Пошук

У Калинівці вшанували героїв Другої світової війни

Дата: 06.05.2021 15:00
Кількість переглядів: 1218

У Калинівській громаді в живих залишилося лише одинадцять учасників бойових дій Другої світової війни. Одна із них – Надія Сазонівна Всеволодова, якій в січні виповнилося дев’яносто п’ять років, завітала на святковий захід, присвячений 76 річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який провели завідувачка відділення денного перебування Територіального центру надання соціальних послуг Оксана Шелест та провідний бібліотекар Публічної бібліотеки Калинівської міської ради Інна Поліщук.

-В Україні немає жодної родини, яка б не зазнала втрат у Другій світовій війні. Двічі фронт пройшовся по нашій території, залишивши після себе розруху, згарища, спустошені міста та села, осиротілих дітей та вдів. Сьогодні про історію розповідають різні джерела, різні дослідники мають свою думку з цього приводу. Але факти відносно людських втрат, збитків, яких зазнала Україна в роки війни, не міняються, — звернувся до присутніх перший заступник Калинівського міського голови Микола Господарець. – Сьогодні наше покоління також відчуває холод війни, яка триває на Сході. І ми не можемо щиро радіти, заспокоювати себе успіхами, яких ми досягли, коли ми маємо повідомлення зі Сходу про втрати, коли бійці сидять в окопах, змушені ховатися від снайперів. Сьогодні ми зібралися тут, щоб вшанувати наших героїв і не допустити, щоб історія знову повторилася.

Микола Господарець привітав ветеранів з Днем пам’яті та примирення та Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та вручив Подяки за мужність, героїзм, відвагу і самовідданість, проявлені в роки Другої світової війни та з нагоди відзначення Дня перемоги над нацизмом ветерану війни Надії Сазонівні Всеволодовій, Петру Олександровичу Дьякову та дружині Бориса Володимировича Телюка, який не зміг сам взяти участь в урочистостях.

Пам’ятати про подвиг героїв Другої світової війни, про захисників, які ціною власного життя вибороли перемогу, закликали присутніх голова ради ветеранів Микола Пухтіцький та голова ради інвалідів Галина Антонюк.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять усіх загиблих, а також заспівали разом фронтових пісень, які завжди нагадуватимуть про події далеких років Другої світової війни.

Своїми спогадами про події Другої світової війни поділилася Надія Сазонівна Всеволодова, яка у шістнадцять років потрапила на примусові роботи у Німеччину, а після звільнення з неволі, продовжила службу у військовому шпиталі. Надія Всеволодова — одна з учасниць проєкту «Люди Перемоги», який у 2015 році проводив один із телеканалів. Історія життя калинівчанки увійшла у книгу про долю українців, які пережили Другу світову війну.

А поети Калинівщини Марія Катічева та Володимир Рибаченко прочитали власні вірші про Другу світову війну та війну на Сході, яка триває нині.

День пам’яті та примирення та День перемоги символізує не тріумф переможців над переможеними, а має бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. Вона скінчилася і найважливішим її підсумком має бути не перемога, а мир.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь