежності. Це також було зворушливо.

За словами Марії Шелешко, святкування 10 річниці Незалежності України вже відбулося на центральній площі міста. Перед урочистостями традиційно відбулася святкова хода, в якій взяли участь представники усіх трудових, навчальних колективів.

-Було багато техніки, кольорових кульок. А найбільше закарбувалося в пам'яті те, що ми підготували величезного прапора, підібрали студента калинівського технікуму – високого та міцного юнака, який мав нести цього прапора, але він так парусував, що бідолаха, не міг з ним впоратися. Довелося кликати на допомогу ще двох помічників, які підтримували прапора. Згодом ми почали виносити цього прапора розгорнутим,- пригадує співрозмовниця.

Майже з перших років святкування Дня Незалежності свято поєднувалося із святом хліба, обжинками. Традиційними були світлиці територіальних громад, які представляли випічку своїх господинь, дідухи, щедрі обжинкові снопи.

-Приємно усвідомлювати, що ми не стоїмо на місці, а розвиваємося. Спочатку ми ніяк не могли розкрити цю тему. Потім запровадили світлиці. Були скромні снопи зі збіжжям, а сьогодні ми маємо шедеври. Дідухи Ванди Коваль з Мирного відзначили навіть в області. А наші майстрині-коровайниці проводять майстер-класи на обласному святі хліба, - подовжує Марія Шелешко.

З нагоди ювілейного Дня Незалежності Україні у Калинівській громаді заплановано низку заходів.

-Дуже хочеться, щоб тридцята річниця Незалежності України запам'яталася усім мешканцям нашої громади. І щоб це не було лише святом держави та організаторів дійства, а кожен мешканець громади щоб відчув свою причетність до цієї події. Усвідомив, що це День народження його держави, - каже Марія Шелешко. – Нам Незалежність не далася дуже легко, адже за неї гинули діти на Майдані і сьогодні проливається кров на Сході. Тому – це свято кожного з нас. І було б добре, якби калинівчани відклали свої справи і двадцять четвертого серпня прийшли на свято, щоб порадіти за свою державу. 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних