Пошук

Пам'ятаємо Героїв Крут!

Дата: 29.01.2020 10:14
Кількість переглядів: 429

Фото без описуСьогодні Україна вшановує пам'ять Героїв Крут. 

Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії України.

Наприкінці грудня 1917 року уряд радянської Росії розпочав відкриту агресію проти Української Народної Республіки. Більшовиків надзвичайно дратувало проголошення Україною самостійності. Спочатку Москва створила окремий "український червоний уряд" зі столицею у Харкові, який фактично оголосив війну незалежній частині держави, а потім двинула і війська – балтійських матросів, червоноармійців-головорізів із Москви, Пітера, Пскова, Смоленська тощо. Подавалося це як "громадянська війна".

29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути, що на Чернігівщині, відбувся запеклий бій. Загін із чотирьох сотень київських студентів і козаків "Вільного козацтва" протягом кількох годин стримував 4-тисячний підрозділ Червоної гвардії під проводом Михайла Муравйова, яка намагалася пройти до Києва.

Погано та нашвидкуруч озброєні оборонці стримували Муравйова майже п'ять годин.

Тоді загинуло від 70 до 100 молодих оборонців Києва. 27 студентів та гімназистів потрапили в полон, їх катували, а потім стратили. 27 полонених юнаків (студентів і гімназистів) було розстріляно. Наймолодшим полеглим було по 16 років. Після розстрілу більшовики не дозволили поховати тіла загиблих. Лише після визволення Києва від червоних за розпорядженням українського уряду 19 березня 1918 року відбувся урочистий похорон полеглих у бою під Крутами на Аскольдовій могилі.

Втрати червоного війська сягали 300 осіб.

Час, який виграли, використали для укладання Брестської угоди: договору між урядом Української Народної Республіки і державами Четверного союзу, за яким визнавали самостійність УНР.

У радянський час могили полеглих під Крутами було зруйновано. Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії.

Пам'ятаємо Героїв Крут!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь