Пошук

Люлинецький старостинський округ: Онлайн подорож селами Калинівської громади

Дата: 21.07.2021 14:00
Кількість переглядів: 3091

Фото без опису

Продовжуємо рубрику «Онлайн подорож селами Калинівської громади», в якій ми розповідаємо про те чим і як живуть мешканці громади. Тут ви зможете також дізнатися 5 цікавих фактів про кожне село, а ще, багато, багато фото, бо, як кажуть: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути».

Знайомтеся - Люлинецький старостинський округ

Люлинецький старостинський округ знаходиться за 25 км від міста Калинівки та 50 км від обласного центру.

До складу Люлинецького старостинського округу входить два населених пункти – село Люлинці та село Великі Кутища.  В старостинському окрузі нині проживає 640 осіб.

Два села розділяє лише одна ґрунтова дорога шириною в п’ять метрів. Населені пункти  Люлинці та Великі Кутища беруть свій початок з 1700 року, але перші письмові згадки про села датовані ще 1599 та 1602 роками.

За переказами старожилів, назва села Люлинці пішла від прізвища першого поселенця - вільного козака Люльки, за іншими переказами село назвали на честь панської дочки Юлії.

Село Великі Кутища має свою назву від місця розташування села. Раніше на місці села був густий ліс, кущиста місцевість, спочатку називали село Великі Кущі.

З 1861 року у селі  діяла церковноприходська школа.

В 1927 році в Люлинцях в панському маєтку відкрили відділ зернобобових і кормових культур Уладово-Люлинецької дослідно-селекційної станції.

В 1929 році в Люлинцях був відкритий профілакторій для лікування хворих на туберкульоз.

Літо 1941 року. Фашисти вступили в село й завдали великої шкоди – знищили будівлі колгоспу, ліквідували сівозміни.
Під час війни селекціонери С.Шевчук, М.Орловська, О.Ольховська переховували сорти гороху Уладівський - 303, Уладівський - 208 та Уладівський - 387. Ці жінки, які врятували цінні зразки насіння, нагороджені медаллю «За доблестный труд в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг».

Після закінчення Другої світової війни в Люлинцях був відкритий інтернат для дітей, батьки яких загинули в роки війни.

До 1963 року Люлинці та Великі Кутища належати до Комсомольського району, з 1963 року були приєднані до Калинівського району.

У 1956 році було створено Люлинецьку дільничну лікарню, до якої належали: дитячий санаторій; туберкульозне, гінекологічне, пологове, хірургічне відділення, зубний кабінет, лабораторія, рентгенкабінет.

У Люлинцях та Великих Кутищах за часів колгоспу працювали: два водяних млини, маслоробня, гідроелектростанція, пасіка, зооветеринарна дільниця, птахоферма, вівцеферма, свиноферма, ферми з ВРХ, тракторний стан, автопарк, сільська лазня, паровий млин, тракторний стан, зерносховище, кузня.

У травні 1977 року колгосп Імені ХХІІ з’їзду КПРС було приєднали до Уладово - Люлинецької дослідно-селекційної станції. Так села Люлинці та Великі Кутища стали бригадними відділками УЛДСС.

З 2010 року громаду очолює Олександр Миколайович Петрук. За його керівництва та допомоги місцевої влади у громаді  закінчили будівництво сільського водогону, зробили капітальний ремонт приміщення Люлинецької лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, капітальний ремонт сільського будинку культури в Люлинцях, ремонт сільської бібліотеки, ремонт загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів в с. Люлинці, висипали 6,5 км сільських доріг щебенем та відсівом, провели кабельний інтернет у населених пунктах с. Великі Кутища та с. Люлинці.

Фото без опису

Нині на території Люлинецького старостинського округу розташовані та діють: відділення «Люлинці» Уладово-Люлинецької дослідно-селекційної станції; відокремлений підрозділ «Люлинецька амбулаторія загальної практики сімейної медицини»; загальноосвітня школа І-ІІ ступенів с.Люлинці; сільський будинок культури с. Люлинці; Люлинецька сільська бібліотека; ветеринарна дільниця; Люлинецьке поштове відділення; чотири магазини (три магазини в с. Люлинцях і один в с. Великі Кутища).

5 цікавих фактів про Люлинецький старостинський округ

Факт №1: У Люлинцях господарював людина-легенда Старжа- Якубовський Едуард Карлович

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Будівлі з часів Старжа- Якубовського Едуарда Карловича

З 1879 року село Люлинці перейшло у власність пана Старжа-Якубовського Едуарда Карловича, який був землевласником 2004 десятин землі в Попівці, Жигалівці та Люлинцях. Пан Якубовський був активним ініціатором та головою відділення рільництва Подільського товариства сільського господарства та сільськогосподарської промисловості і впродовж одинадцяти років керував організацією аграрної дослідно-наукової справи.

Завдяки його фінансовій підтримці були організовані контрольно-насіннєва та сільськогосподарська хімічна лабораторії.

Якубовський Едуард Карлович в 1901 році створив у Люлинцях  земельний банк, в якому селяни мали змогу позичати гроші. Сума позики в банку була 72 золотих карбованці (корова на той час коштувала 3 карбованці).

За часів Старжа- Якубовського Едуарда Карловича в Люлинцях була 1 православна церква,1 школа грамоти, 2 кузні, 2 водяних млини, цегельний завод.

У 1910 році був відкритий сестринський пункт при церковно-приходській школі. В 1915 році пан К.Якубовський заснував лікарню на 5 ліжкомісць, в якій працював 1 лікар та 3 медичних сестри, було розширено територію лікарні, були завезені та висаджені модрини, які і нині ростуть на території села.

Факт №2: У Люлинцях проживав професор, доктор сільськогосподарських наук, професор міжнародної кадрової академії ЮНЕСКО Альозій Мартинович Розвадовський

Фото без опису

Альозій Мартинович Розвадовський крайній ліворуч

Альозій Мартинович Розвадовський очолював відділ зернобобових культур Уладово-Люлинецької дослідно-селекційної станції з 1974 року. За роки його керівництва тут виведено й впроваджено до виробництва тридцять сортів гороху, а сорт гороху Люлинецький короткостебельний визнаний національним стандартом у Державному сортовипробуванні.

Факт №3: 27 жителів старостинського округу брали участь у війні на Сході

Фото без опису 

27 жителів сіл Великі Кутища та Люлинці - учасники бойових дій антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях. На жаль, двоє захисників - Сергій Вікторович Вознюк (с.Люлинці) та Василь Володимирович Омельчук (с.Великі Кутища) відійшли у вічність уже після проходження служби. 

Гордість громади - Віктор Станіславович Петровський, який брав участь в АТО з 23.04.2014 по 01.09.2016р, нагороджений орденом «За мужність ІІІ ст.» та Володимир Святославович Васильчук, який перебуває на передовій з вересня 2014 року по даний час.

Фото без опису

Віктор  Петровський

Фото без опису

Володимир Васильчук

Факт №4: Липа, якій виповнилося 300 років

Фото без опису

На території «Панського парку» в Люлинцях збереглася могутня липа, якій понад 300 років. За своїм діаметром вона не менша за липи, які були висаджені за часів царювання Катерини ІІ .

Факт №5: Муцова криниця

Фото без опису

Муцова криниця – найстаріша криниця с.Люлинцях. За легендою, яку переповідають старожили, недалеко від панського маєтку в с.Люлинці єврей Муц тримав корчму. Криничка в кінці його городу мала сільську назву Муцова. Люди цінували криничку за особливі смакові якості та лікувальну властивість. Стара пані Якубовська лікувала людям хвороби очей водою з цієї криниці.

Люлинецький старостинський округ у фото

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних