Пошук

У Новій Греблі відбулося вручення Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Євгена Гуцала

Дата: 30.06.2021 14:36
Кількість переглядів: 962

30 червня у Новій відбулося вручення Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Євгена Гуцала. Лавреатом премії 2020 року став відомий скульптор, учитель, письменник Володимир Крижанівський. Цієї премії Микола Крижанівський ушанований за серію пам’ятників видатним діячам української культури, мужнім захисникам незалежності України.

Вже традиційно премію Євгена Гуцала вручають у Новій Греблі – селі, де пройшло дитинство Євгена Гуцала, де письменник планував провести останні роки свого життя.

Премію імені Євгена Гуцала Миколі Крижанівському вручали лавреатки цієї премії попередніх років - письменниця з Нової Греблі Наталка Ткаченко та заслужена працівниця культури України Валентина Сторожук. У церемонії нагородження також взяли участь заступник Калинівського міського голови Віктор Кособуцький, виконуючий обов’язки старости Новогребельського старостинського округу Віталій Порхун, поетеса Жанна Дмитренко, директорка місцевої школи Віра Лавренюк, завідувачка музею Євгена Гуцала Вікторія Буйновська.

-Пригадалася майже легендарна історія. Якось під час Другої світової війни прем'єр-міністру Великобританії Вінстону Черчиллю подали річний бюджет, в якому витрати на культуру були зведені до нуля. Він запитав, чому так. І отримав відповідь, що у нас війна з гітлерівською Німеччиною, ми не можемо виділяти на культуру великі кошти. Тоді прем'єр-міністр запитав: «А за що ж ми тоді воюємо?». І всі витрати на культуру були відновлені. У нас в Калинівській громаді слава Богу на культурі не економлять. У всіх селах відремонтовані заклади культури. Я обдзвонила всіх своїх знайомих і запитала чи є у них книгарні місцевих письменників. І мені відповіли, що ні. Нам пощастило більшою мірою, ніж Чернігову, Хмельницькому, столиці. У нас в Корделівці є книгарня саме вінницьких письменників і відкрили її завдяки зусиллям Калинівського міського голови Василя Кіндратовича Поліщука, - повідала учасникам зібрання письменниця Наталка Ткаченко.

Книги сучасних письменників та поетів Вінниччини зберігаються і в музеї Євгена Гуцала.  Учні школи разом з завідувачкою музею Вікторією Буйнівською провели у музеї екскурсію для гостей, а гості також залишили свої книги на пам'ять у музеї Євгена Гуцала.

Премія імені Євгена Гуцала заснована у 2000 році Вінницьким земляцтвом у Києві на вшанування пам'яті видатного українського письменника Євгена Гуцала і вручається українським літераторам й митцям за творчі здобутки, пов'язані з українським Поділлям.

Лавреатами премії були Анатолій Бортняк, Іван Волошенюк, Володимир Забаштанський, Михайло Каменюк, Леонід Куций, Анатолій Подолинний, Володимир Рабенчук, Ганна Секрет, Валентина Сторожук, Наталія Ткаченко, Ганна Чубач, Тетяна Яковенко, Вадим Вітковський, Віктор Мельник, Олександр Гордієвич, Андрій Гудима, Володимир Козюк.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь