Пошук

Як у Калинівській громаді вирішують питання із вивезенням твердих побутових відходів

Дата: 26.03.2021 15:44
Кількість переглядів: 2176

Фото без опису

Питання утилізації твердих побутових відходів сьогодні одна з найболючіших проблем, які виникли після об’єднання громад. Мешканці багатьох населених пунктів нарікають на проблеми, які виникли з вивезенням сміття. Цікавить їх також і те, як вирішуватиметься проблема надалі.

-До проведення Децентралізації у багатьох великих громадах існували власні комунальні підприємства, які надавали послуги із вивезення твердих побутових відходів. З приєднанням сіл до Калинівської громади зміниться організація, яка надаватиме такі послуги. Адже ще у 2018 році тендер на вивезення твердих побутових відходів виграло комунальне підприємство «Житловик», - пояснює ситуацію заступник міського голови Віктор Кособуцький. – Сьогодні проводимо багато консультацій, обговорюємо питання тарифів для сільського населення, укладання нових договорів та налагодження роботи з вивезення сміття.

До утворення Калинівської громади у кожному населеному пункті існували свої тарифи та свої правила вивезення сміття. Так, наприклад, у Павлівці та Сальнику вартість вивезення твердих побутових відходів складала 30 гривень з домогосподарства та 10 з будинку самотнього мешканця. Були села, в яких розраховувалися  по кількості мішків  із  твердими побутовими відходами. І навіть при таких, здавалося б, зовсім помірних розцінках виникали проблеми із розрахунками за послуги.

-У нас в селі, яке нараховує тисячу вісімсот дворів, договори на вивезення сміття уклала лише третина домогосподарств,  - каже виконуюча обов’язки старости Павлівського старостинського округу Тетяна Зубко. – Люди, які уклали договори, розраховувались за вивезення сміття вчасно, але комунальне підприємство несло збитки через те, що платили не всі.

Лише за два роки, відколи у Павлівці облаштували майданчики для збору сміття, комунальники вивезли 5 тисяч кубометрів твердих відходів. І більшу частину витрат за їх вивезення брала на себе сільська рада.

З утворенням Калинівської громади ситуація зміниться. Відтепер за вивезення твердих побутових відходів платитимуть жителі громад, з якими працівники комунального підприємства укладуть договори.

-Вже на вихідні, 27 та 28 березня, інспектори комунального підприємства «Житловик» виїдуть у Павлівку та Корделівку для укладання договорів, - продовжує Віктор Кособуцький. – Тарифи ми залишили без змін. Головне, щоб мешканці громад  проявили свою свідомість та уклали договори про надання послуг. Ми розуміємо людей, їх обмеженість у фінансах, але запропонована плата доволі поміркована. Послуги з вивезення сміття надаватиме комунальне підприємство «Житловик», але, враховуючи малу кількість техніки, яка на балансі підприємства, та кількість громад, які приєдналися до Калинівки, допомагатиме їм комунальне підприємство «Благоустрій міста Калинівки», будемо укладати договори про надання транспортних послуг із приватними підприємцями. Ми докладаємо усіх зусиль, аби вирішити проблему із вивезенням твердих побутових відходів.

Якщо мешканці Калинівської громади хочуть, щоб їх села та місто були чистими та незасміченими, щоб проблему із вивезенням сміття було вирішено,  вони також мають зробити свій внесок для вирішення цієї проблеми. В першу чергу, - це укласти договір про надання послуг із комунальним підприємством та вчасно розраховуватися із підрядником. Затвердженні тарифи – це доступні суми, які аж ніяк не врятують  від фінансового краху. Сьогодні ви зекономите незначні кошти, але завтра вашим дітям та онукам залишаться засмічені поля, ліси та посадки, а наші села та місто перетворяться на сміттєзвалища.

Фото без опису

Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь