Пошук

У Калинівці вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Дата: 26.04.2021 13:05
Кількість переглядів: 1039

З нагоди 35 річниці аварії на Чорнобильській АЕС у Калинівці вшанували ліквідаторів наслідків аварії та пом’янули тих, хто поклав своє життя у боротьбі із невидимим атомом.

26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу.
Масштаби наслідків аварії насправді могли б бути значно більшими, якби не героїзм людей, які не шкодуючи власного здоров’я та життя, першими кинулися на боротьбу із вогнем та радіацією. Серед ліквідаторів, які вступили у бій із невидимим ворогом, були й мешканці Калинівщини. Після отриманої дози радіації життя багатьох із них обірвалося.

Калинівський міський голова Василь Поліщук та перший заступник міського голови Микола Господарець взяли участь в урочистостях, присвячених 35 річниці аварії на Чорнобильській АЕС, та поклали квіти до підніжжя пам’ятника жертвам Чорнобиля.

Продовжилися урочистості в Центрі культури та дозвілля, де хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять померлих героїв.

-Сьогодні Україна відзначає сумну дату – 35 років, як сталася ця масштабна трагедія усього людства, аналогів якій до цього часу немає, і хотілося б, щоб і не було ніколи, — звернувся до присутніх голова Калинівської міської ради Василь Поліщук. – На початку травня я також брав участь в евакуації діточок з зони ураження в піонерські табори в Одесу. Тоді говорили, що лише на тиждень, два, а може, місяць, а виявилося, що на все життя. Хочу подякувати усім вам за вашу героїчну працю. Особливо було шкода військових, пожежників, правоохоронців, які не знали куди їх кидають. Не було належного захисту. Пов’язка, халат, простий протигаз – таким був мінімальний захист. Але ніхто не відмовлявся, усі виконували свою роботу.

З нагоди 35 річниці аварії на Чорнобильській АЕС почесною грамотою Калинівської міської ради та грошовою допомогою відзначено ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, вдів померлих та постраждалих в наслідок аварії на ЧАЕС.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь