Пошук

30 років Незалежності – це свято кожного українця

Дата: 13.08.2021 14:04
Кількість переглядів: 1050

30 років Незалежності України – це тридцять святкових заходів, які підготували та провели культпрацівники Калинівщини. Якими вони були, чим відрізнялися і чим запам’яталися пригадує Марія Шелешко – директорка Центру культури та дозвілля Калинівської міської ради. Саме їй та її колективу випала честь започатковувати перші традиції святкування Дня Незалежності, стояти у витоків перших урочистостей з нагоди Дня народження держави.

-За тридцять років не було такого, щоб ми не святкували День Незалежності. Так, були роки, після початку війни на Сході, коли ми святкували без розмаху, але все одно свято відбувалося, - ділиться спогадами директорка Центру культури та дозвілля Калинівської міської ради Марія Шелешко. – Кожне свято зворушливе, до нього готуєшся, переживаєш, щоб воно вдалося, але, напевне, найбільше запам’ятався перший рік Незалежності. Свято відбулося на стадіоні, була святкова хода, в якій взяли участь усі творчі колективи, тоді ще були величезні калинівські хори, які нараховували понад шістдесят учасників. З першого року ми почали виконувати пісню Тараса Петриненка «Боже, Україну бережи. Господи, помилуй нас». І було дуже зворушливо, коли така сила артистів виконувала цю пісню. Дуже запам'яталися перші ювілеї – п'ята та десята річниці Незалежності. Це також було зворушливо.

За словами Марії Шелешко, святкування 10 річниці Незалежності України вже відбулося на центральній площі міста. Перед урочистостями традиційно відбулася святкова хода, в якій взяли участь представники усіх трудових, навчальних колективів.

-Було багато техніки, кольорових кульок. А найбільше закарбувалося в пам'яті те, що ми підготували величезного прапора, підібрали студента калинівського технікуму – високого та міцного юнака, який мав нести цього прапора, але він так парусував, що бідолаха, не міг з ним впоратися. Довелося кликати на допомогу ще двох помічників, які підтримували прапора. Згодом ми почали виносити цього прапора розгорнутим,- пригадує співрозмовниця.

Майже з перших років святкування Дня Незалежності свято поєднувалося із святом хліба, обжинками. Традиційними були світлиці територіальних громад, які представляли випічку своїх господинь, дідухи, щедрі обжинкові снопи.

-Приємно усвідомлювати, що ми не стоїмо на місці, а розвиваємося. Спочатку ми ніяк не могли розкрити цю тему. Потім запровадили світлиці. Були скромні снопи зі збіжжям, а сьогодні ми маємо шедеври. Дідухи Ванди Коваль з Мирного відзначили навіть в області. А наші майстрині-коровайниці проводять майстер-класи на обласному святі хліба, - подовжує Марія Шелешко.

З нагоди ювілейного Дня Незалежності Україні у Калинівській громаді заплановано низку заходів.

-Дуже хочеться, щоб тридцята річниця Незалежності України запам'яталася усім мешканцям нашої громади. І щоб це не було лише святом держави та організаторів дійства, а кожен мешканець громади щоб відчув свою причетність до цієї події. Усвідомив, що це День народження його держави, - каже Марія Шелешко. – Нам Незалежність не далася дуже легко, адже за неї гинули діти на Майдані і сьогодні проливається кров на Сході. Тому – це свято кожного з нас. І було б добре, якби калинівчани відклали свої справи і двадцять четвертого серпня прийшли на свято, щоб порадіти за свою державу. 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь