Пошук

Дружненський старостинський округ: Онлайн подорож селами Калинівської громади

Дата: 13.07.2021 14:05
Кількість переглядів: 2213

Продовжуємо рубрику «Онлайн подорож селами Калинівської громади», в якій ми розповідаємо про те чим і як живуть мешканці громади. Тут ви зможете також дізнатися 5 цікавих фактів про кожне село, а ще, багато, багато фото, бо, як кажуть: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути».

Знайомтеся – Дружненський старостинський округ

До складу Дружненського старостинського округу входить одне село – Дружне, в якому проживає 960 жителів.

Очолює старостинський округ виконуюча обов'язки старости Наталя Петрівна Дудник.

Село Дружне розташоване на лівому березі річки Десенка за 27 кілометрів від Калинівки й межує з трьома районами – Козятинським, Погребищанським та Липовецьким.

Дружне існує з кінця XVІІ століття. Колись на місці села були чагарники. В яру протікала невелика річка, в якій чабани напували овець. Тому річку назвали Овечою. А згодом, коли тут осіли чабани, це поселення назвали Овечачим.

У 1964 році село перейменували на Дружне. До цього Овечаче було Турбівського району Вінницької області, до цього - Овечаче Бердичівського повіту Київської губернії, а ще раніше - Овечаче Прилуцького ключа Брацлавського воєводства.

До 1930 року у селі працювала тільки початкова школа, в якій навчалося 70 – 80 дітей. У 1930 році у новому приміщенні відкрився 5 клас. Зараз у цьому приміщенні також знаходиться школа, в якій навчається сорок сім учнів.

На території Дружненського старостинського округу працює Овечацьке МПД ДП «Укрспирт», ТОВ «Грандлітойл», яке займається виробництвом соняшникової олії, функціонують фельдшерський пункт, загальноосвітня школа І-ІІ ступенів, будинок культури, бібліотека, відділ зв’язку, 4 магазини.

5 цікавих фактів про Дружне

Факт №1: На території Дружного знаходиться один із найстаріших спиртзаводів України

В першій половині ХІХ століття фільварок села Овечаче Бердичівського повіту Київської губернії належав родині Леонарда Мадейського, який збудував у 1850 році гуральню в селі Овечаче.

Новий власник села Фрідріх Фрідріхович Мерінг та його син Сергій Фрідріхович Мерінг розширили гуральню.

На початку ХХ століття, із введенням акцизної системи, стало вигідно розвивати винокурну галузь, тому власники заводів південно-західних губерній почали активно удосконалювати та переобладнувати свої підприємства. Сергій Мерінг підпалив застраховану стару гуральню, отримав страхові кошти і започаткував в селі Овечаче новий винокурний завод з устаткуванням варшавської фірми «Борман-Шведе».

Факт №2: У Дружному народився польський композитор, музикант, громадський діяч Петро Перковський

Петро Перковський - відомий польський композитор, педагог і громадський діяч. Народився в 1901 році в с. Овечаче.

Навчався у Варшавській консерваторії (1923-1925 рр.), брав уроки в Парижі. З 1931 року керував у Польщі музичними товариствами, а також Союзом Польських композиторів (1945-1947 рр.), очолював Державну філармонію в Кракові (1946-1951 рр), був Директором музичного відділу в Міністерстві культури і мистецтв (1945). Петро Перковський - автор понад 200 музичних творів.

Факт №3: У Дружному народився відомий геолог, археолог Борис Петрович Безвенглінський

Безвенглінський праворуч

Борис Петрович Безвенглінський народився 12 грудня 1893 року в с. Овечаче. Закінчив природознавчий відділ фізико-математичного факультету університету св. Володимира у Києві (1917), де залишився асистентом на кафедрі географії.

З 1920 по 1922 роки вчителював. У 1922 переїхав до Умані, працював на канцелярських посадах.

Був першим директором Уманського окружного музею (1924 – 1930 рр).

У 1925–1926 роках разом з Петром Курінним проводив розкопки білогрудівського поселення біля с. Піківець Черкаської області.

У 1927 під його керівництвом проводилися археологічні розкопки трипільського поселення біля с. Майданецьке (Черкаська обл.).

Брав участь у розкопках Ольвії (1928). Від 1930 працював геологом, гідрогеологом у Києві.

Факт №4: У Дружному знаходиться пам’ятний знак козакам звитяжцям, полеглим в боротьбі з московськими окупантами за волю України

У Дружному на території сільської школи знаходиться пам’ятний знак козакам звитяжцям, полеглим в боротьбі з московськими окупантами за волю України – Юхиму Кашубському, Захару Чикині та Сергію Майбороді.

Знак встановили до відзначення 100 – річчя подій Української революції 1917 -1921 років, у переддень Дня незалежності України.

Пам’ятник у вигляді козацького хреста, на якому викарбувано імена Захара Чикини, Юхима Кашубського, які боролись за незалежність України та загинули в 1927 році, та ім’я учасника АТО Сергія Майбороди, який загинув 2014 року.

Факт №5: Церква Покрови Святої Богородиці, яку впродовж п’ятнадцяти років будували всією громадою

Церква Покрови Святої Богородиці є прикладом згуртованості, досягнення спільної цілі та людської пожертви. Її будівництво проводилося за кошти пожертв парафіян, мешканців та уродженців села. Священник Богдан Іванович Яловий, навіть будучи смертельно хворим, довів до завершення розпочату справу та побудував з допомогою парафіян омріяний храм.

Люди не лише жертвували кошти на будівництво, а й самі брали участь у будівельних роботах.

Дружне у фото

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь