Пошук

Старі вінки, штучні квіти, пластикові пляшки, кукурудзиння: Працівники комунальних служб Калинівки ліквідовують стихійні сміттєзвалища біля центрального кладовища

Дата: 29.04.2021 15:15
Кількість переглядів: 1310

Вже традиційно напередодні Великодня калинівчани поспішають поприбирати на могилах своїх померлих родичів. І щороку біля центрального кладовища Калинівки виростають гори сміття зі штучних квітів, вінків та іншого непотребу. Працівники комунального підприємства «Благоустрій міста Калинівка» декілька днів ліквідовували стихійні сміттєзвалища біля кладовища, але при таких обсягах сміття їм вдалося прибрати лише частину території кладовища. І вже на наступний день нові купи сміття з'явилися на зачищеній території.

-Ми продовжимо роботи з упорядкування території кладовища, але прохання до мешканців нашої громади та гостей, не приносити на могили штучні квіти та вінки. В багатьох країнах Європи, та і в нас в Україні, люди відмовляються від пластику, який забруднює навколишнє середовище, — каже заступник Калинівського міського голови Олександр Щьов. – Я працюю у міській раді одинадцять років, але стільки сміття на кладовищі, як назбиралося в нинішньому році, ще не було. На край кладовища люди виносять сміття від могил, біля яких вони прибирають, та ще й стороні особи привозять машинами непотріб зі своїх домогосподарств і навіть повикидали торішнє кукурудзиння. Для упорядкування території кладовища нам довелося залучати працівників та техніку комунального підприємства «Благоустрій міста Калинівка» та приватних підприємців.

Депутатський корпус та виконавчий комітет Калинівської міської ради закликають мешканців громади не прикрашати могили померлих пластиковими квітами та вінками. Традиція штучних квітів немає глибокого коріння і триває не більше 10-15 років. У цьому немає релігійної основи і ця практика шкідлива для довкілля.

Адже пелюстки штучних квітів виготовляють із синтетичних тканин – поліестеру, латексу, органзи, оброблених різними хімічними складовими. Для їх фарбування використовуються переважно анілінові фарби – досить токсичні сполуки, які можуть чинити негативний вплив на здоров’я. Стебла, бутони і інші декоративні елементи в більшості випадків роблять із пластику, найчастіше з ПВХ, теж досить токсичного. Серцевини і дрібний декор можуть виготовлятися з пінопласту, який при нагріванні (наприклад, на сонці) здатний виділяти канцерогенну речовину – стирол.

Переробці штучні квіти не піддаються, адже складно встановити тип пластика, присутню багато побічних матеріалів, які важко розділити (тканину, метал, часто запаяний всередину пластика). Тому вони, як і штучні вінки, та інша подібна атрибутика, рано чи пізно опиняються на смітнику, продовжуючи виділяти токсичні речовини і забруднюючи ґрунт, повітря, ґрунтові води. Час їх розкладання в землі дуже тривалий – понад 100 років. А при спалюванні, що нерідко практикується, в навколишнє середовище виділяються важкі метали і діоксини – стійкі органічні забруднювачі, що володіють найсильнішим канцерогенну дію і є однією з причин розвитку онкологічних захворювань.

Вшановуючи своїх рідних штучними квітами, ми забруднюємо навколишнє середовище, в якому жити нашим дітям і онукам.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь