Пошук

Заливанщинський старостинський округ: Онлайн подорож селами Калинівської громади

Дата: 23.06.2021 16:36
Кількість переглядів: 3949

Фото без опису

Продовжуємо рубрику «Онлайн подорож селами Калинівської громади», в якій ми розповідаємо про те чим і як живуть мешканці громади. Тут ви зможете також дізнатися 5 цікавих фактів про кожне село, а ще, багато, багато фото, бо, як кажуть: "Краще один раз побачити, ніж сто разів почути".

Знайомтеся - Заливанщинський старостинський округ

Заливанщинський старостинський округ знаходиться за 26 кілометрів від Калинівки та 50 кілометрів від обласного центру. До складу Заливанщинського старостинського округу входять три населених пункти - Заливанщина, Весела та селище Первомайське. У старостинському окрузі проживає 808 осіб.

Старожили села запевняють, що назва села Заливанщина походить від того, що розташоване село в місцевості, де багато ярів та протікає річка Постолова, до якої на території села приєднується ще багато безіменних річечок. Навесні ці яри, річечки та ставки наповнювалися водою так, що частина села опинялася ніби на півострові, залита водою. Цим і можна пояснити походження самої назви «Заливанщина».

З 2000 року громаду очолює Наталя Семенівна Кравчук. За її керівництва та за фінансової підтримки голови СТОВ «Промінь» Героя України Івана Арсеньовича Боримського, очільниці місцевого фермерського господарства Ніни Петрівни Царук та місцевої влади газифікували Заливанщину, зробили часткове центральне водопостачання до 65 житлових будинків, капітальний ремонт фельдшерського пункту та сільського будинку культури,  ремонт у сільській бібліотеці, відремонтували школу та відкрили при ній групу дитячого садка.

Фото без описуНа території села працює сільськогосподарське товариство «Промінь», яке орендує 1172.9 га земельних часток паїв, 21.13 га – невитребуваних земельних часток (паїв) та 18.0 га – земель запасу.

На території Заливанщинського старостинського округу діє школа-дитячий садок, яку відвідують 100 діток. З них 44 – дошкільнят. Дитячий садок відвідують не лише жителі старостинського округу, а й хлопчики та дівчатка з Гобубівки та Голендрів, яких підвозять до дитячого садка автобусом.

У старостинському окрузі є сучасний будинок культури, в якому проводять різноманітні заходи, сільська бібліотека, два фельдшерські пункти та три магазини.

5 цікавих фактів про Заливанщину

Факт 1: У Черепашинцях народився митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій (в миру Андрій Полікопа)

Фото без описуАндрій Якович Полікопа народився 20 вересня 1943 року в селянській родині. 1961 року закінчив середню школу. До армії і після демобілізації у 1965 році працював на підприємствах Одеси.

У 1967 році вступив до Одеської духовної семінарії, а 1970-го — до Московської духовної академії. По закінченні другого курсу академії одружився.

У 1972 році був висвячений у сан диякона, а 15 квітня 1973 року — в сан священника.

У 1974 році за курсову роботу «Святитель Іоанн Златоуст і особливості його проповідей на Євангеліє від Матфея» отримав вчений ступінь кандидата богослов'я. Того ж року відбув на парафіяльне служіння до Харківської єпархії, де був призначений штатним священником Благовіщенського кафедрального собору. У 1979 році став благочинним 4-го округу.

У 1987 році овдовів — в автомобільній катастрофі загинули дружина і син.

28 червня 1998 року після прийняття чернечого постригу і возведення в сан архімандрита був хіротонізований у єпископа Новгород-Сіверського, вікарія Чернігівської єпархії.

16 жовтня 2003 року призначений правлячим архієреєм Чернігівської єпархії.

24 вересня 2008 року згідно з рішенням Священного Синоду УПЦ возведений у сан архієпископа.

17 серпня 2015 року возведений у сан митрополита.

На своє сімдесятиліття митрополит Амвросій приїздив у Заливанщину, де відслужив святкову службу.

Факт 2: Дві святих криниці, які мають свою історію

Фото без описуНа території Заливанщинського старостинського округу знаходяться дві криниці, які мають свою історію та традиції.

Перша криниця – Свячена. Знаходиться вона за селом. Вода у криниці дуже холодна і чиста, місцеві жителі і люди навколишніх сіл вірили в цілющість цієї води і тому щорічно 24 і 29 червня (а нині 7 липня в день Іоана Хрестителя) буває великий приплив вірян біля цієї криниці.

За розповідями старожилів, пан задумав побудувати собі дорогу на поле, якраз в тому місці, де було джерело. Скільки не возили туди землі, глини, гною, але джерело било з новою силою. У пана була дочка, яка осліпла. От йому приснився сон, якщо він очистить джерело, викопає криницю, то тоді його дочка стане зрячою. Пан повірив у віщий сон, очистив джерело, викопав криницю, освятив її. І коли донька вмилась цією водою, вона стала зрячою. Так стала криниця Свяченою.

Про історію іншої криниці знають не всі жителі громади. Злодійська криниця знаходиться за селом у лісі. Свою назву отримала криниця від того, що в давнину в лісі жили злодії, які перепиняли людей, які йшли через ліс. У засушливі роки місцевий житель Петро Татарчук збирав вдів, які йшли до Злодійської криниці та просили у Бога дощу. Кажуть, що після такого обряду обов’язково починався дощ.

Факт 3: Заливанщина – село, яке має п’ять ставків

Фото без описуНа території Заливанщинського старостинського округу нараховується п'ять ставків: Ляхівський, Свячений, Селиський, Польовий та Селищний. Кожен ставок має не лише свою назву, а й історію.

Навесні заливанщинські ставки стають улюбленим місцем для відпочинку перелітних птахів. Сюди прилітають десятки лебедів.

Факт 4: Лелече гніздо із десятилітньою історією

Фото без опису

При в'їзді у Заливанщину по вулиці Миру, 78 зустрічає гостей села незамінні господарі – лелеки.

Понад двадцять п’ять років лелеки повертаються до будинку Пилипа Михайловича Кучерука й облаштовують тут своє гніздо.

І хоча господар будинку вже відійшов у вічність й будинок пустує, лелеки не залишають свого улюбленого місця.

Факт 5: Чудодійна Ікона Божої Матері

Фото без опису

У храмі Святої Трійці в Заливанщині зберігається Ікона Божої Матері. Місцеві старожили розповідають історію про те, як після смерті матері діти відшукали на горищі у її будинку стару ікону та віддали її у церкву.

Після того як ікону розмістили у храмі, сталося диво – вона оновилася. З того часу віряни приїздять до Заливанщини, щоб прикластися до оновленої ікони Божої Матері та попросити у неї допомоги та розради.

Заливанщина у фото

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь