Пошук

Сільська бібліотекарка втілила у життя мрію татарського хлопчика

Дата: 18.05.2021 15:45
Кількість переглядів: 685

Фото без опису

18 травня, виповнюється 77 років від часу депортації радянським режимом кримських татар з Криму. В цей день в Україні і світі згадують жертв геноциду кримськотатарського народу. Особливим цей день став для Хасана Білялового, родина якого після анексії Криму поселилась у Новій Греблі.

-В пам'ять про жертви депортації кримськотатарського народу ми висадили неподалік від гуртожитку, в якому живуть кримськотатарські переселенці, саджанці горіха та яблуні, - розповідає сільська бібліотекарка Світлана Самохвалова. – Але так ми не лише вшанували пам'ять жертв депортації, а й реалізували маленьку мрію самого Хасана, родина якого також змушена була залишити власний дім.

18 травня 1944 року радянська влада почала операцію з депортації понад 200 тисяч кримських татар із Кримського півострова. За оцінками, протягом наступного року понад 30 тисяч із них загинули від голоду, хвороб та виснаження.

На жаль, через десятки років доля кримськотатарського народу знову повторилася й після анексії Криму вони були змушені залишити рідні домівки. У 2014 році кримськотатарські родини поселилися у Новій Греблі. Нині тут проживає 158 кримських татар. Серед них 22 багатодітні родини.

-За роки, відколи кримські татари поселилися у нас у селі, ми дізналися багато цікавого про їх звичаї й традиції, — продовжує Світлана Самохвалова. – Діти, які відвідують нашу бібліотеку, часто діляться своїми мріями, спогадами. От і Хасан розповів про те, що він мріє про свій куточок, де б міг усамітнюватися, але у батьків немає коштів на це. Я вирішила допомогти хлопчику. Попросила, щоб він підібрав місце, де ми висадимо дерева. На жаль, для справжнього саду у Хасана місця не знайшлося. Але тапер він матиме свої власні дерева.

Молоді дерева зростатимуть разом із Хасаном, який мріє разом із батьками повернутися до рідного дому.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь