Пошук

У Калинівській міській раді відбулось попереднє обговорення плану оптимізації навчальних закладів громади

Дата: 11.05.2021 17:10
Кількість переглядів: 2192

Фото без опису

Оптимізація мереж загальноосвітніх навчальних закладів є одним з найбільш нагальних завдань, які стоять перед органами місцевого самоврядування, оскільки тепер саме на місцеве самоврядування покладається відповідальність за середню освіту, що раніше належали до сфери повноважень державних адміністрацій на рівні областей і районів. Ця нагальність обумовлена тим, що середня освіта є однією з найбільш витратних соціальних функцій, переданих об’єднаним громадам, і водночас сільські школи в Україні є доволі неефективними. Калинівська громада, на території якої діє 27 шкіл та 18 дошкільних закладів, також має зробити свій вирішальний крок та провести оптимізацію навчальних закладів. Адже за індексом фінансової спроможності шкільної освітньої мережі Калинівська громада вже потрапила у червону зону через недостатність освітньої субвенції для оплати праці через те, що фактична наповнюваність класів є значно нижчою за розрахункову. У таких випадках органи місцевого самоврядування мають з власних надходжень місцевих бюджетів додавати кошти на оплату праці педагогічних працівників замість того, щоб інвестувати їх у розвиток громади.

Обговорення попереднього плану пониження ступеня навчальних закладів Калинівської громади відбулося за участі Калинівського міського голови Василя Поліщука, представників відділу освіти, молоді та спорту, очільників громад та навчальних закладів та представників батьківських комітетів.

-Сьогодні ми представимо вам попередній план оптимізації навчальних закладів Калинівської громади. Мова не йде про закриття навчальних закладів, у жодному разі, лише пониження ступня, — звернулась до присутніх очільниця відділу освіти, молоді та спорту Калинівської міської ради Галина Фурман. – Прохання до всіх вас, розглянути цей план не як очільники громад, які бояться втратити школу, не як вчителі, які бояться залишитися без роботи, не як батьки, які хочуть, щоб їх діти були при домі, а як учень, який має право навчатися у повноцінному класі, в нормальних умовах, коли він має можливості спілкуватися з однолітками, отримувати гарні знання.

Процес оптимізації закладів загальної середньої освіти триває з 2001 року і вже має результати в інших громадах. Якщо у 2001 році у Вінницькій області діяли 1069 закладів освіти, то у 2020 їх залишилося 746. Цьому сприяє низький ріст народжуваності. Наприклад, 2015 році у Калинівській громаді народилося 544 дитини, а в 2020 маємо лише 250. Відповідно зростають й видатки на утримання малокомплектних шкіл.

Якщо на одного учня у ЗОШ №1 м.Калинівка, де навчається 1048 учнів, витрачають у рік 19631 грн, то на одного учня у Чернятині, де навчається 36 учнів, витрати становлять 73 191,1 грн., у Польовій Лисіївці (26 учнів) – 61 268,8 грн., у Дружному (47 учнів) – 52 125,3 грн., у Люлинцях (40 учнів) – 64 240,6 грн. За словами Галини Фурман, навчальні заклади потребують оновлення матеріальної бази, комп'ютерної техніки, на що немає коштів. Також є факти, коли у малокомплектних школах один вчитель викладає три, чотири, а то і шість предметів.

-Якщо ми хочемо, щоб наша громада розвивалася, щоб будувалися дороги, покращувалася матеріальна база навчальних закладів,  ми маємо піти на такий крок. І це, повірте, буде для дітей значно краще, коли вони будуть мати можливість отримувати якісну освіту у гарних умовах, — зазначила очільниця фінансового відділу Калинівської міської ради Наталя Гаврилюк. – На сьогодні 68 відсотків видатків бюджету Калинівської міської ради йдуть на утримання освіти. На оплату праці вчителів не вистачає чотирнадцять мільйонів гривень.

За попереднім планом оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти, який представили освітяни, пониження ступеня планується у Польоволисіївській, Чернятинській, Люлинецькій, Хомутинецькій, Мізяківській, Дружненській, Нападівській, Заливанщинській загальноосвітніх школах. Обговорення продовжується. Й останнє рішення залишається за депутатами міської ради.

-Ми намагатимемось максимально вберегти заклади освіти та не допустити їх закриття, - зазначив Калинівський міський голова Василь Поліщук. – При цьому освіта у навчальних закладах має бути якісною. Тому будемо покращувати матеріальну базу навчальних закладів, плануємо придбати ще три шкільні автобуси для потреб шкіл.

Нагадаємо, депутати Іванівської сільської ради вже ухвалили План модернізації та оптимізації мережі закладів освіти Іванівської сільської територіальної громади на 2021-2022 роки. Згідно з цим документом на території громади до початку нового навчального року мають припинити діяльність п’ять навчальних закладів: двох шкіл І-ІІІ ступенів у Пикові, НВК ЗОШ І-ІІ ст.-ДНЗ у Шепіївці, НВК ЗОШ І-ІІ ст.-ДНЗ у Жигалівці та школи І ступеня в Уладівці. Також згідно з цим планом ліквідовані дві загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів у Пикові реорганізують в один навчальний заклад.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь