Пошук

КП «Житловик» м. Калинівка, починаючи з червня цього року, застосовує практику нарахування штрафних санкцій на заборгованість за житлово-комунальні послуги.

Дата: 07.08.2020 15:42
Кількість переглядів: 344

Відповідно до ч.2 ст.625 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. При цьому вимога кредитора по сплаті заборгованості може бути заявлена в будь який час, як в судовому так і в досудовому порядку.

Також слід зазначити, що відповідно до правового висновку Верховного Суду України у справі №6-2023 цс15 від 16.12.2015 р. застосування ст. 625 ЦК України відбувається і при відсутності договору у боржника – споживача житлово-комунальних послуг та їх виконавцем.

КП «Житловик» м. Калинівка у ході здійснення претензійно-позовної роботи регулярно відправляє боржникам претензії, де вказує 14-денний термін для оплати заборгованості. Якщо ж боржник не виконує вимогу у вказаний термін, підприємство змушене звертатися до суду. При цьому судовий процес відбувається у «спрощеному» порядку шляхом видачі судового наказу, без виклику сторін, відповідно до Розділу 2 ЦПК України.

На даний час Калинівським районним судом Вінницької області вже задоволено три таких заяви, по яким видано судові накази про стягнення заборгованості з урахуванням індексу інфляції та 3% річних, які направлені до Калинівського районного відділу ДВС Головного ТУЮ у Вінницькій області на виконання, де відповідно до розрахунків по ст. 625 ЦК України із 1921 грн 00 коп. стягується 2720 грн 50 коп.; із 3134 грн 05 коп. стягується 6377 грн 20 коп.; із 6258 грн 88коп. стягується 10835 грн 14 коп.

Наразі підготовлено та у процесі підготовки ще ряд таких заяв.

Тому КП «Житловик» м. Калинівка наголошує, що боржник може врегулювати питання заборгованості на будь-якому етапі. Якщо справа на боржника вже розглядається у суді, то боржник на будь-якій стадії процесу, відповідно до ч.2 ст. 207. ЦПК України, за домовленістю може укласти мирову угоду. Якщо ж на боржника не було подано до суду, то він може скористатися правом та укласти договір розстрочення заборгованості.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь