Пошук

Хомутинецький старостинський округ: Онлайн подорож селами Калинівської громади

Дата: 07.07.2021 15:21
Кількість переглядів: 1614

Фото без опису

Продовжуємо рубрику «Онлайн подорож селами Калинівської громади», в якій ми розповідаємо про те чим і як живуть мешканці громади. Тут ви зможете також дізнатися 5 цікавих фактів про кожне село, а ще, багато, багато фото, бо, як кажуть: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути».

Знайомтеся – Хомутинецький старостинський округ

До складу Хомутинецького старостинського округу входить одне село – Хомутинці.

В східній частині села протікає невеличка річка Постолова, яка впадає в річку Південний Буг за 10 км на південь від Хомутинець. З висоти пташиного польоту видно, що річка огинає село у вигляді хомута – тому і нарекли село Хомутинці.

Хомутинці розташовані на відстані 18 км від міста Калинівки та 40 км від Вінниці.

Село електрифіковане в 1960 році, а у 1989 році - газифіковане.

На території сільської ради нараховується 208 дворів, в яких проживає 631 житель.

З 2006 року громаду очолює Оксана Петрівна Мудрик. За підтримки районної влади та сільськогосподарського підприємства впродовж цього часу у селі було відкрито дитячий садок, освітлено всі вулиці населеного пункту, зроблено капітальний ремонт будинку культури та сільської бібліотеки, замінено вікна та утеплено фасад місцевої школи, проведено ремонт ФАПу, зроблено центральне водопостачання, протяжністю 11 км, заасфальтовано два відрізки дороги, протяжністю 600 та 450 метрів, оновлено ритуальну стіну на місцевому кладовищі, покладено тротуарну плитку біля пам’ятника загиблим у Другій Світовій війні воїнам. Більшість робіт у селі  виконано з 2011 року.

Фото без опису

На території старостинського округу є сучасний будинок культури, в якому проводяться різноманітні заходи, тут діє народний аматорський театр сатири та гумору «Вінок Руданського», також є сільська бібліотека, фельдшерський пункт, НВК ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ с.Хомутинці, в якому навчається сімдесят один учень та п'ятнадцять дошкільнят відвідують дитячий садок, музей Степанові Руданського та два магазини.

На території села встановлено пам’ятники загиблим воїнам-односельчанам, Степанові Руданському та  жертвам голодоморів.

5 цікавих фактів про Хомутинці

Факт 1: Музей Руданського

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Саме тут, у Хомутинцях, народився і жив видатний український поет-гуморист, лірик, лікар, перекладач Степан Васильович Руданський.

Степан Руданський народився 6 січня 1834 року в родині сільського священника. За своє життя він склав сотні гумористичних віршів-перлин співомовок та ліричних творів. Руданський помер у травні 1873 року в місті Ялті.

6 січня 1959 року в сільському будинку культури, в одній із клубних кімнат, відкрили кімнату – музей Степана Руданського.

Засновниця музею - Юлія Всеволодівна Грош, на честь якої встановлено пам’ятну дошку.

У 1965 році жителі села звернулись до Калинівського райвиконкому за допомогою в спорудженні окремого будинку-музею. В 1967 році приміщення побудували.

До музею надсилали свої книги письменники: Олесь Гончар, Михайло Стельмах, Петро Панч, Максим Рильський, Володимир Сосюра та ін.. З обладнанням експозиції життєвого та творчого шляху поета допомогли працівники музею М.Коцюбинського. З того часу в музеї проводяться екскурсії для всіх охочих більше дізнатися про творчий та життєвий шлях Степана Руданського. Щорічно у музеї проводилися літературні вечори, де жителі села декламують вірші поета, співають його пісенні твори.

Музей С.Руданського єдиний у світі.

За традицією, яку започаткували у 1981 році, щороку до Хомутинець, до музею, у різдвяні дні На Всеукраїнське свято сатири та гумору приїжджають керівники влади, літературознавці, знані гумористи, артисти.

Факт 2: Пам’ятник Степану Руданському

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 1968 році з Києва надійшов лист на адресу сільської ради від скульптора Івана Макаровича Гончара, в якому митець запропонував створити пам’ятник Степанові Руданському.

Іван Гончар - заслужений діяч мистецтв, дуже любив твори Руданського. Весь свій талант він вклав у свою роботу над пам’ятником.

Пам’ятник Степанові Руданському було встановлено 12 грудня 1969 року з допомогою Товариства з охорони пам’яток старовини за погодженням відділу культури області та Міністерства культури України.

У 2021 році біля пам’ятника Степана Руданського встановлено пам’ятник пісні «Повій, вітре, на Вкраїну». На гранітних сторінках розгорнутої книги викарбувані слова цієї поезії, яка стала не лише символом туги за коханою, а й за Батьківщиною. Ця пісня давно стала народною. Пам’ятник пісні став ще однією локацією, поряд з музеєм поета, могилами батьків поета, куди ідуть люди вшанувати пам’ять великого нашого земляка.

Факт 3: Камінь Руданського

Фото без опису

Фото без опису

У селі Хомутинці протікає річка Постолова. На лівому березі річки височить кам’яна скеля, на якій за переказами старожилів в свій час любив сидіти Степан Руданський. Він дивився на своє село, яке потопало в яблуневих та вишневих садах і писав свої ліричні твори. З давніх-давен цей камінь називають: «Каменем Руданського». Це улюблене місце відпочинку хомутинчан.

Факт 4: 100- річна будівля – дитячий садочок

Фото без опису

Фото без опису

У 1913 році священником Шведовським в селі Хомутинці було побудовано цегляний будинок, в якому жили священнослужителі та їх сім’ї до 1917 року. Після революції з 1917 по 1935 рік у цьому будинку була сільська рада. З 1935 по 1941 рік тут знаходилася початкова школа. З 1941 по 1943 рік в цьому будинку була церква. З 1945 року до 2013 року в цьому будинку знову розмістилася школа.

У селі понад тридцять років не було дитячого садочка. У 2013 році у будинку, який будували 100 років тому, за допомогою районної влади було відкрито дитячий садочок.

Цей будинок є пам’ятником культури та старовини, охороняється державою.

Факт 5: Предвічне дерево

Фото без опису

У 1752 році в селі Хомутинці була побудована церква, освячена 9 жовтня в ім’я Святого апостола Івана Богослова. У цій церкві правив службу Василь Руданський. Церква була у той час обсаджена липами. В 1937 році церкву зруйнували більшовики, були зруйновані й могили батьків Руданського і знищені липи.

Нині збереглася одна – єдина липа, яку в селі називають ровесницею Степана Руданського.

Ця липа слугує зеленим класом для учнів місцевої школи, на ній гніздяться солов'ї, закохані призначають побачення на цьому місці, а коли липа зацвітає – пахощі розносяться на все село.

Хомутинці у фото

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь