Пошук

Калинівська міська ОТГ посіла п'яте місце по Україні в загальному рейтингу фінансових показників за 9 місяців 2019 року в групі ОТГ з чисельністю населення понад 15 тис. жителів

Дата: 25.11.2019 12:26
Кількість переглядів: 530

Фото без описуКалинівська міська об'єднана територіальна громада посіла п'яте місце по Україні в загальному рейтингу фінансових показників за 9 місяців 2019 року в групі ОТГ з чисельністю населення понад 15 тис. жителів.

За підсумками виконання місцевих бюджетів протягом січня-вересня 2019 року, експерти проаналізували окремі фінансові показники 806 ОТГ, які характеризують фінансові аспекти діяльності об’єднаних територіальних громад.

Всі 806 ОТГ були поділені за критерієм чисельності населення на 4 групи, крім того, для більш коректного порівняння всі міста обласного значення, у яких відбулася процедура об’єднання чи приєднання згідно Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», були виділені в окрему п'яту групу. Калинівську міську ОТГ віднесено до Групи 1 – ОТГ з чисельністю населення понад 15 тис. жителів (96 ОТГ).

Результати 4 окремих показників виконання місцевого бюджету Калинівської міської ОТГ за 9 місяців 2019 року:

1. Доходи загального фонду (без трансфертів) на 1 мешканця громади становлять – 4 793,5 грн. (4 місце). Цей показник характеризує фінансовий потенціал ОТГ, спроможність забезпечувати громаду за рахунок ресурсів, які генеруються виключно на її території. Середній показник по всіх ОТГ становить 3 381,4 грн. на 1 особу.

2. Рівень дотаційності бюджету –3% (6 місце), що показує залежність від дотаційних ресурсів з державного бюджету. У Групі 1 найвищий рівень дотаційності становить 50,0% (такий рівень має лише одна громада. Взагалі, лише 4 ОТГ в цій групі мають показник дотаційності вище 30).

3. Питома вага видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування у доходах загального фонду (без трансфертів), тобто у власних доходах – 9,8% (3 місце). У Групі 1 налічується 47 ОТГ (49,0% від загальної кількості ОТГ в групі), у яких видатки на управління перевищують 20% від обсягу власних доходів, з них у одній громаді цей показник складає 53,8%.

4. Питома вага заробітної плати у видатках загального фонду – 70,4% (29 місце). Обсяги видатків, спрямованих на виплату заробітної плати з нарахуваннями відображають спроможність ОТГ забезпечувати соціально-економічний розвиток, можливості для реалізації проектів інфраструктурного розвитку, створення матеріальних активів або отримання відповідного соціального ефекту. Середній показник видатків на оплату праці у розрахунку на одну ОТГ у Групі 1 становить 73,6% (найвищий показник видатків на оплату праці – 86,0%).

Після проведеного аналізу експертами зроблено висновок, що одним із оптимальних варіантів подальшого розвитку для громад із низькими показниками фінансової спроможності є їх приєднання до інших територіальних громад та створення більшої за площею і чисельністю ОТГ. Таке об'єднання надасть можливість оптимізувати територіальну структуру місцевих рад, підвищити ефективність управління територією, покращити інвестиційну привабливість (за рахунок наявності більшої території та більшої кількості трудових ресурсів) та підвищити рівень доцільності капіталовкладень в громаду.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь