Пошук

Черепашинецький старостинський округ: Онлайн подорож селами Калинівської громади

Дата: 14.06.2021 15:00
Кількість переглядів: 3821

Фото без опису

У ході децентралізації Калинівська громада значно розширила свої межі. Тепер до її складу входять місто Калинівка та двадцять три старостинських округи. Кожен населений пункт громади – це перлина Поділля, яка має свою історію, визначні місця, відомих людей.

Для того, щоб більше дізнатися про свою громаду, започатковуємо рубрику «Онлайн подорож селами Калинівської громади», в якій ми будемо розповідати про те чим і як живуть мешканці громади. Тут ви зможете також дізнатися 5 цікавих фактів про кожне село, а ще, багато, багато фото, бо, як кажуть: "Краще один раз побачити, ніж сто разів почути".

Знайомтеся - Черепашинецький старостинський округ

Село Черепашинці розташоване по обох берегах річки Постолової. І це не єдина водойма у селі, є ще 8 ставків, серед яких найбільші - це Центральний став, на березі якого розкинувся сільський парк, Церковний став (поблизу Свято-Покровської церкви) та став Панчоха.

У мальовничому селі, яке складається із 20 вулиць з 750 будинками, проживає 1382 жителі.

Дванадцятий рік очолює громаду сільський голова, а нині виконуюча обов’язки старости Наталя Сергіївна Черниш.

Фото без опису

Економічну частину села складає група різногалузевих виробництв, де працює левова частка населення села. Зокрема, на території населеного пункту діють такі підприємства, які займаються:

  • вирощуванням сільськогосподарської продукції та тваринництво — СТОВ «Промінь»;
  • виготовленням соняшникової олії — ФОП «Черепашинецька олійня»;
  • підприємницька діяльність — ФОПи.

У селі є Черепашинецька загальноосвітня школа I—IІI ступенів, в якій навчається 139 учнів. Для найменших мешканців села працює дитячий садок, який відвідує 39 дітей.

Всі культурні заходи проходять в сільському будинку культури. Тут діють три танцювальні колективи, дитячий зразковий фольклорний ансамбль «Веселики» та жіночий вокальний ансамбль «Оксамит».

Залюбки відвідують жителі Черепашинець й сільську бібліотеку.

На території села діють дві перукарні, швейна майстерня.

У Черепашинцях побудовано централізоване водопостачання, прокладено 18 кілометрів водогону, діють 4 свердловини.

У селі працює амбулаторія загальної практики сімейної медицини, в якій мешканці громади отримують кваліфіковану медичну допомогу.

5 цікавих фактів про Черепашинці

Факт 1:  У Черепашинцях проживає Герой України

Фото без опису

Іван Арсеньович Боримський – Герой України, кавалер трьох орденів «За заслуги», має грамоти Верховної Ради України, нагороджений Почесною відзнакою «За заслуги перед Вінниччиною», заслужений працівник сільського господарства.

Сорок один рік поспіль Іван Арсеньович очолює господарство села Черепашинці - СТОВ «Промінь».

На підтримку соціальної сфери села, а також окремих місцевих жителів, господарство витрачає чимало коштів.

Завдячуючи Івану Арсеньовичу Боримському у селі капітально відремонтували Черепашинецьку загальноосвітню школу, збудували сучасну шкільну їдальню, постійно здійснюється оновлення меблів та оргтехніки у навчальному закладі. Щомісячно на школу та дитячий садок виділяються безкоштовно продукти харчування.

Левову частку допомоги надав Іван Арсеньович Боримський для будівництва та проведення поточного ремонту лікарської амбулаторії, асфальтування місцевих доріг, часткового облаштування вуличного освітлення, встановлення релігійної споруди «Ікони Пресвятої Богородиці».

Турбується Іван Арсеньович і про місцеву церкву. При потребі надає безкоштовні транспортні послуги громаді, надає допомогу для утримання в належному стані всіх виробничих та адмістративних будівель та території навколо них.

Для Черепашинецької територіальної громади є постійним партнером у співфінансуванні всіх 28 проєкті, які були реалізовані у громаді.

Факт 2: Блакитне озеро

Фото без опису

На території Черепашинецького старостинського округу знаходиться відоме на всю Україну блакитне озеро, яке вже отримало назву Вінницькі Мальдіви.

Раніше на цьому місці був гранітний кар'єр. Його закрили ще в середині 90-х. Після цього кар’єр поступово почав затоплюватися. За офіційними даними глибина кар'єру сягає 100 метрів.

Щороку року вода прибуває. Про це свідчать дерева, які росли на березі та вже практично пішли під воду.

Вода в озері прозора. У ясний день можна побачити предмети на глибині до двох метрів, видно як плаває риба. Завдяки цьому сонячне проміння проходить глибше у водні шари і через його заломлення здається, що черепашинський кар'єр має блакитний колір.

Факт 3: Ставка Геринга

Фото без опису

Окрім «ставки Ворошилова» у Вінниці та «Вервольфу» Гітлера під Стрижавкою, поблизу Черепашинець, в лісі в сторону станції Гулівці, розташовувалася ставка командувача повітряних сил нацистської Німеччини Германа Ґерінга «Штайнбрух». Наразі від неї залишилися лише кілька бетонних брил.

Факт 4: Історична спадщина

Фото без опису

У селі є чимало об'єктів нерухомих пам'яток культурної спадщини різних періодів існування цього давнього поселення. Безумовно, за станом збереження, автентичністю, наукового та історичного значення вони не можуть претендувати на національне визнання, але деякі з них можуть бути номінантами на включення до реєстру пам'яток місцевого значення.

У центрі села, поруч із сільською радою (центральний парк), колись були земляні фортифікаційні укріплення, стояла в'їзна брама, якої нині вже немає. Зате ще збереглися залишки давніх валів, а також засипані рови. На місці колишнього замку збудовано стадіон.

Свято-Покровська церква в селі Черепашинці – велична храмова споруда кінця XIX століття, яка виділяється на тлі загальної забудови.

Фото без опису

Факт 5: Черепашинецька олія

У 1992 році молода сім’я військовослужбовців - Ігор Євгенійович та Галина Хомівна Морози - придбала в селі будинок.

З 1995 року сім’я Морозів розпочала підприємницьку діяльність. Свою продукцію підприємці реалізовують вдома і на калинівському базарі.

За ініціативи та благодійні кошти Ігоря Євгенійовича і Галини Хомівни споруджено та встановлено придорожній хрест при в’їзді в село.

Черепашинці у фото

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь