Пошук

Писарівський старостинський округ: Онлайн подорож селами Калинівської громади

Дата: 26.07.2021 15:01
Кількість переглядів: 3679

Фото без опису

Продовжуємо рубрику «Онлайн подорож селами Калинівської громади», в якій ми розповідаємо про те чим і як живуть мешканці громади. Тут ви зможете також дізнатися 5 цікавих фактів про кожне село, а ще, багато, багато фото, бо, як кажуть: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути».

Знайомтеся – Писарівський старостинський округ

До складу Писарівського старостинського округу входить одне село – Писарівка, в якому налічується 354 двори, в яких мешкає 768 жителів.

На території Писарівського старостинського округу є великі ліси, ставки, озера. За переказами старожилів, назва села походить від слова «писар», який колись проживав на цій території. У 19 столітті в Подільській губернії було декілька сіл із такою назвою, тож село називали Писарівка Гулівецька, яка належала графу Холоневському. Згідно з топографічним описом Подільської губернії 1799 року, в Писарівці налічувалося 90 дворів, в яких проживало 558 осіб (в тому числі духовенство та шляхта). Була дерев’яна церква, яку повернули з Унії в 1794 році, дзвіниця на 7 литих мідних дзвонів, будинок священника, невеличка школа. Також знаходилося на території села 2 млини, цегельня, корчма. На панській леваді (так вона називається до цього часу) знаходився гостьовий будиночок, в якому шляхта приймала поважних гостей.

Очолює старостинський округ виконуючий обов'язки старости Балко Іван Іванович.

Фото без опису

За останні роки у старостинському окрузі відбулося багато позитивних змін. Територіальна громада неодноразово брала участь у різноманітних конкурсах та виборювала у них перемогу.

Першим був проєкт «Культурне дозвілля громади в сучасному клубі» з капітального ремонту даху будівлі сільського клубу (сільський голова - Олександр Батенко). Це дало можливість залучити кошти з обласного, районного бюджетів та кошти сільської ради, підприємців. Спільними зусиллями дах перекрили металочерепицею.

У 2016 році сільський голова Вадим Гайдай написав проєкт «Рух - це життя. Тренажерний зал – найкраща гарантія здоров’я» і виграв конкурс на облаштування тренажерного залу в сільському клубі та окремий проєкт на заміну освітлення в школі на енергоощадне. Впродовж 2018-2020 років були написані та впроваджені в дію проєкти «Тепла покрівля – запорука економії тепла» (утеплення приміщення школи), «Від краси довкілля до краси душі» (озеленення території сільського парку), «Реконструкція вуличного освітлення в с. Писарівка» (вулиці Шкільна, Квітнева, Польова), «Краса школи – окраса села» (укладання тротуарної плитки на шкільному подвір’ї, облаштування клумб, доріжок).

Багату та непросту історію має місцева школа. Після пожежі, в наслідок якої згоріла стара школа, писарівські школярі змушені були навчатися у пристосованих приміщеннях. Лише у 2001 році було відкрито нову середню загальноосвітню школу І-ІІІ сутепенів. А у 2013 році, коли навчальний заклад було реорганізовано у школу-дитячий садок, розпочались роботи з реконструкції приміщення школи. Навчальний заклад було утеплено, замінено дах, встановлено нові котли на твердому паливі. Писарівська школа єдина в районі має спортивний зал обладнаний для занять туризмом. Великий обсяг робіт зробилт у цокольному приміщенні, який перетворився на затишне та світле приміщення для занять гуртківців. Без проєктів, за кошти районної ради та благодійні внески у 2017-2018 рр. Тут зробили капітальний ремонт. Це 3 навчальних класи, виставковий зал, складські приміщення, окремий санвузол. Для занять школярів закупили меблі, швейні машинки, оверлок. Тут запрацювали гуртки крою та шиття, рукоділля, умілі ручки.

В сільському клубі працюють різножанрові гуртки художньої самодіяльності: фольклорний ансамбль «Писарівчанка» та чоловічий вокальний ансамбль «Отаман», театральний гурток «Юність», хореографічний ансамбль «Денс тріумф», також тут діє спортивний зал із сучасними тренажерами. У бібліотеці є комп’ютери та підключений Інтернет.

В навчально-виховному комплексі с. Писарівки навчається сто вихованців – 85 учнів та 15 дошкільнят.

Є у Писарівці новий кам'яний Покровський храм.

5 цікавих фактів про Писарівку

Факт №1: Чудотворний образ Божої Матері Писарівської

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

За легендою, у XVIII сторіччі, в день святкування Різдва Іоанна Предтечі, на світанку, мешканка села прийшла до криниці й побачила у воді ікону, яка плавала. Звістка про це розійшлася по всьому селу, але ніхто з місцевих жителів не міг вийняти святиню з колодязя. Лише після спільної молитви підняли ікону і зі співом перенесли в будинок. Тоді ж стало відомо про перше чудо - під час підняття ікони житель села з пошкодженою рукою зцілився, доторкнувшись до неї.

Ікона спочатку перебувала в будинку жінки, яка перша її побачила в колодязі. Але незабаром помітили, що на лиці Божої Матері з'явилася волога. Поверхню ікони ретельно витерли, але волога з'являлася знову і знову. У народі стали говорити, що ікона плаче.

Тоді з благословення священника образ урочисто перенесли в храм Різдва Богородиці сусіднього села Гулівці, оскільки свого храму в Писарівці не було.

Для ікони виготовили спеціальний круглий кіот з різьбленою рамою.

Коли в 1885 році в Писарівці була побудована дерев'яна Покровська церква, ікону хресним ходом перенесли в новозбудований храм і поставили в іконостас, де для неї було відведено особливе місце над Царськими вратами. Під час молебнів ікона урочисто опускалася для поклоніння вірян. Численні віряни зцілялись від своїх недугів.

У 1936 році місцеві активісти зруйнували храм і звалили всі ікони у дворі для спалення. Коли викинули чудотворну ікону Божої Матері, вона скотилася вниз з пагорба до одного з будинків. Про ікону забули, а віряни сховали її в спеціально зробленому приміщенні з нішею, в яку помістили образ.

Зруйнований храм послужив будівельним матеріалом для клубу, який побудували в центрі Писарівки перед війною.

А під час фашистської окупації, представник німецької влади, не знайшовши в селі церкви, наказав за добу побудувати будинок для богослужінь. На клубі за ніч встановили нові хрести й зібрали у жителів села ікони. Чудотворну святиню також принесли на нове місце.

Але після звільнення Писарівки храм закрили й перебудували під магазин.

Зі страху перед владою ніхто з вірян не наважувався забрати ікону у свій будинок, тому вона сильно постраждала від вологи. Але це забуття тривало недовго. Ікона стала з'являтися під час сну одному з місцевих жителів, і він зі страху Божого вирішив забрати образ в будинок своєї матері Матрони. У цьому будинку, в окремій кімнаті, ікона перебувала до кінця 60-х років. На прохання господині, черниця, яка проживала в сусідньому селі після закриття Браїлівського монастиря, зробила для ікони оксамитовий оклад з вишитим написом.

Згодом ікона потьмяніла. І місцевий художник-самоучка зголосився поновити образ, написавши поверх нове зображення.

Зображення вийшло грубим і далеким від первісного образу. Берегиня ікони робила спроби очистити ікону, але, не маючи навичок, не змогла цього зробити. Ікону відреставрувати в іконописній майстерні м. Вінниці.

Зараз святиня знаходиться в новому кам'яному Покровському храмі села Писарівка. На місці старої сільської церкви встановили пам'ятний Хрест. І хоча криниця, де була знайдена ікона, не збереглася, жителі села не забули це місце. Там встановили поклінний Хрест і викопали нову криницю, вода якої шанується і вважається цілющою. А біля криниці щорічно в день набуття ікони здійснюється водосвятний молебень.

Факт №2: Писарівка має свою футбольну команду

Фото без опису

На фото: Верхній ряд: (зліва направо) Олександр Гавріл, Юрій Солоненко, Василь Музика, Вадим Божок (тренер), Андрій Харчук, Євгеній Сулім, Олександр Петриченко (капітан), Богдан Бабчинський, Віталій Швець, Вадим Кисляк, Олексій Пацалюк, Ярослав Гайдай

Нижній ряд: Олександр Прядун, Тарас Костенко, Сергій Колісник, Владислав Загробський, Микола Чурпій, Олександр Салюк

Футбольна команда «Стимул» села Писарівки створена у 2010 році. До цього деякі гравці команди грали у комунарівському «Темпі», а згодом вирішили створити футбольну команду у Писарівці. Спершу упорядкували й довели до задовільного стану футбольне поле. Місцеве сільгосппідприємство допомогло виготовити футбольні ворота. Перші матчі команда проводила із сусідніми селами, а згодом взяла участь у чемпіонаті Калинівського району.

Поступово команда стала підійматись на вищі сходинки у турнірній таблиці чемпіонату Калинівського району, показувала яскравий футбол. Два роки підряд «Стимул» виграє Кубок Калинівського району серед сільських команд (2018 і 2019 роки).

Зараз команду тренує Вадим Божок, а капітан команди – Олександр Петриченко.

Також у Писарівці є команда ветеранів футболу «Граніт». Уже стало традицією проводити на День Перемоги та на День села (14 жовтня) футбольні турніри між «Стимулом» та «Гранітом».

Факт №3: Писарівка має власний острів

Фото без опису

В 1947 році в Писарівці побудували міст через річку Постолову, що з’єднував Писарівку з Комунарівкою. Так утворився ставок, який до теперішнього часу орендує Пиківський рибцех. На цьому ставку є острів, площею близько двох гектарів.

Факт №4: Одна вулиця на два села

Фото без опису

Фото без опису

На східній околиці Писарівки є вулиця, на якій будинки з правої сторони, 4 двори, - це Писарівка, а з лівої, також 4 двори, - це Бережани. І так було здавна. У Писарівці вулиця називається Листопадова, а в Бережанах - Південна. На жаль, на двох вулицях, у двох селах, жилі лише три будинки, решта – пустують.

Факт №5: Хутір Тарасівка, який переселився у Писарівку

До 1939 року в Калинівському районі був невеличкий хутір Тарасівка. Знаходився він навпроти злітно-посадкової смуги калинівського військового аеродрому. Саме це місце розташування було причиною виселення людей з цього поселення. Внаслідок цього розширилась Писарівка. Жителям Тарасівки наділили земельні ділянки для будівництва у Писарівці. Частину ділянок надали на вулиці Коцюбинського, а більшість переселили на вулицю Шевченка. До цього часу цю частину села (вул. Шевченка) так і називають «Посьолок».

Писарівка у фото

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь