Пошук

Адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення карантинних заходів

Дата: 22.03.2020 12:42
Кількість переглядів: 591

Фото без описуФото без описуВ Україні набрали чинності законодавчі зміни щодо  адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення карантинних заходів.

Припинено регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні. Запроваджені певні обмеження в роботі громадського транспорту та маршрутках (дозволено перевезення одночасно не більше 10 пасажирів).

Тимчасово припинили свою роботу заклади громадського харчування, торговельні та заклади розважальної діяльності, фітнес-центри, заклади культури.

Поліцейські Калинівського відділу поліції ГУНП у Вінницькій області контролюють забезпечення діючих обмежень для недопущення поширення спалахів інфекції відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким передбачається запровадження адміністративної та посилення кримінальної відповідальності за порушення режиму карантину.

Повідомляємо, що Кодекс про адміністративні правопорушення України доповнено статтею 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей». Так, за порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування - штраф для громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000-34 000 грн), для посадових осіб - у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів (34 000 - 170 000 грн).

Посилено також кримінальну відповідальність (ст. 325 Кримінального кодексу України). Так, порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань - карається штрафом від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів (17000 - 51000 грн) або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на строк до 3 років.

Правопорушники, які своїми діями наражатимуть на небезпеку інших громадян, нестимуть адміністративну та кримінальну відповідальність відповідно до чинного законодавства.

Дільничні офіцери та працівники секторів реагування патрульної поліції працюють в посиленому режимі, здійснюючи контроль за дотриманням встановлених вимог.

Однак основним завданням поліцейських є не покарання порушників, а проведення превентивної роботи, щоб запобігти поширенню небезпечної інфекції.

Курсуючи вулицями Калинівки, екіпажі поліції через гучномовці доносять до мешканців міста важливу інформацію щодо дотримання запроваджених карантинних обмежень. Поліцейські наголошують громадянам відповідально ставитись до карантинних обмежень, по можливості залишатися вдома, не виходити без потреби на вулицю, не відвідувати місця скупчення людей, дотримуватись відстані один від одного не менше двох метрів. У разі нагальної потреби відвідування громадських місць поліцейські нагадують про використання засобів індивідуального захисту – масок, рукавичок та антисептиків.
Людей старшого віку просять залишатись вдома, адже коронавірус найнебезпечніший саме для них.

Якщо ви почуваєтеся погано  - не приховуйте  хворобу, негайно дзвоніть медикам за номером 103 або в поліцію на спецлінію 102.

Якщо ви стали свідком того, що людина хвора, але не може або не хоче звернутися до лікарів – повідомте поліцію, і вони, щоб запобігти поширенню небезпечної для життя інфекції, відреагують та повідомлять медиків.

Поліцейські Калинівського відділу поліції ГУНП у Вінницькій області максимально вживатимуть всіх можливих заходів, аби зберегти життя і здоров’я людей.

Прохання до всіх мешканців громади з розумінням та відповідальністю поставитись до виконання карантинних обмежень, адже від вашої правосвідомості напряму залежать наша з вами безпека, здоров’я та життя.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь