Пошук

Не паліть, а компостуйте. Чому мешканцям Калинівської громади варто утриматися від спалювання сухої трави

Дата: 09.04.2021 12:57
Кількість переглядів: 1469

Фото без опису

Спалювання сухої трави – одна із найбільших проблем, яка починається з приходом весни. Лише у минулому 2020 році в природних екосистемах Калинівщини виникло 101 пожежа, якими було завдано шкоди на близько п’яти мільйонів збитків. Пожежі охопили 62 гектари загальної площі.

Більшість людей не розуміють, якої шкоди завдають і природі, і собі, тому користуються нібито найпростішим способом знищення сміття – спалюванням. Однак, окрім того, що за самовільне випалювання рослинності або її залишків доведеться заплатити немалі штрафи, є ще багато причин, які мають навчити калинівчан не палити сухої трави.

Ми розглянемо найпоширеніші виправдання, якими мешканці громади пояснюють те, що вони продовжують палити суху траву, та спростуємо їх.

Спалювання удобрює землю
Високі температури пошкоджують верхній шар ґрунту та знищують мікрофлору, яка позитивно впливає на врожайність.

Ґрунту краще не стає. Ґрунт — це рештки рослин, які розкладаються за допомогою мікроорганізмів. Жодного іншого рецепта немає. Коли горить — залишки рослинності згорають, розкладати нема що. Жодна бактерія, дрібна тваринка, яка живе у верхніх шарах ґрунту, не здатні вижити за високої температури. Вони загинуть, і ґрунт перестає утворюватися.

Немає користі й в «удобрюванні» землі золою — це наче удобрювати ґрунт грифелем з олівця.

Спалювання знищує шкідників
Є види комах, які шкодять нашому господарству. Наприклад, попелиці, які практично все об’їдають. З ними боротися дуже складно. Вони зимують у тріщинах кори, не у траві чи опалому листі. Але сонечка, для яких попелиці є основним об’єктом харчування, живуть у листі. Тому, згрібши та спаливши його, ми знищуємо корисні організми, які природним чином мають боротися зі шкідниками.

Під час спалювання гине велика кількість комах, зокрема рідкісних, якими могли харчуватися малі пташки. Також вогонь знищує жаб, рептилій, амфібій, ящірок, якими харчуються великі птахи, зокрема лелеки та чаплі.

Крім того, загинути можуть і самі пташки, які роблять гнізда на землі або низько на деревах. Також є птахи, які щороку повертаються на одне й те саме місце, а вогонь його може знищити.

Зараз іде глобальне потепління, яке зсуває терміни перельоту птахів. Вони дуже рано починають перелітати та гніздуватись. Від спалювання очерету можуть загинути не дуже помітні малі пташки, а також ондатри, водяні полівки, горностаї, малі миші, ящірки та інші плазуни.

Спалювання насправді нешкідливе
Дихання димом може спричинити головний біль, кашель, труднощі з диханням, подразнення очей, запалення слизової оболонки носа та гортані, алергію та призвести до захворювань, зокрема онкологічних.

Дихання димом призводить до того, що легені забиваються частинками сажі. Кожна людина, яка підпалює траву, труїть себе та всіх інших. Це не зовсім отрута, але підриває здоров’я. В умовах з коронавірусом єдине, що ми маємо робити — берегти свій імунітет. Але через дим ми робимо прямо протилежне.

Це спосіб просто і швидко позбутися відходів
Це справді так, але це незаконно.

Відтепер за самовільне випалювання рослинності або її залишків можуть оштрафувати на 3 060 -5 100 гривень, а за забруднення повітря загрожує штраф 30 600-61 200 гривень чи обмеження волі до трьох років.

За знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу доведеться заплатити від 91 800 - 153 000 гривень або навіть отримати обмеження волю від 2 до 5 років.

Листя та траву замість спалювання можна компостувати. Краще зробити компостну яму чи купу, звідти з часом отримувати перегній та використовувати його в господарстві.

Під час спалювання вогонь можна контролювати
Суха трава, немає вологи, у річках нема води, болота сухі, торфовища сухі, сильний вітер прекрасно поширює вогонь. Збільшення кількості пожеж пов’язано з тим, що для них настали кращі умови.
За таких умов вогонь може перекинутись на будинки поруч, на ліси, до того ж такі пожежі важко загасити.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь