Пошук

У Хомутинцях відкрили пам’ятник пісні «Повій, вітре, на Вкраїну» та вручили літературно-мистецьку премію лавреатам

Дата: 13.05.2021 16:43
Кількість переглядів: 1668

Відразу дві події відбулися 13 травня у Хомутинцях. Тут урочисто відкрили пам’ятник пісні «Повій, вітре, на Вкраїну» та вручили літературно-мистецьку премію імені Степана Руданського минулорічним лавреатам.

Пам’ятника пісні встановили у Хомутинцях у січні нинішнього року, але через карантинні обмеження його відкриття перенесли на травень.

-Пам’ятник пісні – це одна зі складових «Садиби Руданського» - туристичного об’єкта, який створено у Хомутинцях. Торік ми подали на конкурс обласної ради проєкт «Відродження садиби Руданського», який передбачав встановлення у Хомутинцях пам’ятника пісні. Тому що перлина, написана Степаном Руданським, яка стала давно вже народною, лунає по всьому світі. Але не кожен знає, що її написав саме Степан Руданський, — зазначила виконуюча обов’язки старости Хомутинецького старостинського округу Оксана Мудрик. – Пам’ятник пісні виготовлений у вигляді книжки. На чорному граніті, що символізує важку долю поета, вигравіювані слова пісні «Повій, вітре, на Вкраїну». Кожен, хто приїде у Хомутинці зможе прочитати слова цієї пісні та заспівати її.

Оксана Мудрик сподівається, що пам’ятник «Повій, вітре, на Вкраїну" стане ще однією локацією, поряд з музеєм поета, пам’ятником, могилою батьків Степана Руданського, куди навідуватимуться люди, вшановуючи пам’ять великого земляка.

Пісня «Повій, вітре, на Вкраїну» традиційно звучить на кожному Всеукраїнському святі сатири та гумору імені Степана Руданського, який проходить щороку у Хомутинцях та Калинівці. Її тужливі слова Степан Руданський присвятив своїй коханій дівчині Марії Княгницькій, з якою доля, на жаль, назавжди розлучила поета.

У відкритті пам’ятника взяли участь перший заступник Калинівського міського голови Микола Господарець, заступниця начальника культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОДА Валентина Троян, директорка Вінницького обласного центру народної творчості Тетяна Цвігун, голова обласної організації Національної спілки письменників України Вадим Вітковський, цьогорічні лавреати літературно-мистецької премії імені Степана Руданського, працівники культури та місцеві жителі.

Перед відкриттям пам’ятника учасники урочистостей поклали квіти до могил батьків Степана Руданського та пам'ятника талановитому землякові. А після відкриття пам'ятника урочистості продовжилися у приміщенні музею Степана Руданського, де Оксана Мудрик розповіла про нелегку долю Степана Руданського.

Саме у приміщенні музею відбулося вручення всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Степана Руданського. Цьогорічними лавреатами премії стали Микола Юрчишин за збірку гумористичних та сатиричних творів «Нічний приблуда»; Олена Вітенко за книги гумору й сатири «У своїй Європі» і «Всяко жнеться» та Сергій Коваль за книгу «ПереВибране».

Для отримання премії Микола Юрчишин та Олена Вітенко приїхали у Хомутинці та взяли участь у відкритті пам'ятника.

Нагадаємо, що премія імені Степана Руданського була заснована у 1994 році, а статус Всеукраїнської отримала у 2006 році. Премія слугує продовженню національних традицій сатири і гумору, заохоченню літераторів до написання високохудожніх творів цих жанрів, наукових та критичних праць про життєвий і творчий шлях Степана Руданського, а також спонукає творчі колективи та виконавців до популяризації духовної спадщини Степана Руданського та творів сучасних письменників.

Традиційно, вручення премії відбувається під час Всеукраїнського свята сатири і гумору, яке проходить у січні в Калинівці та Хомутинцях. Однак, через епідемію коронавірусу, цьогоріч свято гумору не відбулося.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь